Sari direct la conținut

Liderul extremei drepte franceze Jordan Bardella susține că nu va lăsa Moscova să „absoarbă” Ucraina, dar nu va trimite trupe și nici rachete cu rază lungă

HotNews.ro
Liderul extremei drepte franceze Jordan Bardella susține că nu va lăsa Moscova să „absoarbă” Ucraina, dar nu va trimite trupe și nici rachete cu rază lungă
Marine Le Pen și Jordan Bardella. FOTO: Francois Pauletto / Alamy / Alamy / Profimedia

Liderul extremei drepte franceze, Jordan Bardella, a dat asigurări joi că nu va lăsa „imperialismul rus să absoarbă un stat aliat precum Ucraina”, în timp ce a insistat că va refuza trimiterea de soldați francezi pe teritoriul ucrainean dacă va deveni prim-ministru după alegeri legislative, relatează AFP.

„Poziția mea este foarte simplă cu privire la acest conflict (…) Nu s-a schimbat niciodată. Este aceea a sprijinirii Ucrainei și a evitării unei escaladări cu Rusia care este, vă reamintesc, o putere nucleară”, a declarat el în cadrul unei dezbateri televizate cu actualul prim-ministru Gabriel Attal și candidatul de stânga Olivier Faure.

Jordan Bardella, al cărui partid este favorit la alegerile din 30 iunie și 7 iulie, a insistat că trimiterea trupelor franceze în Ucraina ar reprezenta „un risc de cobeligerență”, „deci un risc de escaladare în ceea ce privește o putere (…) nucleară”.

Jordan Bardella susține că o eventuală trimitere a soldaților francezi în Ucraina izolează Franța de partenerii săi europeni

Potrivit acestuia, această poziție izolează Franța și față de partenerii săi europeni.

„Există multe țări europene care, tocmai, nu doresc ca soldații lor să fie trimiși în Ucraina”, a spus el.

„Sunt, de asemenea, împotriva trimiterii de rachete cu rază lungă de acțiune care ar putea, de exemplu, să lovească direct teritoriul Rusiei și să pună Franța și francezii într-o situație de cobeligerantă”, a continuat el.

Candidatul de stânga Olivier Faure s-a declarat în favoarea trimiterii de rachete

Dimpotrivă, Olivier Faure (socialist) s-a declarat „în favoarea” trimiterii de rachete „dacă sunt rachete care fac posibilă țintirea infrastructurilor de pe pământ rusesc care sunt folosite pentru a bombarda pământul ucrainean”.

„Această poveste nu este doar a ucrainenilor, este și a noastră, pentru că aceste frontiere sunt cele ale libertății, ale Europei”, a mai spus el.

La rândul său, Gabriel Attal, candidatul la partidul președintelui Emmanuel Macron, a reiterat că este necesar să-i susținem pe ucraineni atât „pentru că ei apără valorile care sunt ale noastre: democrația, libertatea”, cât și „pentru că sprijinindu-i, apărăm și viața de zi cu zi a francezilor”.

„Dacă acest război s-ar opri pentru că Rusia a câștigat în Ucraina, ar fi teribil și în viața de zi cu zi a francezilor”, a avertizat el, spunând că inflația „ar exploda și mai mult” și va fi „un val foarte important de migrație în Europa.

Premierul a revenit și la comentariile lui Marine Le Pen care părea să pună sub semnul întrebării calitatea de șef al Forțelor Armate al președintelui Macron.

„Mesajul transmis de Marine Le Pen este clar: dacă Rassemblement National va câştiga aceste alegeri, ar exista o formă de dispută între premier şi preşedintele ţării pentru a şti cine are rolul de şef al armatei”, a insistat el. „Este un mesaj transmis puterilor mondiale, lumii întregi, care este un mesaj foarte grav pentru securitatea francezilor şi pentru supravieţuire”, a mai afirmat Gabriel Attal.

INTERVIURILE HotNews.ro