La doi ani după ce a fost arestat sub acuzația că refolosea stimulatoare cardiace extrase de la cadavre, un important medic a fost trimis în judecată pentru cu totul și cu totul altceva: „Am aflat din presă”

Medicul Dan Tesloianu, fostul șef al al Secției Cardiologie Intervențională de la Spitalul Sfântul Spiridon Iași, a fost trimis în judecată alături de o doctoriță din echipa sa, Andreea Ursaru. Acuzațiile din dosar au legătură doar cu construcția ilegală a unei cabane dintr-o rezervație naturală protejată-Delta Moldovei în cazul doctorului Tesloianu. Doctorița Ursanu este acuzată și de luare de mită.
- HotNews.ro a solicitat un punct de vedere Parchetului General în legătură cu acuzațiile aduse în 2023 doctorului Tesloianu în privința utilizării dispozitivelor medicale, însă deocamdată instituția nu a răspuns.
- ”Sunt nevinovat. Am aflat despre trimiterea în judecată doar din presă, deci nu cunoaștem conținutul rechizitoriului”, a declarat medicul Dan Tesloianu pentru HotNews.ro
Medicul Dan Tesloianu a fost trimis în judecată pentru complicitate la infracțiunea de continuare a executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, faptă prevăzută de Legea 50/1991, a precizat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Tribunalului Iași, judecătoarea Gabriela Adriana Rotundu.

Acuzația de luare de mită, consemnată inițial pe portalul instanței, o vizează doar pe doctorița Andreea Ursaru, a explicat oficialul instanței ieșene. În sarcina medicului Ursaru este reținută și infracțiunea de continuare a executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.
Dosarul în care sunt inculpați cardiologii Dan Tesloianu și Andreea Ursaru se află la judecătorul de cameră preliminară a Tribunalului Iași, etapă în care verifică legalitatea administrării probelor de procurori.
Nici medicul Dan Tesloianu, nici avocatul său, Marius Todeancă, nu au fost înștiințați oficial despre trimiterea în judecată. ”Urmează să primim și noi rechizitoriul”, a precizat avocatul Todeancă. Contactat de HotNews, medicul Tesloianu respinge acuzațiile din dosarul care a stârnit ample dezbateri în spațiul public după arestarea sa.
”Aș spune ca punctul nostru de vedere este cel precizat încă de la început și anume că sunt nevinovat. Am aflat despre trimiterea în judecată doar din presă, deci în acest moment nu cunoaștem conținutul rechizitoriului. Considerăm că o părere pertinentă și corectă din punct de vedere al impunerilor legale o putem formula după ce vom cunoaște datele din dosar”, a declarat medicul Dan Tesloianu, pentru HotNews.
HotNews.ro a solicitat lămuriri la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu soluțiile din dosar, însă până în prezent instituția nu a răspuns.
Acuzații fără precedent
Pe 18 februarie 2023, Dan Tesloianu a fost arestat preventiv, fiind acuzat că refolosea stimulatoare cardiace extrase de la cadavre, fără a respecta legislația. După trei luni de arest, medicul a fost plasat în arest la domiciliu, ulterior despre cercetărilor nu s-a mai comunicat nimic.
„Inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora”, anunța Parchetul General în februarie 2023.
Procurorii îl acuzau pe doctorul Tesloianu că a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor. Ulterior, reimplanta dispozitivele, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare.
Anchetatorii mai acuzau că o mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică.
Descoperiri făcute în timpul cercetării
În timpul cercetărilor, procurorii au descoperit că medicii Dan Tesloianu și Andreea Ursaru își construiau o cabană într-o rezervație naturală protejată, cunoscută drept Delta Moldovei. Anchetatorii acuză cei doi doctori că au continuat să construiască cabana deși Garda de Mediu s-a opus și a decis demolarea construcției.
În prezent, atât medicul Dan Tesloianu, cât și Andreea Ursaru continuă să profeseze, însă amândoi își desfășoară activitatea în clinici private.