Sari direct la conținut

Justiția din Italia refuză extrădarea lui Matteo Politi, care a operat ani la rând în România fără a avea acest drept / Argumentele aduse de avocat în fața instanței italiene

HotNews.ro
Matteo Politi, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Matteo Politi, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea de Apel de la Veneţia a respins cererea de extrădare formulată de justiţia din România pentru falsul medic chirurg Matteo Politi, condamnat definitiv, în luna martie, de Curtea de Apel București la trei ani şi zece luni de închisoare pentru înşelăciune şi fals în acte, relatează presa din Italia.

Instanţa italiană a decis în 30 august că falsul chirurg estetician va trebui să îşi ispăşească pedeapsa pentru fraudă şi uz de fals în Italia, cel mai probabil, în închisoare, scrie Corriere del Veneto, potrivit News.ro.

Arestat la 22 august în Marghera, unde se întorsese să locuiască în decembrie anul trecut, Politi a fost eliberat două zile mai târziu sub control judiciar, impus până la expirarea termenelor din apel.

Avocatul său, Giovanni Catanzaro, ceruse oprirea extrădării şi totodată ca el să execute sentinţa din România în Italia, însă prin pedepse alternative închisorii. Instanţa a admis cererea de a refuza extrădarea, dar a respins cererea de pedeapsă alternativă, iar Politia are cinci zile la dispoziţie pentru a face recurs la Curtea Supremă împotriva acestei decizii.

În pledoaria sa, avocatul a insistat că falsul chirurg ar fi fost discriminat în faţa unui sistem netransparent în România. Politi a susţinut că este victima unei „escrocherii” şi a unei „conspiraţii”.

Cu toate acestea, instanţa a considerat că sentinţa stabilită de Bucureşti nu relevă nereguli şi este într-adevăr în concordanţă cu infracţiunea de care a fost acuzat.

„Vom lua în considerare dacă vom face apel la decizia Curţii de Apel”, a declarat avocatul Giovanni Catanzaro.

În 15 martie, Matteo Politi a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la trei ani și zece luni de închisoare.

Acuzat că a operat 28 de persoane deși nu avea dreptul să profeseze ca doctor

Matteo Politi a fost trimis în judecată în ianuarie 2020 de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 pentru înșelăciune și exercitarea fără drept a profesiei de doctor, el fiind acuzat că a exercitat fără drept profesia de medic și a indus în eroare mai multe persoane pe care le-a operat.

Conform procurorilor, începând din martie până în decembrie 2018, falsul medic ar fi operat 19 paciente la clinica la care lucra în București.

În aceeași perioadă, bărbatul a indus în eroare nouă persoane cu privire la calitatea sa de medic specialist în chirurgie plastică, pe care le-a operat și a primit, în schimb, sumele de 13.880 de lei și 10.150 de euro.

În septembrie 2018, Politi a păcălit alte două persoane, respectiv doi medici, cărora le-a spus că în scurt timp va fi proprietarul unei clinici, deși știa că acest lucru nu se poate întâmpla. Italianul i-a determinat pe cei doi doctori să încheie un contract de prestări servicii cu o firmă, al cărui administrator era, încasând suma de 13.896 de lei. Banii reprezentau chiria pentru trei luni de utilizare a cabinetului din cadrul acelei clinici.

Mai mult, în martie 2018, italianul a determinat trei funcţionari de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti, care au falsificat mai multe înscrisuri, atestând în fals că italianul are calitatea de doctor și dreptul de a practica aceasta profesie pe teritoriul României, eliberându-i coduri de parafă în baza unor dosare incomplete.

Acuzațiile nu se termină aici, pentru că procurorii au stabilit că Politi a determinat și funcționari din Ministerul Educației să îi recunoască diploma de licență, pe care o avea de la Universitatea din Priștina, deși documentul acela era fals.

Matteo Politi: Am folosit o avocată pentru a obține dreptul de practică

În februarie 2019, Politi spunea că a plătit o avocată pentru a obține dreptul de a practica în țara noastră și că aceasta i-a transmis că toate actele sunt în regulă.

  • „În momentul în care am venit în România, cum nu știu cum funcționează sistemul la dumneavoastră în țară, am folosit, așa cum folosește toată lumea, un avocat, căruia i-am dat toate documentele necesare, toate documentele pe care ea, ca avocat, mi le-a cerut.

  • De asemenea, am semnat ceea ce în română se numește o procură. Așadar, ea a avut toate documentele mele, ea s-a ocupat de tot ceea ce trebuia să facă. La final, ea a spus că am dreptul de practică în România. (…)

  • În momentul în care am fost recunoscut, cu ajutorul avocatului, pot să mă numesc medic. Dacă o instituție mi-a dat acest drept…diplomele mele mi-au fost recunoscute, echivalate”, declara Politi într-o emisiune de televiziune.

Italianul a refuzat să spună numele complet al avocatei, precizând doar prenumele „Laura”. Matteo Politi a refuzat atunci, de asemenea, să răspundă la întrebarea dacă mai este sau nu în România: „Nu fug, dar prefer să nu vă spun unde sunt”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro