Sari direct la conținut

Lecții de la Varșovia. Tăcerea dinainte de alegeri ne acoperă rupturile și cultivă bacteriile populismului, de la cuplul Ciucă-Ciolacu, la Șoșoacă

​​Panorama.ro
Persoane stau la coada ca sa intre in statia de metrou Pipera, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Persoane stau la coada ca sa intre in statia de metrou Pipera, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Vorbim azi despre lecțiile de luptă în fața populismului, pe care le-am primit la Varșovia, și apoi despre tăcerea din România, care domină alegerile europene, ceea ce lasă la suprafață doar populismul deșănțat și care polarizează oamenii mai rău ca un algoritm defect de Facebook.

Apoi, nu putem trece, deși ar trebui, peste clipul Dianei Șoșoacă în uniformă de armată și călare pe armăsar, oferind o versiune electorală de șanț a melodiilor feministe cu care a rupt Erika Isac.

„Succes în lupta cu populismul”, ne-a urat legendarul Adam Michnik la Varșovia, făcându-și ieșirea de pe micuța scenă din sediul publicației Gazeta Wyborcza, unde erau adunați câteva zeci de jurnaliști din toate statele UE.

La cei 77 de ani ai săi, celebrul disident anti-comunist, figură centrală a presei și vieții intelectuale din Polonia, Michnik se mișcă mai greu, dar zâmbește și îl simți că vibrează. Știe că ne-a dat o misiune grea cu populismul, dar are încredere și mai ales răbdare.

După ce a stat 6 ani în închisorile comuniste, e convins că poți să câștigi: „Dacă URSS a murit, atunci orice proiect e muritor”. Problema e însă că niciodată victoria nu poate fi definitivă.

Citește articolul integral pe Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro