Sari direct la conținut

Kremlinul a propus un diplomat controversat drept ambasador la Bucuresti: Valerii Kuzmin, fostul sef al misiunii diplomatice de la Chisinau

HotNews.ro
Valeri Kuzmin, Foto: mid.ru
Valeri Kuzmin, Foto: mid.ru

Fostul ambasador al Federatiei Ruse la Chisinau a fost numit seful misiunii diplomatice rusesti la Bucuresti, anunta agentia TASS, citata de Unimedia.md. Un decret in acest sens a fost semnat de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, astfel incat Kuzmin il va schimba in acest post pe Oleg Malghinov.

Valerii Kuzmin s-a remarcat in Moldova in 2012, atunci cand un soldat rus a impuscat mortal un tanar neinarmat in zona de securitate din Transnistria. Atunci, Kuzmin a declarat ca tanarul asasinat era in stare de ebrietate, fapt ce nu s-a confirmat in urma expertizei medico-legale. Mai mult: el a facut comentarii sarcastice la adresa ziaristilor care relatau gravul incident, iar MAE moldovean a reactionat.

In acel moment, sute de moldoveni au protestat în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse din Chişinău în legătură cu uciderea tânărului de 18 ani şi au cerut Ministerului de Externe de la Chişinău să-l expulzeze pe ambasadorul rus pentru comportament sfidător şi obraznic.

Tanarul ucis, Vadim Pisari, se intorcea atunci in satul sau natal impreuna cu un prieten, potrivit Timpul.md. Fiind la volanul unui autoturism, acesta nu a oprit la indicatorul STOP de la postul de pacificatori si si-a continuat drumul spre sat. In aceasta situatie, in loc sa-l avertizeze, militarul rus care se afla in serviciu a deschis focul in directia masinii. Un glont l-a ranit mortal pe tanar in coloana vertebrala.

Crima de la Vadul lui Voda a provocat revolta oamenilor din satele raionului Dubasari aflate pe malul stang al Nistrului, precum si a veteranilor razboiului pentru integritatea teritoriala a Republicii Moldova din 1992. Localnicii au pichetat postul de pacificatori de la Vadul lui Voda si au cerut lichidarea tuturor posturilor de pacificatori si barierelor care ii impiedica sa circule liber. Totodata, ei au cerut pedepsirea militarului rus. Intre timp, ambasadorul rus Valeri Kuzmin a declarat atunci, fara sa aduca probe, ca tanarul sofer era beat si se afla la volanul unei masini furate. El a incercat sa justifice actiunile militarului, spunand ca acesta a tintit in rotile autoturismului. Insa declaratiile diplomatului au fost desfiintate apoi de Ministerul Afacerilor Interne. La trei zile dupa crima comisa, sergentul Veaceslav Cojuhari, originar din orasul Bender, a fugit in Rusia. Ulterior, un tribunal militar rus a decis încetarea urmăririi penale a soldatului.

In februarie 2011, cand era ambasador la Chisinau, Kuzmin a acuzat SUA, Uniunea Europeană şi România de faptul că se implică direct în politica de la Chişinău, în timp ce Rusia nu ar fi facut asa ceva: „Noi am sesizat multiple încercări de a pune presiune în mod public asupra proceselor politice din Moldova din partea SUA, UE şi din partea vecinului România. Rusia nu şi-a permis aşa ceva”.

Potrivit agentiei de presa RADOR, Valeri Kuzmin s-a nascut pe data de 24 iunie 1953, la Moscova.

In 1975, Kuzmin a absolvit Institutul de Stat pentru Relatii Internationale MGIMO din Moscova. In 1998, a absolvit cursurile de studii in diplomatie din cadrul Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, este cercetator in istorie, si-a desfasurat activitatea in diverse structuri ale aparatului de conducere al MAE al fostei URSS si al Federatiei Ruse, si-a desfasurat activitatea ca diplomat in Libia, in perioada 1975-1980, in Tunisia, in perioada 1985-1990, iar in intervalul 1993-1994, a fost seful adjunct al Departamentului pentru Africa si Extremul Orient din cadrul MAE rus.

In perioada 1994-1998, Kuzmin a fost adjunctul directorului Departamentului pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord din cadrul MAE al Federatiei Ruse, in perioada 1998-2003 – ambasador extraordinar si plenipotentiar al Federatiei Ruse in Republica Sudan, in perioada mai-octombrie 2003 – a fost ambasador exceptional in cadrul in MAE al Federatiei Ruse, din luna octombrie 2003, a fost director adjunct in MAE rus, din 2004 – director al Departamentului pentru relatiile cu subiectii Federatiei Ruse, Parlamentul si orgnizatiile civice si politice ale MAE al Rusiei.

Kuzmin are rangul diplomatic de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Federatiei Ruse, acordat printr-un decret prezidential semnat de presedintele rus pe data de 17 noiembrie 2009, i-a fost acordata medalia „Pentru eroism in munca”, cunoaste limbile engleza, franceza si araba. Este casatorit si are doi copii, un fiu si o fiica, potrivit portalului http://viperson.ru/people/kuzmin-valeriy-ivanovich.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro