Klaus Iohannis: Dezbaterea despre descentralizare si regionalizare va trebui reluata
Presedintele Klaus Iohannis afirma, intr-un mesaj transmis, luni, cu prilejul Adunarii Generale a Asociatiei Comunelor din Romania, ca dezbaterile despre descentralizare si regionalizare vor trebui reluate, „de data aceasta mai temeinic, pornind de la un set de principii, nu de la calcule politice sau electorale”.
„Proiectul de descentralizare si regionalizare trebuie sa reprezinte o noua viziune asupra statului roman si organizarii administrativ-teritoriale, avand ca scop reducerea decalajelor si dezvoltarea. Aceasta este o dezbatere la care dumneavoastra, ca reprezentanti ai autoritatilor locale, va trebui sa luati parte activ”, le-a transmis presedintele Iohannis primarilor de comune, mentionand totodata ca „pe toate aceste teme exista din partea Administratiei Prezidentiale deschidere pentru consultare si dialog”.
Potrivit unui comunicat difuzat de Presedintie, mesajul transmis de seful statului cu prilejul Adunarii Generale a Asociatiei Comunelor din Romania a fost adresat participantilor la eveniment de catre consilierul prezidential Dan Mihalache.
Mesajul integral al presedintelui Klaus Iohannis:
„Doamnelor si domnilor,
Cu prilejul Adunarii Generale a Asociatiei Comunelor din Romania, permiteti-mi sa va transmit cele mai bune ganduri. Stiu ce inseamna sa fii primar. Indiferent ca este vorba despre o comuna, un oras sau un municipiu, esti responsabil, practic, de destinul unei comunitati. Stiu ce inseamna sa gestionezi viata de zi cu zi a oamenilor care traiesc acolo, ce dificultati si tipuri de probleme exista la nivel local. M-am confruntat cu ele si de fiecare data am incercat sa gasesc solutiile corecte si eficiente, la fel cum sunt convins ca faceti si dumneavoastra.
Daca ar fi sa gasesc un singur atribut care ar trebui sa ii caracterizeze pe primari in general, pe cei de comune in particular, acela ar fi grija fata de oameni. Nu cred ca ea se manifesta prin gesturi exterioare si prin vorbe. Poti sa stai cu oamenii la aceeasi masa si sa le spui cuvinte frumoase, iar peste un an sau mai tarziu sa constate ca nu s-a schimbat nimic in comunitatea lor, ca nu au o viata mai buna. Grija fata de comunitate se vede dupa ceea ce construiesti, dupa lucrurile concrete care raman. Iar, de cele mai multe ori, rezultatele apar doar in timp. Sa nu uitam niciodata, cei care sub o forma sau alta avem votul cetatenilor, ca suntem acolo prin vointa lor si in serviciul lor. Convingerea mea profunda este ca cea mai mare satisfactie in viata unui om dedicat activitatii publice este de a fi avut o contributie in viata celor pe care ii reprezinta, de a fi lasat ceva in urma. Daca acelasi principiu ne calauzeste pe toti, indiferent de circumstante, opinii, orientare politica, vom putea construi o administratie corecta si eficienta.
Ne aflam in aceasta perioada in plin proces de trecere la o noua etapa a constructiei democratice, determinata de noi realitati politice, dar si de asteptarea publicului. Aceasta etapa inseamna, pe de o parte, o reformare a institutiilor politice, iar pe de alta parte de o schimbare de mentalitate si atitudine. Asteptarea la toate nivelurile este pentru mai multa responsabilitate, mai multa integritate si mai multa transparenta in exercitiul functiilor publice si in politica in general. Pentru asta avem in primul rand nevoie de reguli clare si durabile cu privire la sistemul electoral, la finantarea partidelor si a campaniilor electorale. Si, in al doilea rand, de un alt mod de a face politica, mai putin centrat pe conflicte politice sau personale si mai orientat spre rezolvarea problemelor. Dumneavoastra veti fi parte a acestui proces. Am toata increderea ca fiind, la modul propriu, cel mai aproape de cetatean, veti fi primii care raspund acestor asteptari.
In fine, stiu ca va preocupa tema descentralizarii. Dezbaterea despre descentralizare, dar si despre regionalizare, va trebui reluata, de data aceasta mai temeinic, pornind de la un set de principii, nu de la calcule politice sau electorale. Proiectul de descentralizare si regionalizare trebuie sa reprezinte o noua viziune asupra statului roman si organizarii administrativ-teritoriale, avand ca scop reducerea decalajelor si dezvoltarea. Aceasta este o dezbatere la care dumneavoastra, ca reprezentanti ai autoritatilor locale, va trebui sa luati parte activ.
Pe toate aceste teme exista din partea Administratiei Prezidentiale deschidere pentru consultare si dialog, fiind convinsi ca aceasta cale poate duce la solutii bune pentru Romania. Va multumesc si va doresc mult succes!”