Sari direct la conținut

Klaus Iohannis, la Consiliul Europei: Nici vorba de o presiune din partea CEDO, nu va fi niciun fel de amenda pentru Romania pentru situatia din penitenciare/ Gratierea, doar o posibila solutie dintr-un pachet amplu de masuri

HotNews.ro
Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro
Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro

​Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti seara la Strasbourg, unde participa la reuniunea Consiliului Europei, ca nu se pune problema unor presiuni sau sanctiuni din partea CEDO pentru situatia din penitenciarele din Romania si ca „nici nu poate fi vorba” de vehiculata amenda de 80 de milioane de euro pe care ar risca-o tara noastra, afirmand ca „aici a facut cineva un calcul pe coltul mesei”.

Seful statului a precizat ca a avut discutii cu secretarul general al Consiliului Europei, cu presedintele CEDO si cu presedintele Comisiei de la Venetia despre proiectele privind gratierea si amnistia, precum si despre cerintele CEDO privind conditiile din penitenciarele romanesti.

Declaratiile acordate de Klaus Iohannis jurnalistilor pe aceasta tema:

  • In mod eronat acasa s-a vehiculat ca se cere gratierea (de catre CEDO, n.r.). Gratierea este doar o posibila solutie, o mica parte din intregul pachet care trebuie sa fie elaborat la noi.
  • O alta parte a solutiei ar putea sa fie o procedura prin care detinutii se pot plange la noi in Romania despre situatia lor si pot gasi solutii sau masuri compensatorii.
  • Deci, nici vorba de o presiune din partea CEDO, lucrurile sunt bine pregatite, sunt rezonabile si vor fi puse la dispozitia Romaniei aceste lucruri.
  • Iar despre partea de sanctiuni sau amenzi, asa ceva nu se pune in discutii acum, nu va exista o sanctiune pentru Romania.
  • (Se tot vorbeste despre o amenda de 80 de milioane de euro care va veni automat. Va veni automat aceasta amenda?) Pot sa va spun cu toata claritatea ca nu exista asa ceva si nu va fi niciun fel de amenda. Amenzile nu se dau pausal.
  • Ca sa intelegeti mai bine: daca Romania elaboreaza un pachet de masuri care satisface cerintele CEDO si ale Consiliului Europei, atunci toate dosarele pe aceasta speta vor fi returnate Romaniei, care trebuie sa le rezolve intern.
  • Doar in masura in care pachetul de masuri nu rezolva deloc problema, atunci aceste dosare ar ramane la CEDO si ar fi lucrate individual.
  • Este posibil ca intr-o speta concreta sa apara o sanctiune pentru Romania, insa despre acele 80 de milioane nici nu poate fi vorba, aici a facut cineva un calcul pe coltul mesei, folosind o informatie dintr-o speta care s-a referit la Italia si in niciun caz nu poate fi aplicat asa ceva la Romania. Nu stie nimeni cati detinuti ar avea dreptul la o compensatie, aceste calcule, pe bune, nu le-a facut inca nimeni.
  • Deci, haideti sa asteptam sa vedem ce doreste CEDO de la noi, sa ne apucam de treaba, sa elaboram un pachet serios pentru Romania si atunci nu va fi nicio amenda. Rezolvam problema acasa.
  • (Veti discuta cu partidele sau cu Guvernul despre acest pachet de solutii alternative, in afara gratierii?) Aceste chestiuni le-am intrebat (la Consiliul Europei, n.r.), m-am lamurit, fiindca este o situatie speciala la noi si fiindca altii le-au vehiculat in spatiul public, am crezut ca este bine sa dau aceste lamuriri, dar nu este nicidecum treaba Administratiei Prezidentiale sa se ocupe de aceste chestiuni. De asta se ocupa Ministerul Justitiei si cred ca se gasesc profesionisti in minister care se vor apuca, dupa ce exista aceasta hotarare-pilot, de treaba.
  • (Sub ce forma veti comunica Guvernului discutiile pe care le-ati avut cu judectorii CEDO, ca ei sa faca in regula acel pachet?) Dupa orice vizita pe care o fac, diplomatii care ma insotesc fac un raport, iar acesta este pus din oficiu la dispozitia tututor oficialilor romani, sa nu creada cineva ca eu fac asa, vizite, si pe urma nu se stie. Se comunica intotdeauna, institutional, tuturor celor interesati, fiindca asa este normal.
  • (Intentionati sa discutati cu premierul, sa il chemati la Cotroceni sau sa mergeti la Guvern?) Nu, nu intentionez asa ceva.
  • Chestiunea cu referendumul se refera la situatia noastra politica si abordarea politica, CEDO este o chestiune tehnica si se refera la o speta anume care trebuie rezolvata si unde gratierea poate eventual sa fie o parte mica din pachetul de solutii, dar nu este Solutia, asta trebuie sa inteleaga toti cei care se agita cu gratierea.
  • Iar aceasta discutie imi confirma ca la noi acasa problema s-a pus total gresit. In loc sa se incerce o solutie – fiindca ce v-am spus eu stiu si cei de la Ministerul Justitiei – printr-un pachet intreg discutat cu specialistii, discutat cu parlamentarii, s-a mers pe scoaterea unei teme din context si ambalarea pentru populatie intr-un fel care, sincer, nu mi s-a parut potrivit.
  • (Va asteptati ca ordonanta gratierii sa fie promovata de Guvern?) Nu stiu ce face Guvernul, vom vedea cu totii.
  • (Nu excludeti gratierea, deci?) Eu nu exclud gratierea, dar ea nu poate fi facuta pentru politicieni. Este o aberatie. Gratierea are sens in acest pachet daca se gratiaza cei care sunt in inchisori, nu cei care stau in Parlament si asteapta gratierea.
  • (Vorbeati despre un termen rezonabil care se va Romaniei ca sa puna in aplicare ceea ce ne va comunica CEDO) Este vorba de un termen rezonabil pentru elaborarea unui pachet de masuri. De regula, pana in 18 luni am inteles ca este termenul pentru asa ceva.
  • (Si daca nu, ce risca Romania?) Sa se faca de minune! Nu se pune problema asa, suntem oameni seriosi, din moment ce apare o hotarare-pilot, noi ne apucam de treaba, elaboram un pachet de masuri, nici nu concep sa nu facem asa ceva.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro