Sari direct la conținut

UDMR intervine în criza din Coaliție: „Cum poţi să ai încredere în cei care îşi schimbă cuvântul?” / Data propusă de Kelemen Hunor pentru alegerile prezidențiale

HotNews.ro
Kelemen Hunor, Foto: Agerpres
Kelemen Hunor, Foto: Agerpres


Liderul UDMR, Kelemen Hunor, consideră că varianta corectă pentru organizarea alegerilor prezidenţiale ar fi 30 noiembrie pentru primul tur de scrutin şi 8 decembrie pentru turul al doilea. Amintim că în plin scandal între PSD și PNL în privința datei alegerilor prezidențiale, premierul Marcel Ciolacu a invitat vineri liderii partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul scrutinului.

„Eu cred că cealaltă variantă ar fi primul tur undeva la sfârşitul lunii noiembrie, 30 noiembrie, şi pe 8 decembrie turul doi. Deci este o variantă corectă, din punctul meu de vedere, şi dacă va fi o întâlnire eu voi susţine acest calendar, această variantă”, a declarat Kelemen Hunor, la RFI.

Liderul UDMR consideră că PNL ar fi trebuit să-și țină cuvântul dat în privința calendarului stabilit în luna martie și ar fi trebuit să se meargă pe decizia luată deja în privința datei alegerilor prezidențiale.

„Pentru mine rămâne această întrebare – cum poţi să ai încredere în cei care au anunţat un calendar şi îşi schimbă cuvântul, nu îşi respectă cuvântul dat? Nu este prima dată. (…)

Din punctul meu de vedere, ar fi trebuit să meargă pe decizia luată. Am în faţa mea decizia Biroului Politic Naţional al PNL, în care ei au anunţat 15 septembrie şi 29 septembrie. (…). Până la urmă, eu cred că undeva în noiembrie vom avea alegeri, pentru septembrie deja am pierdut posibilitatea de a organiza alegeri”, a mai spus liderul UDMR.

Executivul s-a reunit vineri, în ședință de guvern, iar pe agenda ședinței nu s-a regăsit hotărârea de guvern privind calendarul alegerilor prezidențiale, așa cum premierului Marcel Ciolacu îi ceruse ministrului de Interne, Cătălin Predoiu.

Această hotărâre a generat tensiuni între cele două partide care formează coaliția de guvernare întrucât PSD și PNL nu s-au pus de acord privind data alegerilor, social-democrații insistând pentru septembrie, în timp ce liberalii au propus noiembrie.

La finalul ultimei ședințe de coaliție, de marți, PSD prin vocea purtătorului de cuvânt Lucian Romașcanu, îi dăduse un ultimatum ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, ca până vineri, împreună cu partidul, să aleagă între cele două variante propuse de social-democrați: 15 și 29 septembrie. Liberalii au refuzat să aleagă o dată și au insistat pe calendarul propriu.

Vineri, premierul Marcel Ciolacu a invitat liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor. „Aceasta este abordarea corectă și nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu inițieze un act normativ convenit anterior. Nu voi răspunde provocărilor de a declanșa o criză guvernamentală și instabilitate în România”, a declarat Ciolacu.

INTERVIURILE HotNews.ro