Sari direct la conținut

Kremlinul reacționează la rezultatele primului tur al alegerilor anticipate din Franța

HotNews.ro
Kremlinul urmărește „foarte îndeaproape” rezultatele alegerilor din Franța, a declarat luni purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, după primul tur al scrutinului anticipat legislativ în care partidul de extremă dreapta Adunarea Națională (RN) a obținut o victorie răsunătoare, scriu AFP și Reuters.
Kremlinul reacționează la rezultatele primului tur al alegerilor anticipate din Franța
Dmitri Peskov, secretarul de presă al președinției ruse, într-un interviu la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg (SPIEF), 7 iunie 2024. Sursa foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Peskov a spus lucă rezultatul primului tur al alegerilor parlamentare din Franța confirmă tendințele deja observate în diferite țări europene.

Partidul de extremă-dreapta al Marinei Le Pen, Adunarea Națională (RN), a obținut o victorie istorică în primul tur al scrutinului de duminică, însă rezultatul final va depinde de modul în care se vor face alianțele înainte de turul al doilea al alegerilor, programat săptămâna viitoare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului le-a spus reporterilor că Moscova urmărește „îndeaproape alegerile” din Franța și consideră că modul în care a decurs primul tur reflectă o tendință la nivel european.

„Urmărim foarte îndeaproape desfășurarea acestor alegeri, iar tendințele care au apărut anterior într-o serie de țări europene, inclusiv Franța, se confirmă”, a declarat Peskov.

„Vom aștepta al doilea tur, deși preferințele alegătorilor francezi sunt mai mult sau mai puțin clare pentru noi”, a precizat reprezentantul președinției ruse.

Duminică, centriștii președintelui Emmanuel Macron (coaliția Ensemble) s-au clasat abia pe locul al treilea, cu 20%, în spatele Noul Front Popular (alianța stângii), care a obținut 28%, potrivit rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor parlamentare, a anunțat luni dimineață Ministerul francez de Interne. RN și alături de aliații săi au ieșit pe primul loc, cu 33,1% din voturi.

Însă suspansul înaintea celui de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 7 iulie, este dacă RN va obține majoritatea absolută în noua Adunare Națională, ceea ce i-ar permite să formeze un guvern și să-l numească prim-ministru pe protejatul lui Le Pen, Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, notează AFP.

Oficialii ruși au declarat că rezultatele alegerilor din Franța vor fi analizate împreună cu evoluțiile politice din alte părți, inclusiv viitoarele alegeri prezidențiale din SUA și scrutinul legislativ anticipat din Marea Britanie.

„Săptămâna trecută, l-am văzut pe (Joe) Biden pierzând dezbaterea (în faţa lui Donald Trump). Iar acum partidul lui Macron a pierdut, clasându-se pe locul trei în legislative. Liderii de stat aflaţi la putere suferă înfrângeri zdrobitoare”, a spus Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus.

Alți oficiali și analiști politici ruși sunt sceptici cu privire la faptul că evoluțiile indică o schimbare iminentă în relațiile dintre Kremlin și Occident.

„Nu trebuie să ne așteptăm la o îmbunătățire a relațiilor dintre Paris și Moscova după alegerile legislative”, a declarat Vladimir Djabarov, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe, potrivit presei locale.

„Nu trebuie să exagerăm importanța RN și influența sa asupra politicii franceze”, a avertizat și analistul Georgy Bovt, la postul rusesc de radio BFM.

„Liderii RN au făcut deja cunoscut faptul că sprijinul Franței pentru Ucraina nu va fi pus sub semnul întrebării”, a reamintit el.

INTERVIURILE HotNews.ro