Sari direct la conținut

Premierul Keir Starmer dă undă verde Ucrainei să lovească ținte din Rusia cu arme britanice / Moscova răspunde cu amenințări

HotNews.ro
Rachetă Storm Shadow / SCALP, Foto: Avpics / Alamy / Alamy / Profimedia
Rachetă Storm Shadow / SCALP, Foto: Avpics / Alamy / Alamy / Profimedia

Noul prim-ministru al Regatului Unit, Keir Starmer, a dat de înțeles că Ucraina poate folosi rachetele britanice Storm Shadow pentru a lovi ținte din Rusia, spunând că țara invadată de Moscova este singura care decide cum să folosească armele, relatează Ukrainska Pravda, citând Bloomberg. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că Rusia va răspunde dacă Marea Britanie va permite Ucrainei să lovească Rusia cu arme britanice, potrivit Reuters.

Starmer a spus că depinde doar de Ucraina modul în care folosește rachetele Storm Shadow furnizate de Regatul Unit.

Făcând acest lucru, Starmer a confirmat că va continua politica guvernului britanic anterior privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune în războiul ruso-ucrainean.

Rachetele, a spus el, ar trebui în mod evident „utilizate în conformitate cu dreptul internațional umanitar, așa cum v-ați aștepta”. El a adăugat că Storm Shadow ar trebui folosit „în scopuri defensive”.

„Dar este sarcina Ucrainei să decidă cum să o desfășoare în aceste scopuri defensive”, a spus Starmer.

Declarația lui Starmer reia astfel poziția predecesorului său Rishi Sunak, care, deși nu a autorizat niciodată în mod explicit Ucraina să folosească rachete Storm Shadow pentru a lovi teritoriul Rusiei, a subliniat că este dreptul Kievului de a decide cu privire la utilizarea lor. Această poziție a fost anterior etichetată drept „foarte periculoasă” de către Kremlin.

Comentând atacul rusesc asupra spitalului de copii Okhmatdyt din Kiev, Starmer a spus că a fost un „atac absolut șocant și îngrozitor” care a creat „un fundal tragic pentru acest summit” NATO de la Washington,  care marchează cel de-al 75-lea an de existență al alianței, și a început marți. 

Moscova reacționează cu amenințări la declarațiile lui Keir Starmer

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că Rusia va răspunde dacă Marea Britanie va permite Ucrainei să lovească Rusia cu arme britanice.

Peskov a spus că acesta ar fi un pas iresponsabil de escaladare.

INTERVIURILE HotNews.ro