Sari direct la conținut

Legătura dintre o casă ordonată și o minte limpede. Cinci beneficii ale curățeniei pentru psihic

HotNews.ro
Un mediu curat și organizat eliberează creierul de eforturi inutile, arată studiile, Foto: © Nataliaderiabina | Dreamstime.com
Un mediu curat și organizat eliberează creierul de eforturi inutile, arată studiile, Foto: © Nataliaderiabina | Dreamstime.com

Ordinea și curățenia spațiilor în care locuim și lucrăm sunt esențiale pentru sănătatea mintală, permițând creierului să se concentreze pe sarcinile mai importante. În plus, procesul de organizare al casei conferă o senzație de control, reducând stresul și anxietatea.

Numeroase studii au scos la iveală că dezordinea ne face să ne simțim copleșiți, anxioși și stresați, pe când spațiile ordonate au un efect calmant, cresc productivitatea și capacitatea de concentrare.

Iată cinci beneficii ale curățeniei pentru psihic:

1. Scade nivelul de stres

Un studiu publicat în Personality and Social Psychology Bulletin a scos la iveală că dintre cele 60 de femei cărora li s-a cerut să le ofere cercetătorilor un tur al casei, cele care considerau că au locuințe dezordonate erau mai predispuse să se confrunte cu oboseala și să prezinte simptome de depresie, din cauza unui nivel crescut de cortizol (hormonul stresului).

Pentru creier, dezordinea înseamnă sarcini nerezolvate, lucru care poate fi extrem de stresant pentru anumite persoane. În perioadele de stres intens, oamenii tind să recurgă la comportamente repetitive precum curățenia, deoarece îi calmează și le dă senzația că au totul sub control, potrivit unui alt studiu realizat la Universitatea din Connecticut.

2. Crește puterea de concentrare

Dezordinea din casă sau din spațiul unde lucrezi îți poate scădea capacitatea de concentrare. Asta pentru că haosul din jur te poate distrage de la rezolvarea altor sarcini. Dezordinea limitează, de asemenea, abilitatea creierului de a procesa informații. Cercetătorii au descoperit că suntem mai productivi și ne putem concentra mai bine într-un mediu de lucru curat și ordonat. Așadar, dacă întâmpini dificultăți de concentrare atunci când lucrezi, ai putea încerca să-ți organizezi mai bine spațiul de lucru.

3. Crește productivitatea

Un studiu publicat în jurnalul științific The Journal of Neuroscience a dezvăluit cum funcționează procesele cognitive ale creierului uman în fața spațiilor dezordonate, subliniind astfel beneficiile unui mediu ordonat în atingerea obiectivelor personale.

Prin intermediul acestui studiu, cercetătorii au explorat modul în care creierul participanților reacționa în fața imaginilor ce prezentau diverse obiecte. Descoperirea lor a evidențiat că atunci când subiecții căutau un anumit tip de obiect (țintă), creierul le direcționa atenția, în primul rând, către acea categorie, minimalizând importanța altor obiecte (distractoare) care odinioară puteau fi semnificative.

Cu cât câmpul vizual este mai încărcat cu obiecte care nu sunt relevante pentru scopul tău, cu atât creierul este obligat să aloce mai mult efort pentru a le filtra, pentru a se putea concentra pe esențial. Acest proces solicitant poate cauza oboseală și poate influența negativ productivitatea și concentrarea.

În contrast, într-un mediu ordonat și minimalist, creierul are mai puține elemente de prelucrat, ceea ce îi permite să își aloce resursele cognitive către sarcinile importante.

4.Îmbunătățește starea de spirit

În cadrul unui studiu publicat în revista „Mindfulness”, cercetătorii au explorat modul în care spălatul vaselor poate deveni o practică contemplativă, servind drept mijloc de promovare a stării de mindfulness. Mindfulness e o tehnică de ancorare în prezent și poate fi înțeles ca o disciplinare a propriei minți și, totodată, ca un răgaz pe care ni-l oferim de la tumultul vieții cotidiene.

În cadrul acestei cercetări, s-a alcătuit un grup format din 51 de studenți, aceștia fiind repartizați în două categorii distincte. Într-unul dintre grupuri, s-a promovat practica spălării conștiente a vaselor (mindfulness), în timp ce în celălalt grup, participanții au desfășurat această sarcină fără a se concentra asupra aspectului mental al acesteia. După desfășurarea activității, participanților li s-a solicitat să completeze un chestionar referitor la gradul de conștientizare, experiența personală și rememorarea efectelor.

Rezultatele au scos la iveală că cei care au ales să abordeze spălatul vaselor cu un nivel crescut de conștientizare au experimentat o ancorare semnificativă în prezent, iar aceasta a culminat cu o creștere ulterioară a aspectelor pozitive, precum o stare de spirit mai bună. În același timp, s-a observat o diminuare a efectelor negative, precum nervozitatea.

Cercetătorii au observat că practicile bazate pe conștientizare, precum abordarea atentă și conștientă a treburilor casnice, pot contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea stării emoționale.

Însă această constatare nu se aplică doar pentru spălatul vaselor. Mai multe activități din procesul de curățare și organizare a mediului înconjurător pot avea efecte similare. În timp ce ne concentrăm asupra detaliilor, suntem mai ancorați în prezent, lăsând deoparte preocupările și grijile.

În plus, datorită efortului fizic depus în timpul procesului de curățenie corpul eliberează endorfine, denumite și hormonii fericirii. Acesta este motivul pentru care majoritatea oamenilor experimeatează o stare de bine în timpul și după ce se implică în activități domestice. De asemenea, atunci când finalizăm o sesiune de curățenie, adesea experimentăm un sentiment profund de satisfacție și împlinire. Acest sentiment este susținut de cercetări care arată că finalizarea unei sarcini, oricât ar fi de simplă, poate stimula eliberarea de dopamină în creier, hormonul fericirii și al recompensei.

Asociația pentru Anxietate și Depresie din SUAsusține că activitatea fizică din timpul curățeniei, împreună cu rezultatul final – o casă mai curată – ajută la reducerea stresului, a anxietății și a simptomelor depresive.

5.Te ajută să dormi mai bine

Endorfinele eliberate în timpul activităților casnice pot îmbunătăți inclusiv calitatea somnului. Mai mult decât atât, un studiu publicat în jurnalul științific „Sleep Science”, a evidențiat că un dormitor curat și ordonat poate să influențeze pozitiv calitatea somnului. Participanții care au petrecut timpul în camere curate și bine organizate au raportat un somn mai profund și mai odihnitor în comparație cu cei care au stat în camere dezordonate.

De asemenea, un pat aranjat și o lenjerie curată te ajută să ai un somn mai odihnitor, potrivit unui sondaj realizat de National Sleep Foundation.

(Sursa foto:Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro