Sari direct la conținut

Lider UE al liberalilor lui Tăriceanu, despre violențele de la București: Este clar că reprimarea violentă a protestelor de stradă nu este acceptabilă

HotNews.ro
Guy Verhofstadt, Foto: Parlamentul European
Guy Verhofstadt, Foto: Parlamentul European

​Este clar că reprimarea violentă a protestelor de stradă nu este acceptabilă, iar dreptul de a protesta şi libertatea de întrunire nu pot fi îngrădite niciodată, dacă se desfăşoară într-o manieră paşnică, a declarat Guy Verhofstadt, liderul grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European, brațul europarlamentar al familiei politice europene din care face parte și partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, ALDE.

„Ca urmare a recentelor evenimente din Bucureşti, dialogul şi înțelegerea sunt singura cale înainte. Dreptul de a protesta şi libertatea de întrunire nu pot fi îngrădite niciodată dacă se desfăşoară într-o manieră paşnică. Totuși, este clar că reprimarea violentă a protestelor de stradă nu este acceptabilă. Guvernul român să adopte de urgență reforme curajoase pentru a contracara eficient corupţia. De asemenea, este necesar să ne asigurăm că sunt oprite omnipotenţa şi manipulările din partea serviciilor secrete. Este esenţial ca România să se menţină pe calea reformelor şi a politicilor progresive, mai ales în perspectiva mandatului Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene”, a scris fostul premier al Belgiei, Guy Verhofstadt, pe Facebook.

Președintele ALDE român și al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis sâmbătă, a doua zi după protestul masiv, un mesaj de susținere pentru Jandarmerie și Poliție.

„Am urmărit cu multă îngrijorare protestele violente care au avut loc pe parcursul zilei de ieri în zona Pieței Victoria și cred că reacția tuturor instituțiilor statului în aceste momente tensionate este importantă pentru democrația din România. Din acest punct de vedere, doresc să fac câteva precizări din poziția de președinte al Senatului. Vreau să afirm răspicat dreptul fiecărui cetățean într-o democrație de a se exprima public și de a protesta, atât timp cât o face fără a incita la violență sau fără a comite violențe. Din acest punct de vedere, voi continua să susțin dreptul cetățenilor de a protesta pașnic. În același timp, resping cu fermitate orice formă de violență, verbală sau fizică, și cred că aceeași opinie este împărtășită de milioanele de români care au văzut ieri și astăzi turnura violentă pe care au luat-o protestele. Românii trebuie să știe că instituțiile statului, cu atribuții în acest sens, veghează pentru a respecta legea și ordinea; iar din acest punct de vedere, vreau să transmit un mesaj de suport pentru Jandarmerie și Poliție. Este nevoie ca românii să știe că Jandarmeria și Poliția acționează pentru a menține liniștea și ordinea publică, în conformitate cu atribuțiile legale”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

Reamintim că proteste de amploare au avut loc vineri în București și în alte mari orașe din țară, față de guvernarea PSD-ALDE. La București, manifestațiile pașnice ale românilor veniți din afara țării și a le celor din țară s-au încheiat cu violențe. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene pe aproape toată durata protestului din Piața Victoriei, la care participau circa 100.000 de oameni de toate vârstele, inclusiv bătrâni și copii. Grupuri violente de dimensiuni restrânse de protestatari s-au angajat în violențe cu jandarmii, iar aceștia din urmă au ripostat în forță lovind și manifestanți vădit pașnici. De asemenea, jandarmii au lansat grenade lacrimogene și au aplicat spray-uri iritante înspre mulțime. Spre seară, jandarmii au evacuat piața în forță folosind și un tun de apă împotriva manifestanților indiferent dacă erau sau nu pașnici.

De asemenea, doi jandami – un bărbat și o femeie – au fost asaltați de un grup de protestatari violenți, însă au fost protejați în cele din urmă de alți manifestanți, pașnici. Jandarmii au fost răniți și le-au dispărut pistoalele.

Președintele Iohannis a condamnat public ca nejustifcat de violentă intervenția jandarmilor. În schimb, ministrul de Interne, Carmen Dan, a spus că nu are ce să-și reproșeze.

192 de manifestanți au depus, până miercuri dimineața, plângeri penale la Parchetul Militar împotriva forțelor de ordine, ca urmare a violențelor de vinerea trecută.

Citește și:

Bizarul caz al liberalilor europeni: Au susținut modificările din justiție și pe Tăriceanu, în timp ce un mare lider de la ei ține România la poarta Schengen din cauza corupției

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro