Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina: Stoltenberg, la București: Este în interesul nostru de securitate pe termen lung să susţinem Ucraina / Demisie la nivel înalt la Moscova / Expert: Rusia plănuiește „câteva atacuri aeriene foarte mari"

HotNews.ro
Terenul noroios și vremea rece le fac viața grea soldaților de pe front, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Terenul noroios și vremea rece le fac viața grea soldaților de pe front, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Țările Alianței Nord-Atlantice au anunțat marți că vor intensifica ajutorul pentru Ucraina pe timpul iernii ce se anunță foarte dificilă din cauza atacurilor asupra infrastructurii energetice. Miniștrii de externe din NATO caută modalități, în cadrul discuțiilor de la București, de a susține armata Kievului și de a ajuta la menținerea siguranței civililor în contextul întreruperilor constante de curent și a problemelor cu încălzirea.

07:40Noul material LIVE, cu informațiile de miercuri, îl găsiți aici

SINTEZA ZILEI

Mesajele NATO de la București

  • Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, la finalul primei zile a summitului de la București:
  • Reuniunea noastră din București transmite un mesaj de unitate și de un efort susținut de a sprijini Ucraina. Oricât va dura, nu dăm înapoi.
  • Azi aliații au promis noi ajutoare pentru Ucraina, inclusiv ajutor non-letal precum combustibil și generatoare, să ajute Ucraina să facă față loviturilor rusești împotriva infrastructurii energetice. Sprijinul practic și politic al NATO va continua acum și pe termen lung.
  • Acțiunile inacceptabile ale Rusiei, inclusiv cele hibride, șantajul energetic și retorica nucleară nesăbuită, subminează ordinea internațională bazată pe reguli, iar orice atac împotriva aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns solidar și hotărât, se arată în declarația şefilor diplomaţiilor din ţările membre NATO, reuniți las București. Este primul eveniment la nivel înalt al NATO într-un stat de pe Flancul Estic, după invazia Rusiei în Ucrainei.
  • Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, consideră că încheierea acum a unui armistițiu pentru încetarea focului în Ucraina, invadată de Rusia în 24 februarie, ar fi nedreaptă și îi critică pe politicienii care cer ca Kievul și Moscova să se așeze la masa negocierilor, scrie BBC.

Sprijin militar și diplomatic pentru Ucraina

  • Statele Unite iau în considerare trimiterea sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina pentru a sprijini capacitățile de apărare aeriană ale acesteia împotriva atacurilor rusești care se apropie, a declarat marți un înalt oficial american din domeniul apărării pentru reporteri, potrivit CNN. „Toate capacitățile sunt pe masă”, a spus oficialul
  • Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat marți NATO să nu furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antirachetă Patriot și a calificat alianța drept o „entitate criminală”, potrivit Reuters.
  • Olaf Scholz s-a angajat marți să livreze mai multe sisteme antiaeriene Gepard Ucrainei. „Vom continua să lucrăm pentru a furniza acest sistem foarte eficient”, a declarat Scholz în timpul unei conferințe de presă comune cu organizațiile financiare și economice mondiale, potrivit CNN.
  • Germania va furniza Ucrainei 14 vehicule terestre fără pilot la bord. Dintre acestea, șapte vehicule sunt concepute pentru evacuarea victimelor și vor fi livrate până la sfârșitul anului 2022. Celelalte șapte, configurate pentru curățarea traseelor, vor ajunge în Ucraina anul viitor, potrivit Kyiv Independent.
  • Ucraina a anunțat marți că a primit un nou tip de lansator multiplu de rachete pentru războiul împotriva Rusiei, noua livrare de armament sosind de data aceasta din Franța și sistemul având o rază de acțiune comparabilă cu cea a sistemelor HIMARS.
  • Ambasada Franței din România anunță că a adus 100 de generatoare în hub-ul european de la Suceava și că acestea vor fi livrate cât de curând Ucrainei.

Alte știri:

  • Ucraina ia în considerare expulzarea tuturor cetățenilor ruși care au venit în Crimeea după ce aceasta a fost anexată de Moscova în 2014, potrivit unui reprezentant al lui Zelenski.
  • „Conform legislației ucrainene, toți străinii care au intrat în peninsulă după 2014 nu prin punctele de control ucrainene sau prin acestea, și au încălcat condițiile de ședere, trăiesc pe teritoriul Crimeei în mod ilegal.
  • Rusia a pierdut „pentru totdeauna” Europa drept cel mai mare client energetic al său, a declarat marți șeful Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol.
  • Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a confirmat informația potrivit căreia gruparea sa paramilitară a recrutat un fost student zambian pe nume Lemekhani Nyirenda într-o colonie penală rusească, acesta murind ulterior a murit în războiul din Ucraina.

