Sari direct la conținut

Legenda iubirii dintre Brâncuși și Maria Tănase, între mit și adevăr

Legenda iubirii dintre Brâncuși și Maria Tănase, între mit și adevăr
Brâncuși și Maria Tănase

Pentru că următoarele săptămâni vor fi despre iubire, HotNews și Help Net vor explora unele dintre cele mai frumoase povești de dragoste din cultura română. Dacă te inspiră povestea de azi, înconjoară-i pe cei dragi ție cu mai mult bine până pe 9 martie: pentru fiecare produs cumpărat în farmaciile Help Net primești 50% reducere la al doilea produs, iar la cumpărături de peste 150 de lei primești cadou un gel de duș.

Când geniul sculpturii românești, cum este cunoscut Brâncuși, și privighetoarea cântecului popular, cum este poreclită Maria Tănase, s-au cunoscut, lumea parcă s-a oprit pentru o clipă. Cel puțin așa ne spune avocatul și scriitorul Petre Pandrea, în cartea sa „Brâncuși – Amintiri și exegeze”, unde afirmă că Brâncuși și Tănase s-au întâlnit pentru prima dată la Paris, în 1938, în cadrul unei expoziții organizate de Dimitrie Gusti, și că între ei s-a înfiripat rapid o relație pasională. Pandrea a avut o relație de prietenie cu Brâncuși și a participat la diverse întâlniri și discuții în cercuri culturale, ceea ce i-ar fi permis să adune informații direct de la artist sau din discuțiile cu apropiații acestuia.

Era 1938, iar elita Bucureștiului era captivată de energia unui eveniment cultural rar: Expoziția Internațională din Paris. Cei doi artiști s-au cunoscut la Pavilionul Românesc, coordonat de Dimitrie Gusti. Maria Tănase fusese trimisă să reprezinte tradiția românească prin vocea ei. Constantin Brâncuși, artistul consacrat, era deja un titan al sculpturii moderne. „Când am văzut-o prima oară, mi s-a părut că în glasul ei era cuprins tot neamul nostru. A cântat și pentru mine, și pentru Dumnezeu,” spunea artistul. „Când a cântat Maria, am văzut sculpturile mele plutind. Parcă era până și Coloana Infinitului acolo, în glasul ei.” Conform lui Pandrea, a fost o iubire pătimașă, fulgerătoare, dar nu lipsită de umor**:**. „Mă, Marie, tu ești ca o pasăre de aur. Când cânți, lumina se face altfel.”

LAUDE, DAR ȘI DRAGOSTE CU NĂBĂDĂI

Nici Maria Tănase nu și-a ascuns iubirea: „Brâncuși era un om minunat, bun ca pâinea caldă. În preajma lui, simțeam că trăiesc toate iubirile lumii.” Totuși, celebrul sculptor ar fi intuit că nu va fi ceva permanent: „Mă, Marie, eu sunt cu dalta mea, tu ești cu vocea ta. Fiecare are lumea lui, dar când ne-ntâlnim, facem lumină.”

Tensiunile n-au încetat să apară între cei doi, din cauza celor două temperamente de artiști. „Nu pot să fiu doar femeia lui Brâncuși, că eu sunt și a publicului, și a României,” explica Maria Tănase. Iar Brâncuși, deși gelos, a înțeles: „Maria e ca un izvor. Nu-l poți prinde într-un vas, căci izvorul trebuie să curgă.”

Despărțirea a fost inevitabilă. După doi ani de iubire tumultuoasă, drumurile lor s-au separat. Maria și-a continuat cariera, strălucind pe scenele lumii, iar Brâncuși s-a întors la sculpturile sale nemuritoare. „A fost o iubire mare, dar iubirile mari ard ca un foc de paie. Rămâne doar căldura lor”, explica Petre Pandrea.

Ani mai târziu, Maria, deși căsătorită, nu l-a uitat niciodată pe Brâncuși. „Când eram lângă el, parcă mă nășteam în fiecare zi din nou.” Iar Brâncuși, de la Paris, gândindu-se la ea, a spus doar atât: „Maria a fost în viața mea ca o pasăre care mi-a cântat o vreme la fereastră. O ascultam cu drag, dar știam că-ntr-o zi va zbura.”

RELAȚIA CARE A FOST SAU N-A FOST

În ciuda acestor lucruri, istoricul de artă Doina Lemny contestă realitatea poveștii și afirmă că Brâncuși și Tănase s-au întâlnit o singură dată, în 1939, la Expoziția Universală de la Paris, și că nu există dovezi concrete ale unei relații amoroase între ei. Ea subliniază: „Legendele sunt frumoase, dar uneori sunt dăunătoare. Brâncuși a cunoscut-o o singură dată pe Maria Tănase, în 1939, și există un document la Biblioteca Academiei Române în care el este fotografiat alături de Maria Tănase.” Practic, singurul punct comun între cele două povești este că artiștii s-au cunoscut la acel târg, dar este de luat în seamă și opinia lui Lemny, care și-a dedicat cariera academică studiului lui Brâncuși.

MARIA TĂNASE, CUNOSCUTĂ CA MATA HARI A ROMÂNIEI

Una dintre presiunile de care s-ar fi lovit orice relație dintre cei doi a fost istoria Mariei Tănase ca o adevărată seducătoare de bărbați. La 15 ani a rămas însărcinată cu un medic, dar din păcate, sarcina s**-a** terminat cu un avort care a traumatizat-o pe viață. O altă legătură care a consumat artista a fost cea cu jurnalistul și spionul francez Maurice Negre, pentru care a ajuns să-și vândă bijuteriile ca să-i plătească eliberarea din închisoare.

După nenumărate dezamăgiri în dragoste, Tănase s-a căsătorit cu Clery Sachelarie, un fost moșier și magistrat cu o situație financiară proastă, care era cu 13 ani mai în vârstă decât ea. Relația lor a durat până la moartea Mariei, în 1963.

IUBIRILE LUI BRÂNCUȘI

Constantin Brâncuși a iubit așa cum a sculptat: căutând esența, fără compromisuri. Pentru el, femeile din viața sa, de la muzele care i-au inspirat capodopere, la cele care i-au fost doar aventuri trecătoare, au fost, în felul lor, parte din mitul Brâncuși.

Articol susținut de Help Net