Sari direct la conținut

Kelemen Hunor, despre data alegerilor: Contextul nu s-a schimbat absolut deloc, s-a schimbat un singur lucru: Iohannis nu a prins o funcţie într-o instituţie internaţională sau europeană

HotNews.ro
Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor și Marcel Ciolacu, Foto: AGERPRES
Nicolae Ciucă, Kelemen Hunor și Marcel Ciolacu, Foto: AGERPRES

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat vineri seară că situaţia în care s-a ajuns cu privire la stabilirea datei alegerilor este generată de faptul că „liberalii nu s-au ţinut de cuvânt”, întrucât „pentru ei s-a schimbat contexul”, scrie News.ro. „S-a schimbat un singur lucru: preşedintele Iohannis nu a prins o funcţie într-o instituţie internaţională sau europeană”, a afirmat liderul UDMR.

Întrebat, vineri seară, la Digi 24, dacă ar susţine varianta ca alegerile prezidenţiale să aibă loc în 27 octombrie şi 10 noiembrie, Kelemen Hunor a afirmat:

  • „Sunt o grămadă de posibilităţi, dar vă daţi seama că, după ce liberalii nu s-au ţinut de cuvânt, şi nu e prima oară, eu pe astfel de chestiuni lansate pe surse sau chiar formal lansate în spaţiul public nu am ce face. Ei şi dacă iau o decizie, cum au luat în martie, poate că peste o săptămână se răzgândesc. Pentru ei se schimbă contextul. Contextul e acelaşi. E anul electoral 2024, nu s-a schimbat contextul absolut deloc. S-a schimbat un singur lucru: preşedintele Iohannis nu a prins o funcţie într-o instituţie internaţională sau europeană, dar contextul nu s-a schimbat faţă de martie şi nici anotimpurile nu s-au inversat”.

„Asta a fost socoteala lor”

Acesta a adăugat că „era clar că exista această socoteală, că va pleca preşedintele Iohannis la NATO sau undeva într-o instituţie europeană înainte de 21 decembrie”.

„Atunci, preşedintele Senatului va prelua automat, conform Constituţiei, funcţia interimară de preşedinte al României şi de acolo lansează candidatura şi merge spre alegerile prezenţiale. Deci, asta a fost socoteala lor, nu spun eu, au spus ei. Era foarte clar, înţelege orice om care urmăreşte cât de cât politica internă şi de aici lucrurile într-adevăr au luat o altă direcţie, fiindcă nu s-a potrivit socoteala de acasă cu treburile din târg”, a mai declarat Kelemen Honor.

Preşedintele Klaus Iohannis, care şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de secretar general al NATO, a renunţat la intenţie, după ce nu a obţinut susţinerea Aliaţilor, funcţia fiind obţinută de Mark Rutte.

_____

Citește și: UDMR intervine în criza din Coaliție: „Cum poţi să ai încredere în cei care îşi schimbă cuvântul?” / Data propusă de Kelemen Hunor pentru alegerile prezidențiale

INTERVIURILE HotNews.ro