Liber la carne de pasare in Europa
Producatorii romani de carne de pasare isi vor putea relua exporturile catre tarile uniunii, Comisia Europeana ridicand interdictia impusa in 2005, ca urmare a izbucnirii epidemiilor de gripa aviara. Informatia a fost confirmata de oficialii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare.
Interdicita impusa de autoritatile europene data din toamna anului 2005, in septembrie 2006 fiind permis exportul doar din unitatile de productie din 16 judete.
Exportul de pasari vii in spatiul european nu a primit inca avizul Comisiei.
In acest moment, productia interna de carne de pasare se ridica la aproximativ 250 de mii de tone anual, patru mii de tone mergand la export. Consumul mediu pe cap de locuitor in Romania este de aproximativ 20 de kilograme de pasare, necesarul total fiind de aproximativ 400 de mii de tone.
In ceea ce priveste consumul de oua, la intern se consuma aproximativ 7 miliarde de bucati anual, exportul fiind de doar 300 de mii de bucati.