Sari direct la conținut

Legea de desființare a Institutului Revoluției, condus de Ion Iliescu, este neconstituțională – CCR

HotNews.ro
Ion Iliescu (foto arhiva), Foto: Agerpres
Ion Iliescu (foto arhiva), Foto: Agerpres

Legea privind desființarea Institutului Revoluției Române – condus de fostul președinte Ion Iliescu și din conducerea căruia mai fac parte și Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu – este neconstituțională, a decis miercuri Curtea Constituțională.

Judecătorii CCR au admis astfel sesizarea senatorilor PSD asupra Legii pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

  • „Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 33 de senatori aparținând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat și a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și Ordonanța de urgență a Guvernului nr.91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 sunt neconstituționale, în ansamblul lor”, este decizia luată miercuri de CCR.

Reamintim că în decembrie 2019 Guvernul Orban a adoptat o ordonanță de urgență privind desființarea Institutului Revoluției. Demersul a fost făcut atunci în contextul unui scandal în care fusese implicat institutul – concertul pe care voia să-l organizeze pentru a marca 30 de ani de la Revoluție a fost anulat ca urmare a protestelor societății civile.

Ulterior, Parlamentul a respins OUG care prevedea desfiinţarea Institutului Revoluţiei, iar Guvernul s-a adresat Curții Constituționale.

În septembrie 2020, Curtea Constituţională a respins sesizarea Executivului asupra Legii pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, stabilind că actul normativ este constituţional.

În 13 octombrie 2020, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii, invocând faptul că institutul „şi-a dovedit de-a lungul timpului ineficienţa”.

Proiectul pentru aprobarea OUG nr. 91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989, precum şi pentru abrogarea legii de înfiinţare a institutului a revenit în dezbatere la Senat în februarie 2021, după ce forma trimisă la promulgare cu titlul „Lege pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea IRRD 1989” a făcut obiectul unei sesizări de neconstituţionalitate, formulată de Executiv, cu obiecţii respinse de CCR, dar şi al unei cereri de reexaminare din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

În dezbaterile din plenul Senatului, liderul grupului PSD, Lucian Romaşcanu, a admis că legea privind înfiinţarea acestui institut ar trebui corectată, reformată, dacă „pare depăşită”, însă a menţionat că nu vede raţiunea desfiinţării lui, fiind singurul dedicat cercetării a ceea ce s-a întâmplat în Decembrie 1989.

În 15 februarie, Senatul a votat desființarea Institutului Revoluției Române, condus de fostul președinte Ion Iliescu. Decizia a fost adoptată cu 80 de voturi „pentru” și 54 „împotrivă”.

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost înființat în baza unei legi din 2004, ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică. Potrivit actului normativ, Institutul are ca obiect de activitate analiza ştiinţifică a premiselor, desfăşurării şi efectelor – în plan politic, economic şi social – ale Revoluţiei române din decembrie 1989, în scopul realizării unei imagini documentate, obiective şi cuprinzătoare asupra acestui eveniment cardinal din istoria contemporană a ţării noastre.

În acest moment, Institutul este condus de Ion Iliescu, ca președinte, Gelu Voican Voiculescu, director general, și Emilian Cutean, secretar general.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro