Sari direct la conținut

Klaus Iohannis a prezentat concluziile sedintei CSAT: Romania va participa cu 1.401 militari in teatrele externe de operatiuni in 2017 / Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, proiect prioritar de investitii

HotNews.ro
Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro
Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro

Romania va putea participa in 2017 cu 1.401 militari si civili in teatrele externe de operatiuni, la nivelul Ministerului Apararii, si cu 783 de militari si politisti de la Ministerul de Interne, a stabilit vineri Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, intr-o sedinta in care s-au mai discutat situatia din Sanatate si a unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda.

Pentru centrala nucleara de la Cernavoda, CSAT a stabilit ca unitatile 3 si 4 „reprezinta un proiect prioritar de investitii pentru Romania”, a declarat presedintele Klaus Iohannis, intr-o conferinta de presa.

In ceea ce priveste situatia din sistemul sanitar, CSAT a decis ca guvernul sa elaboreze pana la finele lunii iulie un pachet de norme aliniate la standardele europene referitoare la antiseptice si dezinfectante chimice, a precizat Klaus Iohannis.

Iata mai jos declaratiile facute de presedintele Klaus Iohannis:

  • In cadrul sedintei de astazi a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii s-au luat decizii importante privind securitatea nationala.
  • Temele incluse pe agenda si analizate de catre membrii Consiliului au vizat atat proiecte prevazute in Programul de activitate a Consiliului pe anul in curs, cat si unele problematici de actualitate, in concordanta cu dinamica si realitatile interne si internationale, cum a fost, de exemplu, tema sanatatii, pe care am inclus-o suplimentar.
  • A fost un moment important, dat fiind faptul ca o parte dintre deciziile Consiliului au urmarit consolidarea prevederilor Strategiei Nationale de Aparare a Tarii, document de orientare strategica in baza caruia Consiliul Suprem de Aparare a Tarii asigura organizarea si coordonarea unitara a activitatilor care privesc apararea tarii si securitatea nationala, participarea la mentinerea securitatii internationale si la apararea colectiva, in conformitate cu Constitutia Romaniei.
  • O prima tema dezbatuta de catre Consiliu a reprezentat-o analiza si avizarea Strategiei Militare a Romaniei. Documentul transpune in practica politica de aparare si securitate nationala, definind cadrul de dezvoltare a organismului militar pentru apararea armata a tarii in context aliat, avand la baza prevederile Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2015-2019, ale Cartei Albe a Apararii si ale documentelor NATO si ale Uniunii Europene.
  • Pornind de la potentialele riscuri si amenintari identificate la adresa securitatii Romaniei, Strategia stabileste misiunile Armatei Romaniei si nivelul militar de ambitie, pentru a caror indeplinire trebuie constituite, dezvoltate si mentinute capabilitati credibile, dar si sustenabile.
  • O alta decizie pe care am luat-o astazi in sedinta Consiliului a fost aprobarea Programului privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 si in perspectiva.
  • Scopul Programului este de a asigura capabilitatile necesare Armatei Romaniei pentru promovarea intereselor nationale si protejarea acestora in fata riscurilor si amenintarilor curente, in dezvoltare si in perspectiva, precum si indeplinirea angajamentelor internationale in planul securitatii si al apararii.
  • S-a concluzionat ca demersurile viitoare ale Ministerului Apararii Nationale pentru implementarea masurilor stabilite in Programul privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei pana in anul 2026 impun respectarea Acordului politic national privind cresterea finantarii pentru Aparare la 2% din PIB.
  • In aceeasi ordine de idei, Consiliul a aprobat fortele armate ale Romaniei care pot fi puse la dispozitie pentru participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, conduse de NATO, UE, ONU si OSCE in 2017. Armata Romaniei va putea participa cu 1.401 militari si civili. Iar in ceea ce priveste Ministerul Afacerilor Interne, fortele puse la dispozitie pentru misiuni in afara teritoriului national in anul 2017 sunt in numar de 783 militari si politisti, care vor putea fi dislocati in teatrele de operatii.
  • Tot in sedinta de astazi, Consiliul a aprobat liniile generale de mandat ale Romaniei la Summitul NATO de la Varsovia, care va avea loc pe 8 si 9 iulie 2016, cu mentiunea ca acestea sa fie actualizate si adaptate, in functie de negocierile din Alianta si, evident, de evolutiile situatiei internationale.
  • In cadrul sedintei Consiliului am analizat si aprobat Raportul Ministrului Energiei privind stadiul si evolutia Proiectului Unitatile 3 si 4 de la Centrala Cernavoda, stabilind ca acesta reprezinta un proiect prioritar de investitii pentru Romania, care va asigura cresterea cotei energiei nucleare la 30 sau chiar 32% din totalul productiei nationale de energie electrica si va contribui substantial la cresterea economica, mentinerea, dar si crearea de noi locuri de munca.
  • Am analizat in sedinta Consiliului situatia din sanatate. Nu este vorba doar despre un aspect singular, ci despre siguranta vietii oamenilor si despre sanatatea publica. Aici putem include subiectul dezinfectantilor, dar si chestiuni care tin, spre exemplu, de medicamente sau de siguranta alimentara.
  • Am discutat si convenit un plan de actiune, concretizat printr-o hotarare a Consiliului, care stabileste, in cateva puncte, masuri referitoare la: norme, proceduri, control, laboratoare.
  • In ceea ce priveste normele, avem nevoie de norme, norme aliniate la cerintele standardelor europene referitoare la antiseptice si dezinfectante chimice, norme mai exigente, mai aplicate, inclusiv cu sanctiuni mai severe. S-a convenit ca un asemenea pachet de norme sa fie elaborat la nivel de guvern pana la sfarsitul lunii iulie.
  • In acest scop, la Guvern se va constitui un grup de experti, unde participa medici, biologi, chimisti, specialisti in siguranta alimentara si alte categorii de specialisti, care sa lucreze la acest pachet de norme.
  • Acestea privesc modul in care se pun pe piata produsele biocide, dar si curatenia, dezinfectia si sterilizarea in spitale, conformitatea cu standardele europene referitoare la antiseptice si dezinfectante chimice, activitatea de control si inspectie sanitara de stat, precum si intarirea capacitatii de control a Ministerului Sanatatii.
  • De asemenea, va trebui reglementat modul de coordonare a activitatii intre domeniile sanatatii umane, veterinare, alimentatiei publice si cresterii animalelor, pentru stabilirea unor masuri in vederea utilizarii eficiente a antibioticelor.
  • Guvernul Romaniei va urmari implementarea tuturor obiectivelor stabilite in Planul strategic de prevenire si combatere a infectiilor nosocomiale 2016-2018, prin care sunt dispuse masuri privind preventia, reducerea incidentei, monitorizarea si cresterea capacitatii de diagnostic a infectiilor intraspitalicesti.
  • In ceea ce priveste procedurile si controlul, am convenit crearea unui mecanism de raportare, informare si control. In mod evident, este nevoie nu doar de norme mai exigente, ci si de un control mult mai riguros.
  • Trimestrial, asa s-a stabilit, Guvernul Romaniei va prezenta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii informari cu privire la sistemul de sanatate publica si starea de sanatate a cetatenilor.
  • S-a hotarat, de asemenea, ca Guvernul sa initieze programe de instruire si perfectionare a pregatirii personalului medical pentru identificarea, prevenirea si combaterea infectiilor intraspitalicesti, precum si legate de responsabilitatea pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate.
  • In ceea ce priveste laboratoarele, Romania va dezvolta o retea de laboratoare acreditate, care pot analiza inclusiv solutiile dezinfectante. Am discutat despre conditiile necesare crearii unei asemenea retele, care sa asigure controlul oficial conform cerintelor Uniunii Europene.
  • S-a luat decizia ca Guvernul Romaniei sa elaboreze un program de investitii pe termen lung. Acesta urmareste, pe de-o parte, crearea la nivel national de laboratoare acreditate pentru efectuarea testelor de evaluare a eficientei biocidelor, iar, pe de alta parte, reorganizarea si dotarea corespunzatoare a autoritatilor de control in domeniul sanatatii publice, la nivel central, cat si teritorial, cu respectarea regulamentelor si a standardelor europene in domeniu

– Sursa – Administratia Prezidentiala

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro