Sari direct la conținut

Kremlinul a început să aleagă oamenii de paie care să candideze împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din 2024

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Profimedia

Kremlinul a început să îi aleagă pe sprânceană pe oponenții care să candideze împotriva președintelui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale ce vor avea loc în primăvara anului viitor, scrie luni site-ul de investigații Meduza, citat de The Moscow Times.

Două surse apropiate de administrația prezidențială a lui Putin au declarat sub condiția anonimității pentru Meduza, site blocat în Rusia încă din martie 2022, că până acum Kremlinul l-a aprobat pe Ghennadi Ziuganov, „eternul candidat” al Partidului Comunist Rus. Ziuganov va avea 79 de ani în momentul organizării alegerilor prezidențiale.

Un alt candidat „sigur” agreat de Kremlin este Leonid Sluțki, președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia care, în pofida denumirii, este o formațiune politică ultranaționalistă. Sluțki, în vârstă de 55 de ani, a preluat conducerea partidului după ce liderul său de cursă lungă, Vladimir Jirinovski, a murit în luna aprilie a anului trecut.

Deși mai puțin vizibil comparativ cu alți lideri ruși precum Dmitri Medvedev sau Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, Sluțki este unul dintre cei mai vocali susținători ai războiului din Ucraina.

Cu toate acestea, atât el cât și Ziuganov sunt văzuți de către Kremlin drept candidați care i-ar permite lui Putin să câștige alegerile de anul viitor cu o largă majoritate.

Vârsta, văzută drept principalul handicap al lui Vladimir Putin

Una dintre sursele Meduza au explicat că administrația lui Putin nu dorește niciun candidat surpriză pentru alegerile care foarte probabil vor fi organizate după doi ani de război. Însă politologii de la Kremlin sunt mai degrabă îngrijorați de vârsta avansată a președintelui rus, acesta împlinind la rândul său 70 de ani în luna octombrie.

Sondajele de opinie arată că rușii spun că vârsta lui Vladimir Putin este unul dintre lucrurile pe care le displac cel mai mult la el în condițiile în care Kremlinul speră ca el să câștige 80% din voturile exprimate la o prezență la vot de 70%.

„Un candidat tânăr și activ îi poate face pe alegători să se gândescă la vârsta președintelui. Ar fi un contrast nefavorabil [pentru Putin]”, scrie Meduza.

Serghei Mironov, președintele partidului O Rusie Justă – Pentru Adevăr și un alt nume vehiculat pentru alegerile prezidențiale, a anunțat deja că nu își va depune candidatura și că formațiunea sa îl va susține pe Putin în cursa prezidențială. Președintele rus nu și-a formalizat deocamdată candidatura.

Însă referendumul de modificare a Constituției organizat în Rusia în 2020 îi permite lui Putin să rămână președinte până în 2036.

Urmărește ultimele evoluții din a 551-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro