Sari direct la conținut

​Liban: O poziţie a ONU lovită în sudul ţării, fără victime

HotNews.ro
O unitate de artilerie israeliană trage în timpul în zona Înălțimilor Golan, lângă granița cu Libanul, pe 2 noiembrie 2023, Foto: JALAA MAREY / AFP / Profimedia
O unitate de artilerie israeliană trage în timpul în zona Înălțimilor Golan, lângă granița cu Libanul, pe 2 noiembrie 2023, Foto: JALAA MAREY / AFP / Profimedia

Forţa Interimară a ONU în Liban (UNIFIL) a fost lovită sâmbătă fără a provoca victime, au declarat forţele Naţiunilor Unite, adăugând că verifică originea tirurilor, notează AFP.

UNIFIL este în curs de „verificare” a originii tirurilor, iar incidentul „nu a provocat victime”, dar a avariat un turn de veghe din bază, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţei Interimare a Naţiunilor Unite Unite în Liban, Andrea Tenenti.

Un „tanc israelian Merkava” a vizat poziţia UNIFIL din apropierea frontierei, vizavi de Metula, în nordul Israelului, potrivit Agenţiei naţionale de presă libaneze (NNA).

„Nu am vizat UNIFIL, nu am lovit o poziţie a UNIFIL”, a afirmat la rândul său o purtătoare de cuvânt a armatei israeliene.

Tiruri israeliene au lovit un vehicul de patrulare al UNIFIL pe 25 noiembrie, în sudul ţării, în ziua a doua a unui armistiţiu între Israel şi Hamas. Sediul UNIFIL din sudul Libanului a fost, de asemenea, lovit anterior de tiruri de obuze, potrivit ONU.

De la începutul războiului dintre Israel şi Hamas pe 7 octombrie, frontiera dintre Liban şi Israel este scena unor tiruri din ce în ce mai intense, în principal între armata israeliană şi mişcarea musulmană şiită Hezbollah, ceea ce stârneşte temeri legate de o conflagraţie mai importantă.

Peste 120 de persoane au fost ucise de partea libaneză din octombrie, în principal luptători Hezbollah, dar şi mai mult de 12 civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP.

UNIFIL a fost creată în 1978 pentru a supraveghea retragerea forţelor israeliene care invadaseră Libanul în represalii la un atac palestinian.

Forţa ONU a fost întărită după războiul devastator dintre Hezbollah şi Israel din 2006, iar cele aproximativ 10.000 de Căşti Albastre au misiunea de a supraveghea încetarea focului între cele două tabere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro