Sari direct la conținut

Kiril Petkov: Parlamentul Bulgariei va autoriza la 4 mai trimiterea de arme în Ucraina / „Europa să fie puternică şi să găsească alternative la gazele ruseşti”

HotNews.ro
Premierul bulgar Kiril Petkov și preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Foto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images
Premierul bulgar Kiril Petkov și preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Foto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

Parlamentul de la Sofia va autoriza în cele din urmă, la 4 mai, trimiterea de arme în Ucraina pentru a ajuta această ţară să facă faţă invaziei ruse, a declarat premierul bulgar Kiril Petkov, joi, la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Ca parte a lumii democratice, nu putem rămâne indiferenţi în faţa acestei tragedii şi să spunem că este vorba despre o chestiune strict ucraineană (…)”, a declarat Petkov, conform presei bulgare, citează Agerpres.

Premierul bulgar şi-a exprimat convingerea că demersul de a trimite arme în Ucraina va primi sprijinul majorităţii parlamentare.

Măsura este susţinută de trei din cele patru partide din coaliţia guvernamentală, însă Partidul Socialist, moştenitorul fostului partid comunist şi apropiat de Rusia, a ameninţat să rupă coaliţia dacă guvernul de la Sofia sprijină militar Ucraina.

De altfel, socialiştii sunt singurii care nu au trimis un reprezentant în delegaţia guvernamentală pe care o conduce Petkov în Ucraina.

Cu sprijinul majorităţii partidelor de opoziţie, este de aşteptat ca iniţiativa să obţină 200 de voturi, din rândul celor 240 de parlamentari bulgari.

Bulgaria, ţară membră a UE, este unul dintre statele membre ale NATO care nu a trimis până acum armament în Ucraina pe motiv că un astfel de demers ar însemna implicarea sa în conflict şi prelungirea războiului. Acest raţionament este împărtăşit şi de preşedintele ţării, Rumen Radev, un apropiat al Moscovei.

Radev, care începe joi o vizită oficială în Spania, a acuzat guvernul lui Petkov că este vinovat pentru sistarea de către Rusia a livrărilor de gaze pentru Bulgaria.

Petkov a calificat joi drept „ruşinoasă” abordarea lui Radev.

„De luni bune auzim un discurs potrivit căruia este mai bine să nu dăm arme Ucrainei pentru a ajunge cât mai repede la pace. Dacă această distrugere de cămine şi civilii asasinaţi reprezintă preţul pentru această pace, iar Rusia continuă să tragă şi nimeni nu are posibilitatea să se apere, atunci nu o dorim”, a declarat Petkov de la Borodianka, una dintre localităţile din apropierea Kievului unde ucrainenii îi acuză pe ruşi că au comis abuzuri în timpul perioadei în care au ocupat regiunea, în martie.

Kiril Petkov: Europa trebuie să fie „mai puternică” şi să găsească „alternative” la gazele ruseşti

Europa trebuie să fie „mai puternică” şi să găsească „alternative” pentru a nu mai utiliza gazele ruseşti, a declarat joi, din Ucraina, premierul bulgar Kiril Petkov, a cărui ţară s-a văzut miercuri privată de livrările de gaze ruseşti de către Moscova, relatează Agerpres.

„În urmă cu câteva luni, nu am fi luat în calcul vreodată să fim fără gaze ruseşti, dar acum avem alternative”, a declarat Kiril Petkov, din Irpin, o periferie a Kievului devastată de ocupaţia rusă în martie. „Dacă Bulgaria are o alternativă, toată lumea în Europa trebuie să poată face la fel. Noi trebuie să fim mai puternici, noi trebuie să fim fermi”, a adăugat el.

De miercuri, Bulgaria şi Polonia sunt aprovizionate cu gaze „de vecinii lor din UE”, după suspendarea livrărilor de către gigantul energetic rus Gazprom, potrivit preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a denunţat un „şantaj” al Moscovei.

Miniştrii europeni pentru energie se vor reuni în 2 mai într-o „sesiune extraordinară” pentru a discuta despre această situaţie, a anunţat preşedinţia franceză a Uniunii Europene.

Gazprom a anunţat miercuri că şi-a suspendat toate livrările de gaze spre Bulgaria şi Polonia, afirmând că aceste două ţări, membre ale NATO şi UE, nu efectuaseră plata în ruble, aşa cum ceruse Vladimir Putin în martie.

Companiile europene care acceptă să plătească gazele ruseşti în ruble ar încălca sancţiunile UE şi s-ar expune unui risc juridic „ridicat”, a avertizat şefa executivului european.

Referințe:

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro