Sari direct la conținut

Panică pe burse în „Lunea Neagră 2024”: Acțiunile s-au prăbușit în Japonia și pe mai multe piețele asiatice / Totul a fost „roșu” și pe bursele europene și americane

HotNews.ro
Panică pe burse în „Lunea Neagră 2024”: Acțiunile s-au prăbușit în Japonia și pe mai multe piețele asiatice / Totul a fost „roșu” și pe bursele europene și americane
Broker șocat de ce se întâmplă pe bursa din Coreea de Sud, care a căzut cu aproape 9% luni - FOTO: Ahn Young-joon / AP / Profimedia

Piețele bursiere s-au prăbușit luni, iar acțiunile japoneze au scăzut cu 12,4%, fiind cea mai mare scădere zilnică de la Vinerea Neagră din 1987, ca urmare a temerilor că Statele Unite s-ar putea îndrepta spre recesiune, ceea ce i-a determinat pe investitori să fugă de activele riscante și să mizeze pe faptul că vor apărea reduceri rapide ale dobânzilor pentru a salva creșterea economică, transmite Reuters.

Recapitularea evenimentelor de până acum:

  • Bursa de la New York a încheiat ziua de luni în scădere abruptă, la limita panicii, fața temerilor privind recesiunea în Statele Unite și aprecierea yenului. Dow Jones a pierdut 2,60%
  • Bursele europene au închis în scădere puternică, afectate de riscul de recesiune din SUA
  • Bursele lumii sunt luni în majoritatea lor în „zona roșie” în condițiile în care s-au amplificat vânzările de acțiuni începute săptămâna trecută provocate de teama de o recesiune în SUA.
  • Bursa japoneză a avut cea mai mare prăbușire zilnică de după Black Monday („Lunea Neagră”) 1987, indicele Nikei căzând cu peste 12%. De consemnat că amplitudinea scăderii a fost la un moment dat în timpul ședinței de tranzacționare chiar mai mare decât cea din 1987, piețele financiare au fost lovite de o altă prăbușire neașteptată ce a șters peste 1.700 de miliarde de dolari din valoarea acțiunilor de pe piețele lumii.
  • Mai multe alte burse asiatice au consemnat și ele corecții mari, doar cea chineză fiind ușor pe plus datorită unor date interne optimiste.
  • Yenul a urcat până la maximul ultimelor luni, investitorii continuând să reacționeze la decizia-surpriză a Băncii Japoniei de a majora dobânzile. Asta a lovit în investitorii „carry trade”, cei care se împrumutau ieftin în yeni și apoi investeau în alte locuri în active cu randamente mai mari.

Bursa de la New York a încheiat ziua de luni în scădere abruptă, la limita panicii, fața temerilor privind recesiunea în Statele Unite și aprecierea yenului, potrivit AFP.

  • În cea mai slabă ședință de după 2022, indicele Dow Jones a pierdut 2,60%, la 38.703,27 puncte.
  • Indicele Nasdaq, în care sunt concentrate acțiunile tehnologice, a atins cel mai scăzut nivel din luna mai și se afla într-o zonă de corecție, coborând cu 3,43%, la 16.200,08 puncte.
  • Indicele S&P 500, care a suferit, de asemenea, cea mai slabă sesiune din ultimii doi ani, a cedat 3,00%, ajungând la 5.186,33 puncte.

Indicele VIX, cunoscut drept „indicele fricii” deoarece măsoară volatilitatea pieței, a urcat în timpul sesiunii la cel mai ridicat nivel din martie 2020, când epidemia Covid-19 a îngenuncheat economia globală. Acesta s-a situat la 35,72 puncte, în creștere cu 52%.

Bursele europene au închis în scădere puternică, afectate de riscul de recesiune din SUA

Bursele europene au încheiat în scădere puternică luni, penalizate, la fel ca restul piețelor de acțiuni din lume, de temerile privind recesiunea din Statele Unite, potrivit AFP.

Bursa de la Paris a pierdut 1,42%, coborând la 7.148,99 puncte, cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii noiembrie.

Londra a pierdut 2,04%, Frankfurt 1,82% și Milano 2,27%. Indicele pan-european Stoxx 600 a scăzut cu 2,17%.

„Piețele erau pe marginea prăpastiei înainte de ziua de vineri, dar raportările slabe privind piața muncii din SUA au provocat cu adevărat o mișcare profundă în întreaga lume. Vedem deja niște mișcări șocante… piețele se prăbușesc în Asia”, a declarat Jim Reid, strateg la Deutsche Bank.

Yenul, s-a întărit cu 2,4% față de dolarul american, o mișcare fulminantă pe piețele valutare, în „ceea ce pare a fi un uriaș exercițiu de lichidare a pozițiilor riscante”, a adăugat el, potrivit publicației financiare Barron’s.

Panica generalizată care s-a instaurat luni pe bursele din întreaga lume s-a transformat într-o derută pe platformele de tranzacționare a criptomonedelor, prețurile bitcoin și ethereum prăbușindu-se dramatic în decurs de doar o zi.

Aurul este menit să fie o valoare de refugiu în vremuri tulburi, dar prețurile metalelor prețioase scad și astăzi, scrie The Guardian, notând că aurul s-a ieftinit pe piețele financiare cu 2%, până la 2.393 dolari pe uncie, iar argintul cu 5%, până la 26,90 dolari pe uncie.

Aurul s-a tot scumpit în ultimii doi ani, deoarece investitorii au căutat protecție împotriva inflației.

„Aurul nu este imun la Black Monday 2024 („Lunea Neagră 2024”), a pierdut peste 100 USD pe uncie până acum azi și 5% la prețul în yeni în condițiile crizei bursiere globale”, a spus Adrian Ash, director de cercetare la BullionVault, amintind de o veche zicală bursieră că toate corelațiile dintre activele financiare se resetează în timpul unei prăbușiri.

„Vineri, aurul a stabilit un nou record de închidere săptămânală pe de la Londra, dar în condițiile în care traderii trebuie să își lichideze pozițiile câștigătoare pentru a acoperi apelurile în marjă pentru alte active, volatilitatea aurului indică nivelul de panică care afectează piețele de acțiuni”, a adăugat el.

Turbulențele au ajuns și pe piața cuprului, a cărui evoluție este considerată un indicator major al evoluției economice.

Prețul de referință al cuprului pe bursa de la Londra a scăzut cu 1,9% astăzi până la 8.887 de dolari pe tonă, cea mai mică cotație de după data de 28 martie, potrivit datelor Reuters.

„Indicele fricii” de pe Wall Street a ajuns la maximul ultimilor patru ani. VIX, indicele care, dincolo de numele lui popular, măsoară așteptările pieței privind volatilitatea, a ajuns la un nivel nemaivăzut din iunie 2020.

Contractele futures pe indicii bursieri americani au scăzut luni, cele legate de Nasdaq coborând cu aproape 4%, transmite Reuters.

Toate acțiunile megacorporațiilor și companiilor care au tot crescut, principalele motoare ale maximelor record atinse de indici anul acesta, au scăzut puternic înainte de deschiderea pieței americane.

De exemplu, cotația futures pentru Apple a căzut cu 7,3% după ce Berkshire Hathaway și-a redus participația la producătorul iPhone cu aproape 50%, ceea ce sugerează că investitorul este din ce în ce mai precaut cu privire la economia americană în general sau la evaluările bursiere care au devenit prea mari.

Veste proastă: economia zonei euro a stagnat în iulie, ca urmare a deteriorării cererii de bunuri și servicii, arată cel mai recent sondaj al directorilor de achiziții, realizat de firma de date S&P Global și citat de The Guardian.

Indicele de producție PMI compozit al zonei euro a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni, – 50,2, un nivel care arată că activitatea economică abia a crescut luna trecută (50 este limita dintre expansiune și contracție). Creșterea în sectorul serviciilor a pierdut din viteză, companiile raportând o încetinire a afacerilor noi.

„Economia zonei euro a crescut în ritm de melc în luna iulie. Din punct de vedere sectorial, sectorul serviciilor nu mai prinde viteză, așa cum s-a întâmplat la începutul anului, în timp ce declinul din sectorul industrial a continuat în aceeași linie”, a spus Dr. Cyrus de la Rubia, economist-șef Hamburg Commercial Bank.

„Efectele extraordinare ale Campionatului European de Fotbal din Germania, ale Jocurilor Olimpice din Franța și ale turneului Taylor Swift în Europa sunt și ele pe sfârșite. Prin urmare, sectorul serviciilor probabil că nu ne va da un impuls prea mare în a doua jumătate a anului”, a adăugat el.

Valoarea bitcoin a scăzut luni cu peste 8 procente și a ajuns la această oră la o valoare de puțin peste 53.000 de dolari.

Căderea celei mai importante criptomonede vinde după ce, luna trecută, s-a apreciat cu peste 10% pe fondul speranțelor că alegerile prezidențiale din SUA vor fi câștigate de Donald Trumo, care a făcut declarații favorabile față de Bitcoin.

Este destul de dureros ce se întâmplă la prima oră în sesiunea bursieră europeană, notează Bloomberg, care subliniază că investitorii continuă să vândă acțiuni, chiar dacă nu cu ferocitatea văzută în sesiunea de luni de pe bursele asiatice.

„Deloc surprinzător, sectorul tehnologic conduce pierderile, indicele Stoxx Tech scăzând cu aproape 5%, la cel mai redus nivel din ultimele șase luni, pe măsură ce se dezumflă companii din sectorul semiconductorilor precum ASM International, BE Semi și ASML.

Sectoarele cu evoluții ciclice precum băncile, titlurile energetice și mineritul sunt, de asemenea, puternic afectate. Titlurile defensive din sectorul bunurilor de consum elementare și al produselor alimentare rezistă mai bine, deși niciun segment nu este cu adevărat cruțat astăzi”, notează publicația financiară.

Indicele STOXX 50 al celor mai importante acțiuni din zona euro este la această oră la -3,38, indicele britanic FTSE la -2,47%, indicele german DAX la minus 3,00% și indicele francez CAC 40 la -2,82.

Averea netă a lui Jeff Bezos a scăzut vineri cu 15,2 miliarde de dolari, prevestind declinul amplu care a şters 134 miliarde de dolari din averile celor mai bogaţi 500 de oameni din lume și panica instaurată luni pe burse.

Efectul de contagiune pare să fi afectat și Bursa de la București. Pe BVB, la această oră, indicele principal BET este în scădere de aproape 4%.

Yenul continuă să întărească, ceea ce îi afectează pe speculatori și alimentează vânzările de acțiuni, scrie The Guardian.

Yenul a atins cel mai înalt nivel față de dolar din acest an (142,3). Săptămâna trecută se tranzacționa la circa 154 yeni pentru un dolar înainte ca Banca Japoniei să surprindă piețe majorând, miercuri, dobânzile de referință.

Acest lucru a afectat așa numitul „carry-trade”, în care un investitor se împrumută într-o valută cu dobânzi mici, precum yenul și reinvestește banii în altă valută sau activ cu randamente mari.

La acest moment, indicele taivanez Taiex este la minus 08,35%, iar indicele sud-coreean KOSPI la minus 8,78%.

Îngrijorările privind creșterea economică a a afectat și cotațiile petrolului. Prețul sortimentului Brent, referință internațională, a scăzut cu 1,1%, până la 75,91 dolari pe baril, adică cel mai redus nivel de după luna ianuarie.

–––

Yenul și francul elvețian, active de refugiu, s-au apreciat pe măsură ce tranzacțiile de tip carry trade s-au volatilizat, provocând speculații conform cărora unii investitori au fost nevoiți să se debaraseze de tranzacțiile profitabile doar pentru a obține banii necesari acoperirii pierderilor în altă parte.

Avalanșa de vânzări a fost atât de mare pe mai multe burse din Asia s-au declanșat așa-numitele „circuit breakers”, adică tranzacționarea a fost oprită automat din cauza prăbușirii cotațiilor pentru ca panica investitorilor să nu provoace scăderi catastrofale.

Cotațiile futures ale Nasdaq s-au dus luni dimineață la minus 4,7 %, iar cele S&P 500 s-au prăbușit cu 12,4 %, ca efect al crizei de pe piețele globale.

În Europa, indicele EUROSTOXX 50 futures a scăzut cu 2,1%, iar FTSE futures cu 1,2%.

Indicele japonez Nikkei a consemnat o șocantă scădere de 13%, atingând minimele ultimelor șapte luni, o prăbușire care nu a mai fost înregistrată de la criza financiară globală din 2011.

Indicele MCSI al acțiunilor din zona Asia-Pacific (cu excepția Japoniei) a pierdut 4,2%.

