Sari direct la conținut

VIDEO Ambasadorul SUA anunță că România mai are de îndeplinit pași importanți pentru a se stabili dacă e eligibilă pentru Visa Waiver. Ciolacu: Guvernul a implementat toate măsurile tehnice necesare

HotNews.ro
VIDEO Ambasadorul SUA anunță că România mai are de îndeplinit pași importanți pentru a se stabili dacă e eligibilă pentru Visa Waiver. Ciolacu: Guvernul a implementat toate măsurile tehnice necesare
Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România (Foto: Inquam Photos / George Călin)

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, a comunicat marți la guvern, după întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu, că „mai sunt de îndeplinit câțiva pași importanți, în următoarele luni, pentru a stabili dacă România este într-adevăr eligibilă pentru a participa la programul Visa Waiver”. Dacă decizia Guvernului SUA va fi favorabilă, programul ar putea deveni operațional „cândva în 2025”, a spus aceasta.

Întâlnirea a avut loc de la ora 14.00, după ce dimineață ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a anunțat că România îndeplinește „toate condițiile tehnice” pentru a intra în programul Visa Waiver: „Astăzi este o zi mare, o zi pe care am așteptat-o multă, multă vreme. De astăzi, România îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver”.

„Programul ar putea intra în vigoare cândva în 2025”

După întâlnirea cu premierul Ciolacu, ambasadoarea SUA a ieșit singură la declarații în fața Guvernului și a acceptat doar trei întrebări de la jurnaliști.

Kathleen Kavalec, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, a spus că „vor mai avea loc consultări suplimentare între cele două guverne mai târziu în această toamnă” pentru a verifica „aderarea României la o serie de măsuri de securitate convenite anterior”.

Aceasta a subliniat că „în cazul în care Guvernul SUA va lua o decizie favorabilă de a include România în programul său Visa Waiver, va exista o perioadă de pregătiri și de schimb de informații înainte ca orice modificare a cerințelor actuale de viză să poată fi implementată”.

”Datele privind rata de refuz al vizelor sunt de obicei publicate cel târziu în ianuarie. În cazul în care toate condițiile în pregătire decurg cu succes, programul ar putea intra în vigoare cândva în 2025”, a spus ambasadoarea SUA în România.

Întrebată ce pași importanți mai are România de îndeplinit, aceasta a spus că „există o serie de pași în ceea ce privește securitatea și schimbul de informații și am semnat câteva acorduri cu privire la cele care vor trebui implementate”.

Ciolacu: Guvernul a implementat toate măsurile tehnice necesare

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat ulterior, într-un comunicat transmis de la Palatul Victoria, precizând că „Guvernul a implementat toate măsurile tehnice necesare invitării României în Programul Visa Waiver”.

Conform analizei Guvernului, principalele aspecte tehnice care trebuiau îndeplinite de România pentru finalizarea acestui proces au fost atinse, acest lucru urmând a fi confirmat și de echipa SUA de experți care va efectua o vizită de evaluare în țara noastră în cursul lunii noiembrie 2024, se arată în comunicatul de presă.

  • ”Mulțumesc doamnei ambasador și tuturor celor implicați în procesul de diminuare a ratei de refuz – companiilor care au sprijinit această campanie, cetățenilor români și personalului din administrație care a contribuit la acest proces.
  • Guvernul României va rămâne la fel de implicat în tot ce înseamnă realizarea tuturor pașilor procedurali care mai trebuie efectuați în atingerea acestui obiectiv major”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Declarațiile rezervate ale ambasadoarei SUA în România, Kathleen Kavalec, vin după ce ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a anunțat că ultima condiție pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută, iar țara noastră a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere. El a susținut că primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, probabil, în prima parte a anului viitor.

Potrivit legislației americane, în urma consultării cu secretarul de stat, secretarul pentru securitate internă este cel care desemnează o țară să se alăture programului de scutire de vize dacă aceasta îndeplinește anumite cerințe tehnice.

O condiție obligatorie pentru ca o țară să fie considerată eligibilă este ca rata de respingere a vizelor de vizitator (tip B) să fie mai mică de 3% în anul precedent intrării în program. România și-a propus să atingă în anul fiscal american curent (1 octombrie 2023-30 septembrie 2024) o rată de respingere a vizelor de mai puțin de 3%.

Rata de refuz este calculată ca un raport între numărul de refuzuri și numărul de aplicații pentru viză. Dacă numărul de aplicații cu șanse maxime de aprobare crește, atunci și rata de refuz are șanse maxime să scadă.

Istoric, rata de refuz pentru români a fost în jur de 10% an de an.

Această rată de refuz se calculează doar pentru vizele turistice și de business (de tip B1/B2), pentru întreg anul fiscal american (1 octombrie – 30 septembrie) și se aplică la toate cererile de vize ale cetățenilor români, fie că sunt făcute la ambasada din România, fie că sunt români care depun actele la alte ambasade din lume (Italia, Spania, Marea Britanie etc).

INTERVIURILE HotNews.ro