Cele mai importante informații de marți, ziua 279 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

00:41 Recorder: Traumele unui romând întors de pe frontul din Ucraina

În februarie, când a aflat de invazia rușilor în Ucraina, spune că s-a hotărât să ajute, care s-a înrolat în Legiunea Internațională a Ucrainei, care adună voluntari din toată lumea: spanioli, columbieni, japonezi și alte nații de oameni care au auzit chemarea președintelui Zelenski și s-au oferit să lupte de partea Ucrainei în războiul cu rușii.

00:30Cât de pregătită este Ucraina să facă față iernii? Răspunsurile premierului

Premierul ucrainean spune că sezonul de iarnă va fi dificil și „foarte provocator”, dar că 70% din necesarul de energie a fost acoperit, potrivit CNN.

23:20 Greenpeace denunță continuarea scandaloasă a comerțului nuclear cu Rusia

Greenpeace a cerut marți guvernului francez să oprească „contractele privind comerțul cu uraniu” între Franța și Rusia, deoarece livrările continuă în ciuda războiului, în absența sancțiunilor internaționale privind energia nucleară civilă rusă, potrivit AFP.

Putin a cerut urgentarea integrării în sistemul judiciar rusesc a regiunilor ucrainene recent anexate

22:51 Olaf Scholz s-a angajat marți să livreze mai multe sisteme antiaeriene Gepard Ucrainei.

„Vom continua să lucrăm pentru a furniza acest sistem foarte eficient”, a declarat Scholz în timpul unei conferințe de presă comune cu organizațiile financiare și economice mondiale, potrivit CNN.

22:20 După ce s-a retras din negocierile privind controlul armelor nucleare, Rusia acuză SUA de „toxicitate și ostilitate”

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat Statele Unite de „cel mai înalt nivel de toxicitate și ostilitate” și de „o dorință patologică de a face rău țării noastre”. Comentariile sale vin după ce Rusia s-a retras din negocierile cu oficialii americani privind controlul armelor nucleare, discuții ce erau prevăzute să aibă loc săptămâna aceasta la Cairo.

Într-o postare pe Telegram, Zaharova a spus că decizia Moscovei de a amâna discuțiile a fost determinată de starea precară a relațiilor cu Washington.

21:40 Putin a cerut urgentarea integrării în sistemul judiciar rusesc a regiunilor ucrainene recent anexate

„În urma referendumurilor şi îndeplinind voinţa a milioane de oameni, patru noi regiuni au fost integrate în Rusia: Doneţk şi Lugansk, Zaporojie şi Herson. În aceste teritorii este planificată crearea de tribunale federale”, a declarat marţi Vladimir Putin, adresându-se participanţilor la cel de-al 10-lea Congres al judecătorilor ruşi.

„Curtea Supremă, împreună cu alte organisme ale comunităţii juridice, are mult de lucru pentru a forma noile instanţe şi a le integra în sistemul juridic rusesc cât mai repede posibil”, a adăugat el.

Germania va furniza Ucrainei 14 vehicule terestre fără pilot la bord

21:26Electricitatea a fost restabilită pentru peste 40% din consumatorii din Herson

Consumatorii casnici din partea centrală a orașului și din alte câteva zone, un spital local și calea ferată sunt în prezent alimentați cu energie electrică, a anunțat guvernatorul regiunii Herson, Iaroslav Ianusșevici, potrivit Kyiv Independent.

Sistemul energetic din Herson a fost distrus de forțele rusești în momentul în care acestea se retrăgeau de pe malul vestic al râului Nipru, la începutul lunii noiembrie.

21:15 Ucraina laudă conexiunea cu SpaceX pentru terminalele Starlink, în ciuda unei relații uneori dificile

După o relație uneori dificilă, guvernul ucrainean a lăudat compania americană SpaceX, deținută de miliardarul Elon Musk, pentru că a ajutat-o să maximizeze utilizarea terminalelor mobile de mare viteză prin satelit Starlink.

Ministrul ucrainean al transformării digitale, Mihailo Fedorov, a declarat, într-un interviu acordat Interfax, că ministerul a adus peste 22.000 de terminale Starlink în Ucraina cu ajutorul donatorilor internaționali și al SpaceX, potrivit CNN.

20:52 Germania va furniza Ucrainei 14 vehicule terestre fără pilot la bord. Dintre acestea, șapte vehicule sunt concepute pentru evacuarea victimelor și vor fi livrate până la sfârșitul anului 2022. Celelalte șapte, configurate pentru curățarea traseelor, vor ajunge în Ucraina anul viitor, potrivit Kyiv Independent.

De ce nu trimite NATO sisteme Patriot în Ucraina?

