Liderii UE trebuie să fie gata să ofere garanții de securitate Ucrainei, spune șeful Consiliului European Antonio Costa, înaintea unui summit crucial

Solicitarea apare în invitația adresată șefilor de state și de guverne pentru Consiliul European extraordinar din 6 martie, care va fi dedicat apărării europene și Ucrainei și la care a fost invitat și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Președintele Consiliului European Antonio Costa le-a cerut liderilor UE să fie pregătiți să contribuie la asigurarea garanțiilor de securitate pentru Ucraina.
Această problemă spinoasă a garanțiilor de securitate, care ar putea presupune inclusiv trimiterea de trupe de pace în Ucraina, va fi discutată la summitul european extraordinar din 6 martie.
„În ceea ce privește Ucraina, există o nouă dinamică, ce ar trebui să conducă la o pace cuprinzătoare, justă și durabilă. Prin urmare, este important să facem schimb de opinii cu privire la modalitățile prin care putem sprijini în continuare Ucraina și la principiile care ar trebui respectate în viitor”, a spus Costa.
„UE și statele sale membre sunt pregătite să își asume o responsabilitate sporită pentru securitatea Europei. Ar trebui așadar să fim pregătiți pentru o posibilă contribuție europeană la garanțiile de securitate care vor fi necesare pentru a asigura o pace durabilă în Ucraina”, mai spune președintele Consiliului European.
UE a insistat încă de la începutul discuțiilor dintre Washington și Moscova că partenerii europeni și Ucraina trebuie să facă parte din orice negocieri de pace, dar cei 27 sunt divizați cu privire la posibilitatea de a trimite trupe pe teren pentru a garanta securitatea după un eventual acord de pace.
Opinii împărțite în Europa privind trupele de pace
Aceste divergențe au devenit și mai vizibile într-o întâlnire convocată de Macron la Paris în februarie cu principalele țări UE, Regatul Unit și secretarul general al NATO, Mark Rutte, în urma căreia atât Germania, cât și Spania au considerat dezbaterea prematură.
Polonia și-a declarat în mod deschis reticența de a trimite trupe în Ucraina, în timp ce francezii și britanicii au spus că sunt dispuși să studieze această posibilitate.
Potrivit liderului francez, o soluție care ar putea oferi Ucrainei garanții de securitate ar putea fi „desfășurarea de experți, sau chiar de trupe”, în afara zonei de conflict, pentru „a-i sprijini pe ucraineni și a le arăta solidaritate”. Macron a explicat că Franța analizează o astfel de soluție împreună cu Marea Britanie.
Rusia și-a exprimat de mai multe ori refuzul privind prezența trupelor de pace europene în Ucraina – deși Donald Trump a susținut că Vladimir Putin ar fi de acord cu această posibilitate.
Reticență în România
România nu a anunțat o poziție oficială pe tema trimiterii de trupe de pace în Ucraina. Dar la consultările organizate miercuri pe această temă de președintele Ilie Bolojan, PSD s-a pronunțat împotriva trimiterii de trupe.
După întâlnirea de la Cotroceni, Marcel Ciolacu a postat pe Facebook propunerile cu care a mers delegația PSD la consultările cu Ilie Bolojan:
„1. NU trimiterii de trupe românești în Ucraina;
- DA alocării suplimentare pe apărare, însă doar sub formă de investiții în industria națională de armament și pentru creșterea mobilității militare (modernizare de căi ferate, infrastructură rutieră și portuară care pot fi folosite în regim dual);
- Excluderea cheltuielilor de apărare din calculul deficitului bugetar”.
De altfel, cu o zi înainte de consultări, Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR în alegerile prezidențiale, a respins propunerea ridicată luni de Emmanuel Macron ca state europene să trimită soldați în Ucraina după încheierea unui acord de pace.
„Nici soldați, nici trupe de menținere a păcii”, a scris Antonescu marți pe Facebook. El a spus totuși că România trebuie să continue să sprijine „logistic” și „politic” Ucraina.
Propunerea Franței
Joi, Franța a oferit o variantă posibil alternativă la trimiterea de trupe.
„Garanțiile de securitate includ mai multe potențiale straturi”, a explicat ministrul francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu.
Înaltul oficial francez a menționat aici în special „chestiunea constituirii de stocuri de arme în Europa (…) pentru Ucraina, care este o modalitate de descurajare în cazul în care războiul ar reîncepe”.
„Aceasta este o idee pe care o vom pune pe masă pentru ca diferitele țări europene să o adopte”, a adăugat el.