Sari direct la conținut

Liderul unui influent grup conservator pro-Trump anunță „a doua revoluție în America”, fără vărsare de sânge, „dacă stânga o va permite”

HotNews.ro
Liderul unui influent grup conservator pro-Trump anunță „a doua revoluție în America”, fără vărsare de sânge, „dacă stânga o va permite”
Kevin Roberts, președintele The Heritage Foundation. FOTO: George Walker IV / AP / Profimedia

Șeful unui think tank de dreapta care a elaborat planuri pentru o reformă masivă a guvernului federal în cazul unei victorii prezidențiale a republicanilor a declarat că țara se află în pragul unei „a doua revoluții americane”, comentarii care au strânit îngrijorarea democraților, scrie Associated Press.

Președintele Heritage Foundation, Kevin Roberts, a făcut aceste comentarii marți, în cadrul podcastului „War Room” al lui Steve Bannon, adăugând că republicanii sunt „în curs de a-și lua țara înapoi”.

Democrații sunt furioși acum pentru că dreapta câștigă, i-a spus Roberts fostului deputat american Dave Brat, unul dintre invitații podcastului.

„Așa că am încheiat cercul acestui răspuns și vreau doar să vă încurajez cu ceva substanță că suntem în procesul celei de-a doua revoluții americane, care va rămâne fără vărsare de sânge dacă stânga permite acest lucru”, a spus el.

„Acest lucru este înfricoșător”

Fundația Heritage este vârful de lance al Proiectului 2025, o foaie de parcurs cuprinzătoare pentru o nouă administrație republicană, care include planuri de reformă a guvernului federal și de înlăturare a mii de funcționari publici în favoarea unor loialiști ai lui Trump, care ar trebui să aplice o agendă de extremă dreaptă fără obiecții, scrie Associated Press.

Apelul său la revoluție și referirea vagă la violență i-au neliniștit pe unii democrați care au interpretat declarațiile drept amenințătoare.

„Acest lucru este înfricoșător”, a scris fosta candidată democrată la președinție Marianne Williamson pe platforma X. „Ideea lor este ca a doua revoluție americană să o anuleze pe prima”, a avertizat ea.

Trump și aliații săi „visează la o revoluție violentă pentru a distruge însăși ideea de America”, a spus și James Singer, un purtător de cuvânt al campaniei de realegere a președintelui Joe Biden.

Posibil șef de cabinet al lui Trump

Roberts, al cărui nume a fost vehiculat recent de Bannon ca o potențială opțiune pentru postul de de șef de cabinet al lui Trump, a mai spus în podcast că republicanii ar trebui să fie încurajați de recenta decizie a Curții Supreme privind imunitatea.

El a declarat că decizia de luni – care oferă președinților imunitate largă împotriva urmăririi penale – este „vitală” pentru a se asigura că un președinte nu va trebui să „se gândească de două ori pentru fiecare decizie pe care o ia în calitatea sa oficială”.

Într-o declarație trimisă miercuri prin e-mail, scrie Associated Press, Roberts și-a reiterat comentariile din podcast, spunând că americanii „sunt în mijlocul celei de-a doua revoluții americane pentru a lua puterea înapoi de la elite și birocrați despotici”.

„Acești patrioți sunt dedicați revoluției pașnice la urnele de vot”, a spus el. „Din păcate, stânga este cea care are o lungă istorie de violență, așa că depinde de ea să permită un transfer pașnic al puterii”, a adăugat Roberts. El a amintit de protestele de după uciderea lui George Floyd de către poliție în 2020.

Ce propune Proiectul 2025

Heidi Beirich, co-fondator al Global Project Against Hate and Extremism, a declarat că declarațiile lui Roberts despre o „a doua revoluție americană” sunt „un pic terifiante, dar și clarificatoare”.

Manualul de 1.000 de pagini al Proiectului 2025 face apel la schimbări de mare anvergură în guvern, inclusiv retragerea protecțiilor pentru comunitatea LGBTQ și inserarea creștinismului mai profund în societate.

„Roberts, Heritage Foundation și aliații săi din Proiectul 2025 doresc să reorganizeze societatea americană și să o schimbe fundamental”, a declarat Beirich.

INTERVIURILE HotNews.ro