Indicele celor mai tranzacționate acțiuni chinezești (blue-chips) CSI 300 a scăzut cu numai 0,5%, ajutat

Chipsurile albastre chinezești .CSI300 au scăzut cu numai 0,5%, ajutate de o creștere a indicelui PMI (al trendului din sectorul manufacturier) la 52,1.

Prăbușire pe bursa japoneză, piețele europene și americane tremură

Piețele globale tremură la perspectiva unei recesiuni americane, iar indicele japonez Topix a scăzut în prima parte a zilei de luni cu până la 7,3%, ștergând practic toate câștigurile de la începutul anului, scrie Financiat Times. Nikkei 225 suferise și el vineri cea mai mare cădere într-o singură zi de la prăbușirea din 1987, reculul fiind de 5,9%.

Mișcarea din Japonia probabil că se va transmite în Europa și SUA, au spus traderi din Tokyo, investitorii așteptându-se la o creștere a volatilității din cauza temerilor că Rezerva Federală a fost prea lentă în răspunsul dat la semnalele că economia SUA se răcește.

„Povestea s-a schimbat cu totul, literalmente, peste noapte”, a spus Torsten Slok, economist șef la Apollo. Investitorii se gândeau dacă să trateze numărul de locuri de muncă de vineri ca pe o ciudățenie statistică sau dacă SUA se află „într-o perioadă de încetinire severă”, a adăugat el.

Fed a menținut dobânzile săptămâna trecută, dar reacția pieței arată că investitorii cred că banca centrală ar fi putut să fi făcut o greșeală când a decis să nu reducă ratele dobânzilor.

Economiștii JPMorgan s-au alăturat corului tot mai mare al strategilor de pe Wall Street în weekend, cerând Fed să reducă ratele cu 0,5 puncte procentuale la următoarele două întâlniri.

„Indicele fricii” e la cote înalte

Indicele Vix al turbulențelor așteptate de pe piața bursieră din SUA – cunoscut în mod obișnuit ca „indicele fricii” de pe Wall Street – a urcat cu până la 29 de puncte vineri, cel mai mare de la criza bancară regională din SUA din martie anul trecut.

Indicele VIX, cunoscut în mod obișnuit ca „indicele fricii”, oferă investitorilor ocazia să genereze profituri din nivelurile de volatilitate așteptate ale indicelui S&P 500. Denumirea „indicele fricii” își are originile în psihologia investitorilor, deoarece frica de pe piață provoacă întotdeauna reacții foarte rapide ale prețurilor, reacții care apar în timpul momentelor de panică. Cu cât este mai mare gradul de panică, cu atât indicele VIX- crește mai rapid.

Investitorii din Europa, Asia și New York au fost înspăimântați de datele americane, stârnind îngrijorarea că cea mai mare economie a lumii este într-o formă mai proastă decât se credea anterior.

Datele, împreună cu rezultatele dezamăgitoare ale firmelor de tehnologie Amazon, Alphabet și Intel, au condus la vânzări de acțiuni la sfârșitul săptămânii trecute, în timp ce acțiunile din Orientul Mijlociu au scăzut, de asemenea, duminică, pe fondul tensiunilor persistente din regiune.

Analiştii se tem că orice alt semn de fragilitate în economiile mari ar contribui la veștile deja proaste. O încetinire din Germania luna trecută i-a determinat pe analişti să avertizeze despre o recesiune, în timp ce o creştere a ratelor dobânzilor de către banca centrală a Japoniei a făcut ca acţiunile indicelui Nikkei să scadă vineri cu 2.216 puncte, sau aproape 6%.

Datele economice așteptate săptămâna aceasta în SUA le includ pe cele privind sectorul serviciilor (luni) și numărul solicitanților de șomaj (joi).

Piețele au fost agitate săptămâna trecută, după ce datele privind locurile de muncă din SUA pentru iulie au arătat o încetinire bruscă, cu 114.000 de locuri de muncă create, în loc de cele 175.000 estimate.

Rata șomajului a crescut la un maxim din ultimii trei ani de 4,3%, în timp ce activitatea de producție din SUA a scăzut și ea la un minim de opt luni în iulie, pe măsură ce noile comenzi din industrie stagnează.

Cifrele au alimentat anxietatea că cea mai mare economie din lume este vulnerabilă la o recesiune și ar putea fi nevoie ca FED să reducă dobânzile mai repede decât se aștepta pentru a stimula cererea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro