Sari direct la conținut

Letonii au aflat luni dimineață că nu mai trebuie să meargă la muncă: Parlamentul se reunise la miezul nopții pentru a declara zi de sărbătoare

HotNews.ro
Parlamentarii letoni au făcut o ședință fulger după victoria echipei naționale de hochei, Foto: Parlamentul Letoniei - saeima.lv
Parlamentarii letoni au făcut o ședință fulger după victoria echipei naționale de hochei, Foto: Parlamentul Letoniei - saeima.lv

Luni dimineață, letonii s-au trezit pentru a merge la muncă, dar au aflat că nu mai e nevoie. Parlamentul se reunise la miezul nopții pentru a declara sărbătoare națională după ce echipa de hochei pe gheață a țării a obținut cel mai bun rezultat din istorie la campionatul mondial, transmite Reuters.

Letonia, unde hocheiul este sport național, a găzduit campionatul masculin împreună cu Finlanda, iar victoria în prelungiri a letonilor în fața Statelor Unite în meciul pentru locul trei a fost întâmpinată cu o bucurie nebună. Canada a câștigat aurul, iar Germania argintul.

Avionul AirBaltic care aducea echipa acasă din Finlanda a făcut luni un survol la joasă altitudine deasupra centrului Riga pentru a saluta miile de fani adunați să întâmpine echipa.

Duminică, cu un sfert de oră înainte de miezul nopții, purtând tricouri roșii și albe ale echipei naționale, parlamentarii s-au reunit într-o sesiune de zece minute pentru a declara în unanimitate zi de sărbătoare.

Aceasta a fost decisă „pentru a consolida succesul semnificativ al sportivilor letoni în memoria socială a societății”, potrivit inițiatorilor proiectului de lege.

Proiectul de lege a fost prezentat de o deputată zâmbitoare, cu fața pictată în culorile drapelului național. Un altul râdea în timp ce încerca să citească numele parlamentarilor absenți, fiind auzite hohote de râs și ale multora din sala de plen.

Toți cei prezenți au fost ovaționați după votul final.

Dar, la ivirea zorilor după ședința de la miezul nopții, a existat confuzie cu privire la cine lucra și cine nu. Audierile la tribunal au fost anulate, iar școlile și universitățile au fost închise, dar examenele naționale pentru elevii de liceu au continuat, cu personalul plătit la tarifele de vacanță. Mai multe spitale au ales să rămână deschise pentru a onora programările medicilor.

Companiile s-au trezit într-o situație de confuzie, iar președintele Camerei de Comerț și Industrie din Letonia, Aigars Rostovskis, a declarat pentru postul public de televiziune LSM: „Va fi haos pentru mulți”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro