Sari direct la conținut

Kremlinul spune că BRICS e gata să primească și țări din NATO după ce una a depus cerere de aderare

HotNews.ro
Kremlinul spune că BRICS e gata să primească și țări din NATO după ce una a depus cerere de aderare
Vladimir Putin alături de purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, FOTO: Vyacheslav Oseldeko / AFP / Profimedia Images

Apartenența la NATO nu este un obstacol în calea aderării la BRICS, organizația din care fac parte Rusia, China și alte 7 țări, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS.

„Din punctul de vedere al BRICS și al principalelor abordări ale BRICS, nu există obiecții aici”, a declarat secretarul de presă al lui Vladimir Putin pentru canalul NTV, după ce a fost întrebat despre posibilitatea ca Turcia să se alăture BRICS.

Turcia a depus o cerere în vederea acceptării sale în BRICS la începutul lunii septembrie, o premieră pentru o țară membră a NATO.

„Preşedintele nostru a afirmat de mai multe ori că vrem să devenim ţară membră a BRICS. (…) Procesul este în curs”, a declarat pe 3 septembrie Omer Celik, purtătorul de cuvânt al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării condus de președintele Recep Tayyip Erdogan.

„Preşedintele nostru a afirmat clar că Turcia vrea să ia parte la toate platformele importante, printre care BRICS”, a subliniat oficialul turc la momentul respectiv.

Erdogan însuși a declarat ulterior în cursul lunii septembrie că Turcia nu va înceta să își aprofundeze relațiile cu Estul, inclusiv cu cele din grupul BRICS și Organizația pentru Cooperare de la Shanghai (OSC), dar că va rămâne cu fața către Vest.

„Aceasta este abordarea care stă la baza voinței țării noastre de a se extinde pe baza dialogului cu toți, de la Organizația pentru Cooperare de la Shanghai la BRICS și ASEAN”, a subliniat Recep Erdogan. ASEAN este Asociația națiunilor din sud-estul Asiei, organizația din care fac parte 10 țări din regiune.

Vladimir Putin susține că peste 30 de țări vor să intre în BRICS

Rusia și China în special sunt dornice să extindă BRICS, președintele Vladimir Putin declarând luna trecută că peste 30 de țări vor să se alăture organizației.

Peskov a fost întrebat miercuri de posibila intrare a Turciei în BRICS în contextul în care în orașul rus Kazan are loc summitul organizației informale, unul la care va participa și Antonio Guterres, secretarul general al ONU.

Peskov a declarat de asemenea pentru NTV, televiziunea rusească deținută de Gazprom, că nu există impedimente nici pentru țările membre ale UE să intre în BRICS și că, în principiu, organizația nu stabilește astfel de condiții pentru membrii și partenerii ei.

„Acestea sunt condițiile pe care le place foarte mult să le pună în NATO, în UE – ‘fie cu UE, fie cu Rusia’, ‘fie în BRICS, fie în NATO’, dar în BRICS nimeni nu spune asta, iar asta face organizația și mai atractivă”, a declarat Dmitri Peskov. 

Constituit iniţial din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, ale căror nume au dat acronimul BRICS, grupul s-a extins anul acesta cu încă patru membri: Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Iran.

Invitată de asemenea să adere la summitul BRICS desfăşurat în august 2023 în Africa de Sud, Argentina a abandonat ulterior demersul în urma opoziţiei manifestate de noul ei preşedinte, ultra-liberalul Javier Milei.

INTERVIURILE HotNews.ro