Klaus Iohannis: Ne dorim ca SUA sa se afle printre primii zece investitori straini din Romania
Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii reprezinta un „reper fundamental al politicii externe” al Romaniei, alaturi de apartenenta la NATO si UE, a declarat luni presedintele Klaus Iohannis, care a precizat ca isi doreste ca SUA sa se afle printre primii zece investitorii din tara noastra.
Seful statului, care a participat, la Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, la Forumul „Noi Perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite – Romania”, a afirmat ca „amplificarea parteneriatului strategic cu SUA reprezinta o prioritate majora pentru politica externa si de securitate a Romaniei”.
„Relatia privilegiata intre SUA si Romania e o garantie solida pentru stabilitatea intregii regiuni, in mod deosebit acum, in contextul geopolitic marcat de provoacari majore in vecinatatea estica si in plan global”, a aratat Iohannis.
El a aratat ca Romania va continua sa fie acelasi partener solid si de incredere al SUA in misiuni internationale, inclusiv cele sub egida NATO, dar a subliniat ca o cooperare bilaterala in plan economic „este esentiala nu doar pentru stimularea cresterii economice si modernizarea Romaniei, ci si pentru oamenii americani de afaceri interesati de potentialul deosebit al tarii noastre”.
Astfel, investitiile americane reprezinta „nu doar o sursa de finantare ci si un instrument de modernizare economica”, a continuat Klaus Iohannis, care a adaugat ca isi doreste ca „SUA sa se afle printre primii zece investitori straini din Romania”.
„Stabilitatea politica si macroeconomica pe fundalul tulburarilor din vecinatate constituie argumente puternice pentru a deveni un hub al investitiilor americane in regiune”, a declarat presedintele, afirmand ca domeniile energetic, infrastructura strategica si IT „ar trebui sa fie prezente pe o lista scurta de arii prioritare” pentru investitii.
El a reafirmat ca „Romania sustine ferm finalizarea cat mai rapida a negocierilor si incheierea acordurilor” privind acordul de liber schimb dintre Europa si SUA (TTIP) care ar avea „beneficii certe” de fiecare parte a Atlanticului.
Un domeniu esential este cel energetic, in conditiile in care „energia a devenit o arma politica iar urmarirea independentei energetice este cel mai bun mijloc de aparare si prevenire a vulnerabilitatilor”
In acest sens, „Romania poate deveni cea mai importanta destinatie de investitii pentru companiile americane in domeniul energiei”, a spus Iohannis.
„Perspectiva relatiilor dintre SUA si Romania nu a aratat niciodata mai promitatoare si mai plina de speranta. Este in puterea fiecaruia dintre noi sa facem ca aceasta perspectiva sa devina realitate”, a incheiat seful statului.