Sari direct la conținut

Kremlinul neagă că trupele sale s-ar retrage de la centrala nucleară Zaporojie

HotNews.ro
Dmitri Peskov si Serghei Lavrov, Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images
Dmitri Peskov si Serghei Lavrov, Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat luni informațiile potrivit cărora trupele rusești fac pregătiri pentru a părăsi centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, relatează TASS.

„Nu este nevoie să căutați unele semne acolo unde nu sunt și nu pot fi”, a subliniat Peskov după ce a fost întrebat despre acest lucru de către jurnaliștii de la Moscova în timpul conferinței sale zilnice de presă.

Comentariile sale vin după ce duminică seara directorul general al companiei ucrainene de stat Energoatom, Petro Kotin, a declarat că vede semne că trupele Moscovei se pregătesc să părăsească centrala nucleară pe care au capturat-o în luna martie, la scurt timp după începerea invaziei.

„În ultimele săptămâni primim efectiv informații că au apărut semne că se pregătesc probabil să părăsească (centrala)”, a declarat șeful Energoatom la televiziunea publică de la Kiev.

„În primul rând, există un număr foarte mare de rapoarte în mass-media rusă că ar fi mai bine să părăsească (centrala) și poate că ar merita să predea controlul (ei) către (Agenția Internațională pentru Energie Atomică – AIEA)”, a spus el, referindu-se la organizația din subordinea Natiunilor Unite.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc timp de luni de zile de bombardarea complexului de reactoare de la Zaporojie, care nu mai generează energie.

Rușii au adus echipament militar la cea mai mare centrală nucleară din Europa

Întrebat dacă este prea devreme să vorbim despre părăsirea uzinei de către trupele ruse, Kotin a spus că „este prea devreme, dar putem spune că se pregătesc”.

Forțele ruse au adus la fața locului echipamente militare, personal și camioane, „probabil cu arme și explozibili”, și au minat teritoriul uzinei, a mai spus oficialul ucrainean.

Administrația instalată de forțele de invazie în orașul ocupat Enerhodar, construit pentru deservirea centralei nucleare, a declarat la rândul său luni că aceasta rămâne sub control rusesc.

„Mass-media răspândesc în mod activ neadevăruri potrivit cărora Rusia ar plănui să se retragă din Enerhodar și să părăsească (centrala nucleară). Această informație nu este reală”, a declarat administrația susținută de Rusia într-un mesaj publicat pe Telegram.

Kremlinul a refuzat în mod repetat demilitarizarea centralei nucleare Zaporojie, în pofida apelurilor internaționale, însă a retras temporar echipamentele militare de aici în timpul vizitei efectuate la centrală de către misiunea AIEA la începutul lunii septembrie.

Urmărește ultimele evoluții din a 278-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro