Sari direct la conținut

Libertate în schimbul frontului din Ucraina. Vladimir Putin a semnat decretul prin care armata rusă își va îngroșa rândurile cu deținuții din arestul preventiv

HotNews.ro
Libertate în schimbul frontului din Ucraina. Vladimir Putin a semnat decretul prin care armata rusă își va îngroșa rândurile cu deținuții din arestul preventiv
Fotografie ilustrativă / Recruți ruși, adunați în fața unui centru de recrutare militară din Bataysk, regiunea Rostov-on-Don, în sudul Rusiei, 26 septembrie 2022. Sursa FOTO: AP / AP / Profimedia

Președintele Vladimir Putin a promulgat miercuri legile care permit inculpaților din cauze penale să semneze contracte militare și să fie trimiși să lupte în Ucraina, în încercarea de a lărgi bazinul de potențiali recruți pentru războiul declanșat de Moscova și care durează deja de doi ani și jumătate, scrie The Moscow Times.

Conform noilor amendamente, deținuții din arestul preventiv care semnează contracte militare pot beneficia de suspendarea dosarelor penale la cererea unei unități militare – sau chiar de încetarea totală a urmăririi penale.

Cazierele penale ale acestor soldați pot fi șterse dacă ei vor primi distincții de stat pentru comportamentul lor pe câmpul de luptă.

Lista infracțiunilor ce pot fi grațiate nu include infracțiuni grave precum trădarea, spionajul, terorismul și infracțiunile sexuale.

În martie, Rusia a adoptat amendamente similare care permit recrutarea deținuților condamnați și a celor ale căror dosare nu au fost încă trimise în instanță.

„Modificarea se face din cauza faptului că legislația actuală nu permite încheierea de contracte militare cu inculpați, în cazul în care dosarul acestora se află în instanță”, a transmis Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, după ce a adoptat amendamentele luna trecută.

Amendamentele „vor extinde grupul de militari contractuali pentru forțele noastre armate”, a motivat deputatul Andrei Kartapolov, președintele Comisiei pentru apărare din Duma de Stat.

Publicația independentă rusă de investigație IStories a citat o sursă anonimă din Ministerul Apărării care a declarat că Rusia intenționează să recruteze pentru război aproximativ 40% din cei 60.000 de deținuți din țară care se află în arest preventiv.

Practica de recrutare a deținuților din pușcării pentru a lupta în războiul din Ucraina a fost inițial introdusă de grupul de mercenari Wagner, în 2022, înainte ca Ministerul rus al Apărării să preia recrutarea deținuților la începutul anului trecut.

Presa independentă rusă a scris că forțelor armate ruse care luptă în Ucraina au înregistrat cele mai severe pierderi în rândul acestor deținuți.

INTERVIURILE HotNews.ro