Sari direct la conținut

Letonia anunță o nouă întărire a frontierei sale terestre cu Rusia, inclusiv cu „arici cehi” și „dinți de dragon”

HotNews.ro
„Dinti de dragon” in al Doilea Razboi Mondial, Foto: AP / AP - The Associated Press / Profimedia
„Dinti de dragon” in al Doilea Razboi Mondial, Foto: AP / AP - The Associated Press / Profimedia

Guvernul leton a anunțat marți că își va consolida în continuare frontiera terestră cu Rusia, în contextul în care membrii NATO și UE sunt îngrijorați de invazia Rusiei în Ucraina, potrivit AFP.

Fosta republică sovietică, un susținător fervent al Ucrainei, a declarat că va investi încă 300 de milioane de euro pe o perioadă de cinci ani pentru a-și consolida frontiera, inclusiv cu bariere antitanc.

Anunțul a fost făcut în timp ce președintele leton Edgars Rinkevics se afla la graniță pentru a inspecta gardul de sârmă ghimpată în curs de ridicare, care va completa barierele ridicate începând cu 2014 de membrul baltic al NATO.

„Guvernul a alocat o sumă suplimentară de 300 de milioane de euro, care va fi folosită în următorii cinci ani pentru a consolida frontiera, inclusiv cu măsuri de prevenire a mobilității inamicului pe teritoriul nostru”, a precizat Ministerul Apărării într-un comunicat.

Rinkevics a precizat că aceste măsuri vor include obstacole antitanc cunoscute sub numele de „arici cehi” și „dinți de dragon”.

„Politica noastră este clară: niciun centimetru de teritoriu leton nu va rămâne neapărat”, le-a spus el jurnaliștilor prezenți.

Șeful poliției de frontieră letone, generalul Guntis Pujats, a amintit, de asemenea, noile măsuri luate ca răspuns la invazia Moscovei în Ucraina.

Începând din 20 februarie 2022, „toți polițiștii de frontieră au fost dotați cu puști de asalt în plus față de pistoalele lor”, a declarat el pentru AFP.

„Ei sunt dotați cu veste antiglonț și căști asemănătoare celor purtate de soldați, astfel încât să fie pregătiți să facă față oricăror provocări din partea Rusiei și a Belarusului”, a continuat generalul Pujats.

INTERVIURILE HotNews.ro