Kovesi cere Parlamentului European ridicarea imunităţii Evei Kaili
- Redactia Hotnews
Procurorul-șef european, Laura Codruţa Kovesi, a cerut joi Parlamentului European ridicarea imunității eurodeputatelor Eva Kaili și Maria Spyraki, în urma unor suspiciuni de fraudă cu fonduri europene, informează un comunicat al Parchetului European.
„Pe baza unui raport de investigație primit de la Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), există o suspiciune de fraudă în detrimentul bugetului UE, în ceea ce privește gestionarea indemnizației parlamentare, și în special în ceea ce privește remunerarea asistenților parlamentari acreditați”, arată comunicatul Parchetului European.
Eva Kaili a fost acuzată de corupţie, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional organizat în acest caz vizând tentative ale statului Qatar de a influenţa decizii economice şi politice ale Parlamentului European privind situaţia drepturilor omului în această ţară.
Potrivit presei belgiene, au fost inculpaţi şi reţinuţi pentru aceleaşi infracțiuni partenerul Evei Kaili, Francesco Giorgi, consilier în Parlamentul European, un lobbyist de la Bruxelles şi fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, în urma percheziţiilor la domiciliul acestuia fiind găsită o sumă de peste un milion de euro. Justiţia belgiană va decide dacă aceştia rămân sau nu în arest.
Kaili se află în detenţie şi urmează să fie adusă în faţa justiţiei la 22 decembrie, ea neputând să se prezinte miercuri din cauza unei greve a funcţionarilor.
Partenerul de viață al lui Kaili și-a recunoscut vinovăția
Italianul Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al fostei vicepreşedinte a Parlamentului European, Eva Kaili, şi-a recunoscut implicarea în scandalul mitei din legislativul european care afectează deopotrivă Qatarul şi Marocul, şi a vorbit şi despre alte persoane implicate, scrie joi Le Soir, citat de Agerpres.
Giorgi, asistent parlamentar în vârstă de 35 de ani şi tatăl unei fetiţe de 2 ani pe care o are cu Kaili, în vârstă de 44 de ani, şi-a recunoscut vina în faţa poliţiştilor şi a judecătorului de instrucţie la interogatoriile la care a fost supus de autorităţile belgiene în scandalul izbucnit vinerea trecută.
Asistentul parlamentar, căruia judecătorul i-a menţinut miercuri decizia de arestare preventivă, l-a indicat drept „creier” al operaţiunii de fraudă pe fostul parlamentar italian Pier Antonio Panzieri, de la domiciliul căruia poliţia a confiscat 700.000 de euro.
Panzieri a fost şi el inculpat şi a fost arestat preventiv. Soţia şi fiica lui Panzieri au fost reţinute în Italia, iar Belgia a cerut extrădarea lor.
Giorgi a mai acuzat încă doi eurodeputaţi social-democraţi: belgianul Marc Tarabella, al cărui domiciliu a fost deja percheziţionat de autorităţi în cadrul anchetei, dar care se află în libertate şi italianul Andrea Cozzolino, pentru care tânărul Giorgi lucra ca asistent.
Scandalul de corupție din Parlamentul European
Amintim că Parlamentul European este zguduit de un scandal de corupție în urma unor acuzaţii potrivit cărora Qatarul a oferit bani şi cadouri unor oficiali ai PE pentru a-i influenţa procesul decizional.
În centrul acuzaţiilor este eurodeputata greacă Eva Kaili, vicepreşedintă a Parlamentului European, aleasă în PE încă din 2014. Ea a fost arestată duminică şi pusă sub acuzare pentru corupţie de autorităţile belgiene, alături de alte trei persoane.
Ar fi primit bani, mulţi de la Qatar, pentru a-şi influenţa colegii ca să ia decizii favorabile acestei ţări. În momentul în care a fost reţinută, vineri, eurodeputata ar fi fost prinsă în flagrant delict, având „genţi cu bani”, motiv pentru care nu s-a putut prevala de imunitatea parlamentară.
Noile informaţii dezvăluite de Le Soir relevă tot mai clar că nu doar Qatarul, ci şi Marocul a oferit mită unor oficiali din legislativul european.
Mai concret, cotidianul belgian îl semnalează pe ambasadorul Marocului la Varşovia, Abderrahim Atmoun, şi pe doi agenţi ai serviciului secret marocan, pe care nu-i identifică.