Sari direct la conținut

Kamala Harris: „Cu cinci zile înainte ca Rusia să atace Ucraina, m-am întâlnit cu președintele Zelenski și l-am avertizat că Rusia va invada”

HotNews.ro
Kamala Harris: „Cu cinci zile înainte ca Rusia să atace Ucraina, m-am întâlnit cu președintele Zelenski și l-am avertizat că Rusia va invada”
Kamala Harris, discurs în fața Convenției Democrate Foto: Jacquelyn Martin / AP / Profimedia

Joi seara, la Chicago, Kamala Harris a acceptat nominalizarea Partidului Democrat la alegerile prezidențiale din SUA. A ales un discurs foarte scurt față de tradiția celorlalți candidați, de doar 35 de minute, în care a intenționat să fie clară și sobră. A exprimat frontal sprijinul total „față de aliații noștri din NATO”.

Kamala Harris a deschis discursul cu biografia sa, amintind în mod repetat faptul că părinții săi au fost imigranți. Mama a venit din India și tatăl din Jamaica.  

„America, calea care m-a condus aici în ultimele săptămâni, a fost fără îndoială neașteptată. Dar nu sunt străină de călătoriile improbabile”, a spus Kamala Harris, în fața unei asistențe foarte diversă în privința vârstelor, rasei și experiențelor de viață și care a rezonat puternic la discursul candidatei.

„Mama mea avea 19 ani când a traversat lumea singură, călătorind din India până în California cu un vis de nezdruncinat: să devină omul de știință care va vindeca cancerul la sân. Când a terminat școala, ar fi trebuit să se întoarcă acasă pentru o căsătorie tradițională aranjată. Dar soarta a vrut ca ea să-l întâlnească pe tatăl meu, Donald Harris – un student din Jamaica – s-au îndrăgostit și s-au căsătorit”, a spus Kamala Harris.

În discursul său au apărut deseori citate din îndemnurile mamei sale: ”Nu te văicări, fă ceva!” sau ”Nu lăsa niciodată pe nimeni să-ți spună cine ești. Arată cine ești”.

Harris a povestit cum a traversat divorțul părinților și cum a vrut să devină avocat, inspirată de numele mari care au luptat în tribunale, ajungând apoi procuror.

Cum a descris profesia de procuror

Kamala Harris a făcut o pledoarie pentru sistemul de justiție. ”Ca procuror, atunci când aveam un caz, nu îl puneam sub acuzare în numele victimei. Ci în numele poporului. Pentru un motiv simplu. În sistemul nostru de justiție, un prejudiciu împotriva oricăruia dintre noi este un prejudiciu împotriva tuturor”, a spus fosta procuroare din California.

„Deseori le explicam acest lucru victimelor infracțiunilor. Pentru a le reaminti că nimeni nu ar trebui să lupte singur. Suntem cu toții implicați în această luptă”.

„Și ca să fie clar, în întreaga mea carieră, am avut un singur client: oamenii”, a spus Kamala Harris. Mai apoi, în discurs, a pus acest lucru în contrapondere cu ceea ce a numit faptul că ”Donald Trump a avut toată viața sa un singur client: pe el însuși”.

„Trump l-a încurajat pe Putin să ne invadeze aliații”

Printre criticile aduse rivalului său politic a fost felul în care Trump se comportă în relația autocrație – democrație.

„Trump a amenințat cu abandonarea NATO. L-a încurajat pe Putin să ne invadeze aliații. A spus că Rusia poate – citez – „să facă ce naiba vrea”. Cu cinci zile înainte ca Rusia să atace Ucraina, m-am întâlnit cu președintele Zelenski pentru a-l avertiza cu privire la planul Rusiei de a invada”, a povestit Kamala Harris.

„Am contribuit la mobilizarea unui răspuns global – peste 50 de țări – pentru a ne apăra împotriva agresiunii lui Putin. Iar în calitate de președinte, voi fi puternic alături de Ucraina și de aliații noștri din NATO”, a continuat ea. 

A fost, după cum a observat NYT, „singura parte din dosarul lui Biden la care Harris s-a conectat în mod explicit. E vorba despre efortul de a crea o coaliție împotriva invaziei rusești din Ucraina. Este cea mai puțin controversată parte a dosarului lui Biden”.

Gretchen Whitmer: ”Harris e cu adevărat dură”

În aceeași seară a Convenției Democrate, guvernatoarea de Michigan, Gretchen Whitmer, a insistat pe ideea că Harris, propunerea democraților pentru americani, este un lider autentic.

„Nu știm ce ne vor aduce următorii patru ani, dar ceea ce știm este următorul lucru: vom trece prin multe și viața voastră nu se va opri. Va trebui să mergeți la serviciu, să luați copiii de la școală și să vă plătiți facturile, iar apoi, într-o zi, când încercați să îi scoateți pe toți pe ușă, se declanșează o alertă la știri. Ceva s-a întâmplat. Vă veți întreba dacă familia mea va fi bine? Și apoi te vei întreba, cine naiba este la conducere? Dacă e el? Dacă este acel om din Mar-a-Lago? (n.r. trimitere la proprietatea lui Donald Trump)”

„Știu că, într-o criză, avem nevoie de cineva suficient de puternic pentru a veni cu un plan pentru a spune adevărul și pentru a aduce oamenii împreună. Chiar acum, înainte de criză, este momentul în care putem alege. De ce nu am alege liderul care este dur, testat și un adevărat dur, Kamala Harris?”, a spus Gretchen Whitmer.

Sala a izbucnit cînd Harris a vorbit despre dreptul palestinienilor la libertate și autodeterminare

Pe această idee a abordat și Harris în propriul discurs una dintre cele mai dificile probleme actuale, criza din Orientul Mijlociu.

Ea a reamintit că ”Hamas este o organizație teroristă” și a spus că ”Voi susține întotdeauna dreptul Israelului de a se apăra și mă voi asigura întotdeauna că Israelul are capacitatea de a se apăra. Pentru că poporul din Israel nu trebuie să se mai confrunte niciodată cu oroarea pe care organizația teroristă Hamas a provocat-o pe 7 octombrie”.

”Pe de altă parte, a spus ea, ceea ce s-a întâmplat în Gaza în ultimele 10 luni este devastator. Atât de multe vieți nevinovate pierdute. Oameni disperați, înfometați, care fug în căutarea siguranței, iar și iar. Dimensiunea suferinței este sfâșietoare”. 

Apelurile ei pentru autonomie palestiniană și siguranță pentru populația din Gaza au adus una dintre cele mai puternice reacții ale serii, din partea zecilor de mii de democrați prezenți la Chicago.

„În lupta de durată dintre democrație și tiranie, știu în ce tabără lupt”

”Nu mă voi alătura niciodată tiranilor și dictatorilor precum Kim-Jong-Un, care îl susțin pe Trump. Îl susțin pentru că ei știu că este ușor de manipulat cu lingușeli și favoruri”, a spus Harris.

”Ei știu că Trump nu îi va trage la răspundere pe autocrați – pentru că el vrea să fie un autocrat. Ca președinte, nu voi ezita niciodată să lupt în apărarea securității și idealurilor Americii. Pentru că, în lupta de durată dintre democrație și tiranie, știu în ce tabără lupt și știu pentru ce luptă  Statele Unite ale Americii”, a spus Kamala Harris.

INTERVIURILE HotNews.ro