Sari direct la conținut

Liderii Hamas și Hezbollah s-au întâlnit pentru a discuta situația din Gaza

HotNews.ro
Liderii Hamas și Hezbollah s-au întâlnit pentru a discuta situația din Gaza
Liderul grupării Hezbollah, Hassan Nasrallah, amenințând cu război Israelul. Foto: Marwan Naamani / Zuma Press / Profimedia

Liderul Hezbollah din Liban, Sayyed Hassan Nasrallah, și un oficial de la vârful Hamas, Khalil Al-Hayya, s-au întâlnit și au discutat vineri despre ultimele evoluții din Fâșia Gaza și negocierile menite să ducă la o încetare a focului, a anunțat gruparea libaneză Hezbollah, citată de Reuters.

Potrivit anunțului, Nasrallah l-a primit pe adjunctul șefului Hamas, Hayya, pentru o întâlnire în care au trecut în revistă „ultimele evoluții politice și de securitate” din Fâșia Gaza.

„Ei au discutat, de asemenea, despre ultimele evoluții ale negocierilor în curs de desfășurare în aceste zile, atmosfera acestora și propunerile prezentate pentru a pune capăt agresiunii perfide împotriva poporului palestinian din Fâșia Gaza”, se arată în declarație.

Un înalt oficial al administrației americane a declarat joi că Hamas a făcut o ajustare destul de semnificativă a poziției sale cu privire la un potențial acord de eliberare a ostaticilor cu Israelul, exprimându-și speranța că aceasta va conduce la un pact care ar fi un pas către o încetare permanentă a focului.

Deși nu este direct parte la conflict, Hezbollah s-a ciocnit în repetate rânduri cu Israel, prin bombardamente transfrontaliere, în cele 9 luni de război stârnind temeri cu privire la un conflict mai mare între adversarii puternic înarmați.

Legăturile Hamas – Hezbollah

Ambele grupări, Hamas și Hezbollah, au fost declarate organizații teroriste de către Occident. Sprijinul primit de la Iran este un alt element comun al celor două.

Mişcarea Hezbollah a declarat că este pregătită să ajute atunci când va veni momentul în războiul dintre Israel şi Hamas.

Hezbollah are legături profunde cu Hamas, care controlează Gaza, şi cu Jihadul Islamic, o altă facţiune palestiniană susţinută de Iran.

Hezbollah a declarat că se află în „contact direct cu conducerea rezistenţei palestiniene” la 7 octombrie, ziua în care militanţii Hamas au efectuat un atac fără precedent din Gaza în Israel, ucigând 1.300 de persoane.

INTERVIURILE HotNews.ro