Sari direct la conținut

Lasconi, după anularea candidaturii Dianei Șoșoacă: Pare un vis împlinit pentru Ciolacu / Năsui: Doar în Iran există un consiliu de înțelepți care alege candidații din care au voie iranienii să aleagă

HotNews.ro
Lasconi, după anularea candidaturii Dianei Șoșoacă: Pare un vis împlinit pentru Ciolacu / Năsui: Doar în Iran există un consiliu de înțelepți care alege candidații din care au voie iranienii să aleagă
Elena Lasconi Foto: Inquam Photos / George Călin

Candidata USR la alegerile prezidențiale a reacționat la decizia Curții Constituționale de anulare a candidaturii Dianei Șoșoacă, spunând că „cine va fi următorul președinte al României trebuie să stabilească alegătorii, nu manevrele făcute de un sistem corupt și putred până în măduva oaselor”. Fostul ministru USR al Justiției, Stelian Ion, se întreabă și el retoric dacă „nu suntem cumva în fața unui atac periculos la adresa democrației?”.

Elena Lasconi: „Dreptul unei femei de a intra în arena politică nu poate fi îngrădit cu chichițe legislative”

„Democrația este și despre dreptul fiecărui cetățean de a candida. Este o reacție la cald, dar interdicția de a candida dată Dianei Șoșoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu. Un vis împlinit cu ajutorul Curții Constituționale, ai cărei judecători se simt ca acasă în biroul PSD din Parlament. Este incredibil cum același om poate să fie europarlamentar, dar nu are dreptul de a candida la el în țară pentru o funcție publică.

De doamna Șoșoacă mă despart multe, nu vedem lumea cu aceiași ochi, dar dreptul unei femei de a intra în arena politică nu poate fi îngrădit cu chichițe legislative.

Cine va fi următorul președinte al României trebuie să stabilească alegătorii, nu manevrele făcute de un sistem corupt și putred până în măduva oaselor”, a scris Lasconi pe Facebook.

Stelian Ion: CCR să prezinte clar motivele pentru care a luat această decizie

Fostul ministru USR al Justiției Stelian Ion spune, la rândul său, că judecătorii CCR care au decis invalidarea candidaturii Dianei Șoșoacă trebuie să prezinte clar și în detaliu motivele pentru care au luat această decizie.

„Respingem cu toții opiniile extremiste, pro-ruse și antioccidentale ale Dianei Șoșoacă, dar sunt acestea motive constituționale de a-i interzice să candideze? Dacă CCR i-a luat dreptul să candideze pentru opiniile extremiste, nu ar trebui să îi interzică și lui George Simion candidatura? Nu suntem cumva în fața unui atac periculos la adresa democrației?. Într-o astfel de situație discutăm despre principii și drepturi democratice, precum dreptul de a fi ales, nu despre o persoană anume. Există câteva condiții legale pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a putea candida și doar încălcarea acestora poate duce la interzicerea unei candidaturi”, a scris Stelian Ion pe Facebook.

El mai spune că riscul ca decizia CCR să fie văzută ca un amestec politic pentru înlăturarea unui candidat de pe culoarul extremist pentru a-i face loc altui candidat extremist este real: „Știm cu toții că lui Ciolacu i-ar conveni un tur doi cu auristul Simion, dar pentru a ajunge în acest scenariu trebuie să obțină voturi în mod democratic, nu să fie puși în arenă prin interpretări ale Constituției”.

Fostul ministru al Justiției adaugă că „este tot mai evidentă nevoia de reformă a CCR, pentru că suntem în punctul în care democrația noastră se duce de râpă din cauza interferențelor politice și a modului în care unii judecători CCR au rămas legați de partidele din care au făcut parte sau de politicienii care i-au propus”.

Vicepreședintele USR Claudiu Năsui a reacționat și el: „Doar în Iran există un consiliu de înțelepți care alege candidații din care au voie iranienii să aleagă. În Iran și, mai nou, în România”.

Judecătorii CCR au invalidat sâmbătă seară decizia Biroului Electoral Central privind candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Curtea a admis, astfel, două contestaţii privind candidatura Dianei Şoşoacă.

Șoșoacă acuză că scoaterea sa din cursă s-a făcut „în folosul liderului AUR, George Simion, care are astfel șanse mai mari să intre în turul al doilea, iar Marcel Ciolacu ar avea un adversar mai accesibil în finala prezidențială”.

INTERVIURILE HotNews.ro