Sari direct la conținut

La limita panicii. Wall Street, cea mai slabă sesiune din 2022 după o zi neagră pe piețele bursiere

HotNews.ro
Wall Street, Foto: Vichaya Kiatying-Angsulee / Panthermedia / Profimedia Images
Wall Street, Foto: Vichaya Kiatying-Angsulee / Panthermedia / Profimedia Images

Bursa de la New York a încheiat ziua de luni în scădere abruptă, la limita panicii, fața temerilor privind recesiunea în Statele Unite și aprecierea yenului, potrivit AFP.

  • În cea mai slabă ședință de după 2022, indicele Dow Jones a pierdut 2,60%, la 38.703,27 puncte.
  • Indicele Nasdaq, în care sunt concentrate acțiunile tehnologice, a atins cel mai scăzut nivel din luna mai și se afla într-o zonă de corecție, coborând cu 3,43%, la 16.200,08 puncte.
  • Indicele S&P 500, care a suferit, de asemenea, cea mai slabă sesiune din ultimii doi ani, a cedat 3,00%, ajungând la 5.186,33 puncte.

Indicele VIX, cunoscut drept „indicele fricii” deoarece măsoară volatilitatea pieței, a urcat în timpul sesiunii la cel mai ridicat nivel din martie 2020, când epidemia Covid-19 a îngenuncheat economia globală. Acesta s-a situat la 35,72 puncte, în creștere cu 52%.

Scăderea bursieră, în urma căreia indicele Nikkei din Tokyo s-a prăbușit cu 12,45%, a fost „rezultatul unei combinații de factori, între temerile legate de o încetinire a economiei americane și derularea operațiunilor de „carry trade” pe yen, a subliniat Peter Cardillo de la Spartan Capital.

Fondurile speculative își lichidează tranzacțiile de carry trade, care presupuneau împrumutul de yeni la rate scăzute pentru a investi în active riscante, cum ar fi acțiunile de creștere Nasdaq.

Piețele bursiere s-au prăbușit luni, iar acțiunile japoneze au scăzut cu 12,4%, fiind cea mai mare scădere zilnică de la Vinerea Neagră din 1987, ca urmare a temerilor că Statele Unite s-ar putea îndrepta spre recesiune, ceea ce i-a determinat pe investitori să fugă de activele riscante și să mizeze pe faptul că vor apărea reduceri rapide ale dobânzilor pentru a salva creșterea economică, transmite Reuters.

INTERVIURILE HotNews.ro