20:26Medvedev avertizează NATO cu privire la aprovizionarea Ucrainei cu sisteme Patriot

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a avertizat marți NATO să nu furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antirachetă Patriot și a calificat alianța drept o „entitate criminală”, potrivit Reuters.

19:51SUA ia în considerare trimiterea sistemelor de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, afirmă un înalt oficial american din domeniul apărării, potrivit CNN.

Statele Unite iau în considerare trimiterea sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina pentru a sprijini capacitățile de apărare aeriană ale acesteia împotriva atacurilor rusești care se apropie, a declarat marți un înalt oficial american din domeniul apărării pentru reporteri.

„Toate capacitățile sunt pe masă”, a spus oficialul

19:40 De ce nu trimite NATO sisteme Patriot în Ucraina? Cum a răspuns Stoltenberg la întrebarea de la finalul primei zile NATO la București

18:50Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, la finalul primei zile a summitului de la București:

  • Reuniunea noastră din București transmite un mesaj de unitate și de un efort susținut de a sprijini Ucraina. Oricât va dura, nu dăm înapoi.
  • Azi aliații au promis noi ajutoare pentru Ucraina, inclusiv ajutor non-letal precum combustibil și generatoare, să ajute Ucraina să facă față loviturilor rusești împotriva infrastructurii energetice.
  • Sprijinul practic și politic al NATO va continua acum și pe termen lung.
  • Am abordat și aspirațiile euroatlantice ale Ucrainei. Le recunoaștem și le respectăm, dar acum focusul este pe ajutorarea Ucrainei împotriva agresiunii rusești.

Ce a cerut Kuleba la București

18:35Acțiunile inacceptabile ale Rusiei, inclusiv cele hibride, șantajul energetic și retorica nucleară nesăbuită, subminează ordinea internațională bazată pe reguli, iar orice atac împotriva aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns solidar și hotărât, se arată în declarația şefilor diplomaţiilor din ţările membre NATO, reuniți las București. Este primul eveniment la nivel înalt al NATO într-un stat de pe Flancul Estic, după invazia Rusiei în Ucrainei.

18:15 Statele Unite vor oferi Ucrainei 53 de milioane de dolari pentru a sprijini sistemul de electricitate al acesteia, în contextul valului de atacuri rusești asupra infrastructurii energetice.

17:50Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, consideră că încheierea acum a unui armistițiu pentru încetarea focului în Ucraina, invadată de Rusia în 24 februarie, ar fi nedreaptă și îi critică pe politicienii care cer ca Kievul și Moscova să se așeze la masa negocierilor, scrie BBC.

17:45Ministrul ucrainean de externe, la reuniunea NATO din București: Ultima oară am cerut „arme, arme, arme”, acum am alte trei cuvinte

17:20Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, urmează să se adreseze Parlamentului Marii Britanii, ea aflându-se la Londra în încercarea de a crește gradul de conștientizare cu privire la violența împotriva femeilor și fetelor în timpul invaziei ruse, precum și pentru a face apel la Marea Britanie să continue să furnizeze ajutoare vitale Ucrainei.

17:18 Ucrainenii abonați la serviciul de internet prin satelit Starlink al companiei SpaceX condusă de Elon Musk vor trebui să plătească un abonament mai scump, și-a informat compania abonații din Ucraina.

Declarațiile făcute de Papa care au stârnit furie în Rusia

17:16 Papa Francisc a stârnit furie în Rusia în urma unui interviu în care a sugerat că soldaţii din anumite grupuri etnice ale Rusiei, precum cecenii sau buriaţii, s-au dovedit mult mai cruzi pe front, conform The Guardian.

Într-un interviu publicat luni de revista America, Papa a spus că soldații din Bureatia și din Cecenia, în majoritate musulmani, au fost „cei mai cruzi” în timpul luptelor din Ucraina. „În general, cei mai cruzi sunt poate cei din Rusia, dar nu ruşii tradiţionali, ci cei precum cecenii, buriaţii şi aşa mai departe”, a spus Papa, în contextul în care Rusia s-a bazat pe minoritățile etnice pentru a-și asigura principala forță de luptă în Ucraina.

16:37Poliţia din Republica Cehă a sesizat justiţia în noiembrie în vederea deschiderii de dosare penale pe numele zeci de persoane pentru susţinerea publică a Rusiei în războiul contra Ucrainei, invocând prevederi din Codul Penal ceh.

15:58Ucraina a anunțat marți că a primit un nou tip de lansator multiplu de rachete pentru războiul împotriva Rusiei, noua livrare de armament sosind de data aceasta din Franța și sistemul având o rază de acțiune comparabilă cu cea a sistemelor HIMARS.

15:53 China a spus că este dispusă să creeze un parteneriat mai strâns cu Rusia în domeniul energiei pentru a asigura securitatea energetică globală.

Președintele Xi Jinping a făcut acest anunț chiar în momentul în care gruparea de națiuni G7 se pregătește să impună noi măsuri asupra exporturilor de petrol ale Rusiei.

„China este dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a realiza un parteneriat mai strâns în domeniul energiei, să promoveze dezvoltarea energiei curate și verzi și să mențină împreună securitatea energetică internațională și stabilitatea lanțurilor de aprovizionare din industrie”, a declarat Xi, potrivit CCTV, preluată de Sky News.

15:46 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că este nevoie de „voință politică” pentru a relua negocierile cu Kievul, dar că, în climatul actual, negocierile cu Ucraina sunt „imposibile pentru că partea ucraineană le refuză”.

Întrebat ce este necesar pentru a le relua, el a spus că „trebuie să fie voință politică și disponibilitatea de a discuta acele cereri ale Rusiei care sunt bine cunoscute [la Kiev]”.

Prigojin confirmă că l-a recrutat pe zambianul mort în Ucraina

15:31 Ambasada Franței din România anunță că a adus 100 de generatoare în hub-ul european de la Suceava și că acestea vor fi livrate cât de curând Ucrainei.

15:11 Rusia a pierdut „pentru totdeauna” Europa drept cel mai mare client energetic al său, a declarat marți șeful Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol.

15:04Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a confirmat informația potrivit căreia gruparea sa paramilitară a recrutat un fost student zambian pe nume Lemekhani Nyirenda într-o colonie penală rusească, acesta murind ulterior a murit în războiul din Ucraina.

Prigojin susține chiar că l-a recrutat personal pe fostul student care ar fi dorit să își exprime astfel recunoștința față de Rusia.

15:00 Moscova a susținut marți că nu a avut „altă opțiune” decât să anuleze discuțiile cu Statele Unite privind tratatul „New START” de control al armelor nucleare, au relatat agențiile de presă rusești de stat.

Ministrul adjunct de externe, Serghei Ryabkov, a declarat că Washingtonul a dorit doar să discute despre reluarea inspecțiilor, în timp ce Moscova avea alte priorități. Situația din Ucraina a jucat, de asemenea, un rol în decizia de ultim moment a Rusiei de a renunța la reuniunea comisiei bilaterale, care trebuia să înceapă marți la Cairo.

„În general, situația a fost de așa natură încât nu am avut altă opțiune. Decizia a fost luată la nivel politic”, a declarat Ryabkov.

Expert: Rusia plănuiește „câteva atacuri aeriene foarte mari”

14:50 Ucraina ia în considerare expulzarea tuturor cetățenilor ruși care au venit în Crimeea după ce aceasta a fost anexată de Moscova în 2014, potrivit unui reprezentant al lui Zelenski.

„Conform legislației ucrainene, toți străinii care au intrat în peninsulă după 2014 nu prin punctele de control ucrainene sau prin acestea, și au încălcat condițiile de ședere, trăiesc pe teritoriul Crimeei în mod ilegal.

Decizia este simplă și nu contravine dreptului internațional: populația care a venit ilegal pe teritoriul peninsulei trebuie să părăsească Republica Autonomă Crimeea și Sevastopolul prin plecare voluntară sau expulzare forțată”, a scris Tamila Tasheva, principala reprezentantă a lui Zelenski pentru Crimeea într-un articol pentru ziarul Ukrainska Pravda.

14:35 Potrivit noii estimări ucrainene, armata rusă a pierdut în ultima zi 480 soldați, 3 tancuri, 5 blindate de luptă, 7 diferite vehicule, 2 piese de artilerie și 2 avioane:

14:31 Rusia plănuiește „câteva atacuri aeriene foarte mari” în Ucraina, a declarat profesorul Michael Clarke, de la cel mai vechi think-tank din lume din domeniul apărării (Royal United Services Institute).

„Se pare că rușii pregătesc niște atacuri aeriene de proporții. Există o mulțime de discuții pe Twitter și imagini din satelit la bazele aeriene… așa că este posibil să aibă loc o mare activitate aeriană”, a spus Clarke pentru Sky News.

Demisie la nivel înalt la Moscova

14:15 În cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia vor fi instituite tribunale federale, iar instanțele din aceste teritorii vor fi integrate în sistemul judiciar rusesc „cât mai curând posibil”, potrivit lui Vladimir Putin.

„Patru nouă componente au devenit parte a Rusiei – RPD (Republica Populară Donețk), RPL (Republica Populară Lugansk), regiunile Zaporojie și Herson. În aceste teritorii, se intenționează crearea unor instanțe federale”, a afirmat marți Putin la cel de-al 10-lea Congres al judecătorilor din întreaga Rusie, ținut la Kremlin.

„Curtea Supremă, împreună cu alte organisme, are mult de lucru în ceea ce privește formarea de noi instanțe și integrarea rapidă a acestora în sistemul judiciar rusesc. Iar acest lucru trebuie făcut cât mai curând posibil”, a declarat el. (CNN)

13:55 ​Alexei Kudrin, cel mai longeviv ministru de Finanțe din istoria post-sovietică a Rusiei și unul dintre ultimii liberali rămași în administrația centrală de la Moscova, și-a dat luni demisia din funcția pe care o ocupa până în prezent.

13:29 Partidele de dreapta aflate la putere în Italia se pregătesc să voteze pentru a permite guvernului să continue să trimită arme în Ucraina și pe parcursul anului 2023, arată un proiect de amendament și o rezoluție parlamentară consultate marți de Reuters.

Propunerea este în discuție la Senat și ar modifica un decret adoptat la începutul acestei luni de guvernul premierului Giorgia Meloni.

Aceasta prelungește autorizația de a trimite „active, materiale și echipamente militare” până la 31 decembrie 2023. Parlamentarii vor discuta decretul marți, dar nu era clar când va avea loc votul final.

Sirene aeriene în toată Ucraina, dar pare să fi fost o alarmă falsă

13:21 În Kiev a sunat semnalul de încetare a alarmei, dar oficialii ucraineni au făcut apel la prudență în urma unui avertisment al președintelui Zelenski potrivit căruia Rusia ar putea pregăti noi atacuri, la aproape o săptămână de la ultimul mare val de atacuri cu rachete.

„Data trecută, rușii au mascat atacul ca fiind un zbor de antrenament… Să vedem”, a declarat Vitaliy Kim, guvernatorul regiunii Nikolaev din sudul Ucrainei.

13:14 ​Guvernul ungar a prelungit cu şapte luni, până în iunie 2023, starea de urgenţă aflată în vigoare în ţară din 2015 şi justificată acum prin motive de securitate din cauza războiului din Ucraina.

13:01 VIDEO Dmitri Rogozin, fostul șef al Roscosmos și vicepremier al Rusiei, a fost filmat la bordul unui obuzier rusesc îmbrăcat în echipamente NATO, presa de la Moscova scriind că acesta se află pe front.

12:54 Alerte de raid aerian au fost emise marți în toată Ucraina, în condițiile în care oficialii ucraineni au avertizat în ultimele zile că Rusia pregătește un nou val de raiduri cu rachete și drone.

Bombardiere strategice ale Forțelor Aeriene Ruse ar fi fost ridicate în spațiul aerian al Belarusului și deasupra Mării Caspice.

12:30Stoltenberg, la București: Mă aștept ca mesajul aliaților să fie că trebuie să facem mai mult pentru Kiev / Acest război nu trebuie să escaladeze dincolo de granițele Ucrainei

Propagandiștii lui Putin au început să se teamă de Curtea de la Haga

12:25 Ucraina încă se străduia marți să restabilească integral furnizarea de energie electrică, la aproape o săptămână de la ultimul val de raiduri de rachete rusești.

Operatorul rețelei naționale de energie electrică Ukrenegro a informat că deficitul de electricitate a crescut ușor față de luni, ca urmare a închiderilor de urgență la mai multe centrale electrice și a creșterii consumului pe măsură ce se instalează iarna.

„Începând cu ora 11:00 a.m. pe 29 noiembrie, producătorii de electricitate asigură 70% din consumul de electricitate din Ucraina. Deficitul actual de capacitate este de 30%. Subliniem faptul că deficitul general din sistemul energetic este o consecință a șapte valuri de atacuri cu rachete rusești asupra infrastructurii energetice a țării”.

„, a transmis Ukrenergo.

12:13 VIDEO Imaginile prezentate de ucraineni după ce rușii s-au lăudat cu o lovitură cu dronă kamikaze: „Practic schimbăm cauciucul și merge!”

11:42Pentru a face față crizei energetice fără precedent, timp de o lună Republica Moldova a cumpărat energie electrică în valoare totală de 51,6 milioane de euro de la OPCOM (compania creată pentru liberalizarea pieței de energie electrică). Este vorba desre două treimi din necesarul Republicii Moldova, fiind și cele mai costisitoare achiziții din domeniu. Astfel, prețul mediu ponderat pentru 1 MW/h de energie electrică procurat de pe bursa din România timp de o lună a fost de 231 de euro, a declarat directorul interimar al companiei energetice de stat Energocom, Victor Bînzari, citat de deschide.md.

11:38 VIDEO Propagandiștii ruși au început să își pună problema că ar putea fi judecați de către Curtea Penală Internațională de la Haga dacă Rusia pierde războiul împotriva Ucrainei, discutând acest subiect în timpul unei emisiuni a Rossiya-1, unul dintre cele mai populare posturi TV de la Moscova.

11:29Situație foarte gravă în R. Moldova: Sistemul de electricitate are marți un deficit de 74% / Singura șansă este curentul din România, dar guvernul de la Chișinău se plânge că e scump.

Ce a spus Stoltenberg la București

11:14Alianţa Nord-Atlantică este aici, este vigilentă şi este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat, a declarat, marţi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o intervenţie la Aspen – GMF Bucharest Forum, care are loc la Bucureşti. Oficialul se află în România pentru a prezida reuniunea miniştrilor de Externe din NATO, care are loc marţi şi miercuri la Palatul Parlamentului.

  • „Este un moment critic pentru securitatea noastră şi transmitem un mesaj important: NATO este aici, NATO este vigilentă şi este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat (…)
  • NATO şi aliaţii nu fac parte din conflictul din Ucraina, dar punem la dispoziţie într-o manieră fără precedent sprijin Ucrainei, deoarece Ucraina este o naţiune care are dreptul de a se apăra, drept înscris în Carta ONU (…)Războiul de agresiune al preşedintelui Putin este un eşec. Iar el răspunde cu mai multe acte brutale – vedem valuri de atacuri cu rachete lansate în mod intenţionat asupra civililor şi infrastructurii civile, care lovesc case, spitale şi reţele de electricitate”, a afirmat Stoltenberg.

El a mai spus că sunt momente complicate pentru toată lumea, dar pentru Ucraina este „groaznic” ceea ce se întâmplă:

  • „Este un lucru groaznic pentru Ucraina. Dar sunt momente complicate şi pentru noi, în Europa şi pentru alte ţări din lume (…) Este adevărat, cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge. Dacă îl lăsăm pe Putin să câştige, cu toţii vom plăti un preţ mult mai mare, în anii ce vor veni, deoarece domnul Putin şi alţi lideri autoritari vor învăţa atunci că pot să îşi atingă scopurile folosind forţă brută. Aşa că vor fi încurajaţi să folosească şi mai multă forţă, în alte dăţi. Asta va face lumea noastră mai periculoasă şi ne va face pe noi toţi mai vulnerabili”.

De ce în Rusia nu izbucnesc proteste precum în China sau Iran

11:01 Qatarul a anunțat marți un acord de furnizare de gaze naturale lichefiate (GNL) pe 15 ani cu Germania, în contextul crizei energetice mondiale provocate de războiul din Ucraina, transmite AFP.

Țara din Golf va furniza „până la 2 milioane de tone de GNL pe an” către terminalul de gaz care se construiește la Brunsbuntell, în nordul Germaniei, cu începere din 2026, a declarat ministrul qatarez al Energiei, Saad Sherida Al-Kaabi, în cadrul unei conferințe de presă.

10:45Profesorul și istoricul Serghei Radcenko afirmă într-o analiză succintă că motivul pentru care în Rusia nu izbucnesc proteste în masă precum în China sau Iran nu are de-a face cu predispoziția rușilor pentru autoritarism.

10:41Rusia discută o posibilă „uniune a gazelor” cu Kazahstanul și Uzbekistanul pentru a sprijini livrările între cele trei țări și către alți cumpărători de energie, inclusiv China, a declarat marți vicepremierul rus Alexander Novak, citat de Interfax. Novak nu a oferit mai multe detalii despre ce ar implica uniunea de gaze sau în ce stadiu se află discuțiile.

Purtătorul de cuvânt al președintelui kazah, Kassym-Jomart Tokayev, a declarat marți că Vladimir Putin a propus o astfel de idee în cadrul unei întâlniri cu Tokayev, care a avut loc luni.

În timp ce Rusia este un exportator major de gaze naturale, Uzbekistanul și Kazahstanul produc cam tot atâta cât consumă. Cele două țări sunt conectate de un gazoduct care duce spre Rusia, iar o conductă separată le traversează pe amândouă în direcția Chinei. (Reuters)

Rusia pare să fi renunțat la grupurile tactice de batalioane

10:22 Evaluarea britanică de marți dimineață pune sub lupă modelul BTG-urilor rusești:

  • În ultimele trei luni, este posibil ca forțele rusești din Ucraina să fi încetat în mare parte să se desfășoare sub formă de grupuri tactice de batalioane (BTG).
  • Conceptul BTG a jucat un rol important în doctrina militară rusă din ultimii zece ani și a presupus ca batalioanele să fie integrate cu o gamă completă de subunități de sprijin, inclusiv blindate, recunoaștere și (spre deosebire de la practicile occidentale) artilerie.
  • Mai multe slăbiciuni intrinseci ale conceptului BTG au fost expuse în luptele de mare intensitate și pe scară largă din războiul din Ucraina de până acum.
  • Alocarea relativ redusă de infanterie de luptă a BTG-urilor s-a dovedit adesea insuficientă. Distribuția descentralizată a artileriei nu a permis Rusiei să își valorifice pe deplin avantajul în ceea ce privește numărul de tunuri; și puțini comandanți BTG au fost împuterniciți să exploateze în mod flexibil oportunitățile modelului BTG.

09:58 NATO rămâne ferm angajată să sprijine Ucraina în această iarnă „dificilă”, chiar dacă nu se întrevede un final al conflictului cu Rusia, a declarat ministrul canadian de externe pentru The Guardian.

„Rusia nu se află deloc la masa negocierilor. Și astfel, obiectivul nostru în acest moment este doar de a întări poziția Ucrainei pe teren prin ajutor militar, schimb de informații și sprijin financiar”, a spus Mélanie Joly.

„Pentru că atunci când facem asta, de fapt le întărim poziția la masa negocierilor. În cele din urmă, va exista o soluție diplomatică. Așa a fost cazul în fiecare conflict. Dar nu am ajuns încă acolo”, a adăugat ea.

Ucrainenii spun că au doborât două avioane de luptă rusești

09:14 Principalele concluzii ale ultimei evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Capturarea, revendicată de ruși, a câtorva sate mici din jurul Bahmutului pe 27 și 28 noiembrie nu prevestește o încercuire iminentă a orașului de către ruși.
  • Recentele desfășurări de forțe rusești în Belarus în noiembrie 2022 fac probabil parte dintr-un efort de a spori capacitatea de instruire a Rusiei.
  • Bloggerii militari ruși au criticat intens decizia Ministerului rus al Apărării de a impune limite vamale severe la importul de bunuri cu dublă utilizare, ceea ce indică o nemulțumire continuă și generalizată față de modul în care instituția conduce războiul.
  • Forțele rusești se pregătesc probabil să lanseze un nou val de atacuri cu rachete în Ucraina în cursul săptămânii viitoare, dar aceste pregătiri sunt probabil menite să mențină ritmul recent al atacurilor, mai degrabă decât să îl sporească.
  • Forțele ruse au continuat eforturile de apărare împotriva operațiunilor de contraofensivă ucrainene în jurul orașului Svatove, în timp ce surse rusești au raportat că trupele ucrainene au continuat contraofensiva la vest de Kremina.
  • Trupele de invazie au continuat să consolideze pozițiile fortificate și să stabilească măsuri de securitate în estul regiunii Herson.
  • Forțele ucrainene au continuat să lovească obiectivele militare rusești și liniile logistice esențiale din sudul țării.
  • Armata rusă continuă să se confrunte cu probleme legate de pregătirea și echipamentul adecvat și cu provocări legate de moral și disciplină, deoarece eșecurile militare au un impact social intern semnificativ.

09:02 Ucraina a doborât luni un avion de vânătoare rusesc Su-25 și un avion Su-24, a afirmat Statul Major General, potrivit Kyiv Independent.

Potrivit sursei citate, armata ucraineană a lovit, de asemenea, trei concentrări rusești de echipamente și personal militar. În cursul zilei de luni, forțele ucrainene au respins, de asemenea, atacurile rusești în apropiere de Novoselivske și Bilohorivka în regiunea Lugansk și Serebrianka, Verkhnokamianske, Bilohorivka, Yakovlivka, Pervomaiske, Opytne, Nevelske și Krasnohorivka în regiunea Donețk.

„Nu-l putem lăsa pe Putin să ne fure Crăciunul”

08:50 Kievul plănuiește să ridice pomi de Crăciun, fără luminițe, în tot orașul, într-o manifestare sfidătoare a spiritului de sărbătoare, în timp ce milioanele de locuitori din zona capitalei suferă din cauza penelor de curent provocate de bombardamentele rusești, transmite Reuters

„Nimeni nu are de gând să anuleze Anul Nou și Crăciunul, iar atmosfera de Anul Nou ar trebui să fie acolo. Nu-l putem lăsa pe Putin să ne fure Crăciunul”, a declarat primarul Kievului.

Serghei Kovalenko, directorul executiv al YASNO, care furnizează energie electrică Kievului, a declarat că, pentru a economisi energie electrică, pomii vor fi fără luminițe: „Va exista brad de Crăciun și de Anul Nou și va fi cel mai responsabil din punct de vedere energetic, dar totuși festiv pentru noi toți”.

08:03 Șeful NATO, Jens Stoltenberg, va face apel la aliați să promită mai mult ajutor de iarnă pentru Kiev, în cadrul unei reuniuni care va avea loc marți și miercuri, notează Reuters.

Miniștrii de externe ai NATO reuniți la București se vor concentra pe intensificarea asistenței militare pentru Ucraina, cum ar fi sistemele de apărare aeriană și muniția, chiar dacă diplomații recunosc problemele de aprovizionare și capacitate, dar vor discuta și despre ajutorul non-letal.

O parte din acest ajutor neletal – bunuri precum combustibil, provizii medicale, echipamente de iarnă și dispozitive de bruiaj pentru drone – a fost livrat prin intermediul unui pachet de asistență NATO la care aliații pot contribui și pe care Stoltenberg urmărește să îl majoreze.

Aliații mențin cu greu ritmul livrărilor militare pentru Kiev

07:48 Rămășițele unui modern și costisitor SU-34 rusesc au fost găsite în regiunea Harkov. Acesta ar fi fost doborât în urmă cu aproximativ o lună, dar abia acum a fost confirmată reușita armatei ucrainene. Aviația Moscovei a pierdut, potrivit confirmărilor vizuale, cel puțin 17 astfel de aparate.

07:26Miza concretă a României la reuniunea NATO care începe azi la București. Mesajele transmise în avans de Iohannis și Aurescu.

07:09 Declarațiile Papei Francisc cu privire la ceceni și buriați demonstrează nu doar rusofobia, ci și o distorsionare scandaloasă a adevărului, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

07:05 SUA și aliații NATO mențin cu greu ritmul ajutoarelor militare pentru Ucraina, unde „o zi de război valorează 30 de zile de război în Afganistan”.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Linia de comunicații creată între armatele Statelor Unite și Rusiei la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei a fost folosită o singură dată, a declarat un oficial american pentru Reuters.
  • Discuțiile privind dezarmarea nucleară dintre Rusia și Statele Unite, care urmau să aibă loc săptămâna aceasta, au fost amânate, au anunțat Ministerul rus de Externe și Ambasada SUA.
  • Volodimir Zelenski i-a avertizat pe ucraineni să se aștepte la o nouă săptămână brutală de frig și întuneric, prezicând că atacurile Rusiei asupra infrastructurii nu se vor opri până când nu va rămâne fără rachete.
  • Compania energetică ucraineană Naftogaz a cerut ajutorul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională pentru volume suplimentare de gaze naturale pentru sezonul de încălzire, a declarat Oleksiy Chernyshov, directorul executiv al companiei.
  • Forțele rusești au bombardat de 258 de ori în ultima săptămână 30 de așezări din regiunea Herson din sudul Ucrainei, a declarat Zelenski. Declarație cutremurătoare a unei femei de 38 de ani din orașul Herson: „Am ieșit afară cu copilul meu, iar mama mea zăcea la intrarea în clădire, cu fața în jos, plină de sânge. Iar tatăl meu stătea lângă ea, spunând că va muri”, a declarat Liliia Khrystenko. (Reuters)
  • Luni seară, armata ucraineană a informat că Rusia a continuat să bombardeze intens punctele-cheie Bahmut și Avdiivka din provincia Donețk, iar la nord a bombardat Kupiansk și Lîman, ambele recucerite recent de Kiev. Trupele rusești încearcă să avanseze pe trei direcții în Donbas.
  • Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei este încă sub control rusesc și va rămâne astfel, a declarat Kremlinul, după ce un oficial ucrainean a sugerat că forțele rusești se pregătesc să plece.
  • Pentagonul ia în considerare o propunere Boeing de a furniza Ucrainei bombe de precizie mici și ieftine, montate pe rachete disponibile din abundență, permițând Kievului să lovească departe în spatele liniilor rusești, în timp ce Occidentul se străduiește să acopere cererea pentru mai multe arme.
  • Zelenski a menţionat România între ţările şi organizaţiile care sprijină noua iniţiativă a Kievului denumită „Cereale din Ucraina” (Grain from Ukraine), care are drept scop facilitarea transportului de cereale ucrainene.
  • Ucraina testează importul de electricitate din România. Compania de stat ucraineană EKU a efectuat duminică un import de probă, de un megawatt, de energie electrică din România, a anunțat compania luni.
  • Guvernele europene au adoptat „în unanimitate” decizia de a considera „o infracţiune” încălcarea sancţiunilor europene.
  • Prețul pentru petrolul Ural, sortimentul fanion al Rusiei, a scăzut din nou, ajungând sub nivelul plafonului de preț discutat la nivelul Uniunii Europene și al grupului G7.
  • O înregistrare distribuită pe rețelele de socializare de ministerul ucrainean al Apărării arată cum un lunetist al său scoate din acțiune mai mulți soldați ruși care încercau să vâneze un iepure pe timpul nopții cu ajutorul grenadelor.

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro