La o săptămână după ce a fost incendiată în metroul din New York, nimeni nu-i știe numele și cine este: resorturile unei crime care a tulburat întreaga țară
O femeie a murit acum o săptămână într-un vagon de metrou din New York, după ce a fost incendiată de un bărbat fără adăpost și fără documente. Crima a readus în centrul atenției mai multe probleme resimțite aproape zilnic în cel mai mare oraș al Americii: lipsa de locuințe, criminalitatea și sistemul de imigrație deficient, scrie CNN.
Detaliile macabre ale crimei și înregistrările video de la locul faptei, metroul din New York, s-au răspândit rapid pe rețelele sociale, generând critici cu privire la incapacitatea autorităților de a rezolva problema locuințelor, de a aborda criza actuală a sănătății mintale și de a îmbunătăți siguranța publică.
Victima, despre care oficialii cred că era tot o persoană fără adăpost, nu a fost încă identificată, iar bărbatul acuzat de uciderea ei spune că nici măcar nu își amintește să fi fost acolo.
Călătorind cu trenul pentru adăpost
Atât suspectul, cât și victima au mers cu trenul F până la capătul liniei în Brooklyn duminica trecută, o practică frecventă a persoanelor fără adăpost care doresc să se ferească de frig noaptea.
Odată ce trenul a ajuns în stație, autoritățile au explicat că suspectul, Sebastian Zapeta-Calil, s-a apropiat de victimă și, folosind o brichetă, i-a dat foc.
În timp ce femeia ardea de vie, Zapeta-Calil părea să privească de pe o bancă de pe peron, în timp ce trecătorii filmau cu telefoanele, iar poliția încerca să stingă flăcările.
Zapeta-Calil, care a sosit în Statele Unite din Guatemala în 2018, a locuit ocazional în mai multe adăposturi pentru persoane fără locuință din oraș. Ultima sa reședință înregistrată, potrivit poliției, a fost un adăpost din Brooklyn care oferă ajutor persoanelor cu tulburări de abuz de substanțe.
Procurorul districtului Brooklyn, Eric Gonzalez, a anunțat vineri punerea sub acuzare a lui Zapeta-Calil, acuzându-l pe acesta de crimă de gradul I și II și incendiere.
Gonzalez a declarat că anchetatorii din biroul său, Departamentul de Poliție al orașului New York și biroul medicului legist al orașului încă fac eforturi pentru a identifica victima.
Consilierul Justin Brannan, un democrat care reprezintă părți din Coney Island, a declarat că persoanele fără adăpost călătoresc în mod obișnuit cu metroul până la stațiile de capăt de linie.
De obicei, aceștia sunt întâmpinați de lucrători care încearcă să îi convingă să accepte serviciile orașului și adăpostul, dar ofertele sunt adesea respinse.
Brannan, al cărui district include două stații de capăt de linie, a declarat că prezența constantă a persoanelor fără adăpost și refuzul frecvent al acestora de a apela la serviciile orașului reprezintă o dovadă a faptului că abordarea orașului față de criza persoanelor fără adăpost nu funcționează.
„Faptul că atât de mulți oameni caută refugiu în sistemul nostru de metrou este o dovadă a cât de proastă este situația adăposturilor”, a declarat Brannan pentru CNN. „Cineva preferă să-și petreacă ziua mergând cu metroul în loc să accepte un adăpost – aceasta este o condamnare a sistemului”, a spus el.
„Metroul nostru a devenit de facto o instituție de sănătate mintală”
Rata criminalității în metroul orașului a scăzut cu 10% de când guvernatoarea New Yorkului, Kathy Hochul, a lansat în martie o inițiativă de siguranță, spun datele furnizate chiar de biroul lui Hochul.
Planul a inclus resurse suplimentare pentru serviciile de sănătate mintală, un plan de instalare a camerelor de supraveghere în întregul sistem de trenuri și desfășurarea de ofițeri ai Gărzii Naționale.
În general, criminalitatea a scăzut cu 42% din ianuarie 2021.
Cu toate acestea, mai multe incidente în care au fost implicate persoane fără adăpost și alți pasageri – inclusiv unele care s-au soldat cu decese – au continuat să alimenteze anxietatea în rândul locuitorilor orașului și al navetiștilor cu privire la siguranța sistemului.
„Metroul nostru a devenit de facto o instituție de sănătate mintală”, a declarat Brannan pentru CNN. Metroul poate arăta diferit pentru oameni în funcție de ora la care călătoresc cu trenurile, care circulă 24 de ore din 24, non-stop, în fiecare zi a anului.
„Realitatea la metrou este foarte diferită între orele de vârf și orele mai relaxate. Cineva care face naveta după ora 23.00 sau înainte de 5 sau 6 dimineața vede o realitate foarte diferită în timp ce se află în tren”, a declarat acesta.
Găzduirea migranților, o misiune aproape imposibilă
Peste 225.000 de migranți au trecut prin New York din primăvara anului 2022, potrivit cifrelor furnizate de primărie. De atunci, administrația primarului Eric Adams a cheltuit peste 6 miliarde de dolari pentru a îndeplini obligația orașului în materie de locuințe, nereușind să ofere adăpost fiecărui migrant care a ajuns în oraș, scrie CNN.
Orașul New York este obligat prin lege să ofere adăpost oricărei persoane fără adăpost din oraș care are nevoie de el. Obligația legală a forțat autoritățile să caute dincolo de opțiunile sale tipice de adăpost – recurgând la hoteluri, parcuri și o rețea de furnizori de adăposturi.
Zapeta-Calil a trecut recent prin sistemul de adăposturi al orașului, potrivit unor oficiali de rang înalt din cadrul forțelor de ordine, informați cu privire la anchetă.
Politica le permite bărbaților să stea într-un adăpost timp de maximum 60 de zile înainte de a trebui să depună o nouă cerere sau să părăsească complet sistemul de adăposturi.
O criză care se agravează
În timp ce o mare parte a atenției a fost concentrată pe statutul de imigrant al lui Zapeta-Calil și pe natura infracțiunii, apărătorii persoanelor fără adăpost au declarat că acest caz evidențiază, de asemenea, lupta autorităților locale și statale de a oferi locuințe și servicii persoanelor care au mare nevoie de acestea.
Dave Giffen, director executiv al Coaliției pentru persoanele fără adăpost, cea mai veche organizație de apărare și servicii pentru persoanele fără adăpost din țară, a declarat pentru CNN că atacul subliniază cât de adânc înrădăcinată este problema în oraș.
„Ceea ce este frustrant atunci când se întâmplă aceste incidente oribile și persoanele fără adăpost sunt victime sau, în cazul rar în care acestea sunt autorii, e că incidentele sunt folosite în scopuri politice, în loc să se facă ceva pentru a oferi locuințe și servicii permanente”, a spus Giffen.
O dovadă suplimentară a caracterului acut al crizei persoanelor fără adăpost din țară a fost prezentată într-un raport al Departamentului pentru locuințe și dezvoltare urbană publicat vineri, care arată că numărul persoanelor fără adăpost este cel mai mare înregistrat vreodată.
Datele arată că peste 770.000 de persoane nu aveau adăpost în întreaga țară în 2024. Numărul reprezintă o creștere de 18% în ultimul an și cea mai mare creștere anuală de la începutul numărătorii în 2007.
Numărul persoanelor fără adăpost a crescut semnificativ în multe dintre cele mai mari orașe ale Americii, din cauza crizei locuințelor la prețuri accesibile, a creșterii inflației și a numărului crescut de imigranți în Statele Unite. Dezastrele naturale au contribuit, de asemenea, precum și sfârșitul programelor sociale din perioada pandemiei.
Potrivit recensământului zilnic al Departamentului de servicii pentru persoanele fără adăpost din New York, peste 86.000 de persoane din New York erau găzduite în sistemul de adăposturi până vineri, inclusiv peste 32 000 de copii.
Un chip în mulțime
Natura rănilor suferite de victima încă neidentificată a făcut ca procesul de identificare să fie extrem de dificil, dar anchetatorii de la biroul procurorului districtual din Brooklyn lucrează pentru a urmări pașii pe care femeia i-a făcut în acea zi înainte de a ajunge să doarmă în tren.
Gonzalez a declarat că aceștia folosesc, de asemenea, tehnologii avansate de prelevare a ADN-ului și a amprentelor digitale.
„Încercăm să ne întoarcem și să urmărim când a intrat în sistemul de metrou și exact – dacă există o fotografie clară a feței sale”, a declarat Gonzalez vineri.
Giffen a declarat pentru CNN că dificultatea de a identifica victima până acum subliniază modul în care persoanele fără adăpost devin invizibile pentru toți cei din jurul lor.
El a spus că persoanele fără adăpost au de obicei dificultăți în a păstra documente importante și acte de identitate, deoarece se deplasează mereu dintr-un loc în altul, iar bunurile lor sunt adesea furate.
„Asta nu face decât să sublinieze tragedia – am devenit atât de obișnuiți să vedem oameni dormind în spații publice încât nu este surprinzător că am uitat cine sunt”, a declarat Giffen.
„Nivelul de dezumanizare este tragic și este ceva care probabil s-a întâmplat cu mult înainte de acest act tragic de violență”, a spus acesta.