Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 479: Punctul central al luptelor s-a mutat spre Mariupol și Berdiansk / Fake news grosolan pe TASS / Mesajul lui Putin pentru liderii africani care au mers în Rusia și i-au cerut negocieri pentru pace

HotNews.ro
Soldat ucrainean în recent eliberatul Blahodatne, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia
Soldat ucrainean în recent eliberatul Blahodatne, Foto: LIBKOS / AP / Profimedia

Punctul central al luptelor din Ucraina s-a mutat pe drumul spre Mariupol, unde ofensiva ucraineană împinge încet forțele rusești înapoi, iar tancurile britanice Challenger sunt pregătite să intre în luptă, a declarat Hanna Maliar, ministru adjunct al apărării. Ea a spus că cele mai active lupte nu mai sunt în jurul Bahmut, în estul regiunii Donețk, ci în sud, și mai exact în direcția celor două orașe de coastă Berdiansk și Mariupol.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 479, LIVETEXT:

23:53Preşedintele Volodimir Zelenski a avut, sâmbătă seară, un discurs dedicat exclusiv mulţumirilor adresate partenerilor occidentali, ocazie cu care a trecut în revistă rezultatele obţinute în această săptămână în materie de ajutor internaţional, de la fiecare ţară în parte, iar în final a mulţumit militarilor care luptă în est, acolo unde se desfăşoară contraofensiva, confirmând cu această ocazie că există rezultate.

22:37Vladimir Putin a calificat drept o înşelăciune din partea Occidentului faptul că alimentele din cadrul acordului pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră nu ajung în ţările sărace din Africa şi, pe de altă parte, a respins ideea că invazia rusă din Ucraina a provocat criza alimentară, dând vina tot pe Occident. Comentariile sale se adaugă semnalelor tot mai evidente pe care Moscova le dă în ultima vreme că nu va mai prelungi în iulie acordul mediat de Turcia şi ONU.

21:55Secretarul de stat american Antony Blinken se îndreaptă spre Beijing pentru o vizită cu mize mari, menită să conducă relațiile dintre Statele Unite și China înapoi pe curs, după luni de tensiuni aprinse între cele două națiuni, scrie CNN.

Oficialii ambelor țări au vorbit despre așteptări scăzute de la această vizită, dar Blinken – care se va afla la Beijing duminică și luni – a promis că va ridica „preocupările foarte reale cu privire la o serie de probleme”, inclusiv războiul din Ucraina.

În timp ce Beijingul a încercat să joace rolul de pacificator între Moscova și Kiev, mesajele Chinei au fost întâmpinate cu un scepticism semnificativ de oficialii americani și de alți lideri occidentali, notează CNN.

21:38Liderul rus Vladimir Putin le-a arătat liderilor africani veniţi să vorbească despre pace un proiect parafat al unui tratat cu Ucraina, care ar fi fost pregătit la Istanbul în martie 2022, dar la care Kievul ar fi renunţat ulterior, aruncându-l la „coşul de gunoi al istoriei”, relatează agenţia de presă rusă de stat TASS.

Putin a început şirul acuzelor la adresa conducerii ucrainene: „Autorităţile de la Kiev, aşa cum fac de obicei stăpânii lor, au aruncat totul la coşul de gunoi al istoriei. Să spunem lucrurilor pe nume. Voi încerca să o pun în mod inteligent: Unde sunt garanţiile că nu vor continua să renege alte eventuale acorduri? Dar chiar şi în aceste condiţii, noi nu am refuzat niciodată să negociem”.

20:23Rabinul-șef al Ucrainei, Moshe Azman, i-a răspuns președintelui rus, Vladimir Putin, care l-a numit pe liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski „o rușine pentru poporul evreu”, scrie Pravda, citând Unian. Moshe Azman s-a declarat „mândru” de președintele Ucrainei.

Vladimir Putin le-a spus liderilor africani care au mers în Rusia că Ucraina refuză negocieri de pace

19:53Delegația liderilor africani care încearcă să medieze în conflictul din Ucraina i-a spus sâmbătă președintelui rus Vladimir Putin că este timpul să negocieze încetarea luptelor, despre care au spus că dăunează întregii lumi, scrie Reuters.

Putin a susținut că Rusia este pregătită să ia în considerare orice înțelegere, dar Ucraina refuză să inițieze discuții.

„Suntem deschiși unui dialog constructiv cu toți cei care doresc pacea bazată pe principiile justiției și luarea în considerare a intereselor legitime ale părților”, a spus Vladimir Putin.

Liderii din Africa de Sud, Senegal, Egipt, Zambia, Uganda, Republica Congo și insulele Comore s-au întâlnit cu Putin la Palatul Konstantinovsky, după ce vineri au fost la Kiev și s-au întâlnit cu Volodimir Zelenski.

19:23 Kremlinul sprijină dialogul cu cancelarul german Olaf Scholz și cu liderul francez Emmanuel Macron, dar încă nu au fost primite propuneri concrete, a susținut sâmbătă purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, citat de CNN

„Scholz și Macron au vorbit despre importanța continuării dialogului cu Rusia și susținem acest punct de vedere, dar până acum nu au fost primite propuneri specifice. Președintele a spus ieri că rămâne deschis pentru comunicare”, a susținut Peskov.

19:03Președintele american Joe Biden a răspuns categoric „nu”, sâmbătă, întrebat de jurnaliști dacă va înlătura barierele în calea aderării Ucrainei la NATO. „Nu vom facilita lucrurile”, a spus Biden, conform CNN și Sky News.

18:00Imagini cu delegația liderilor africani care au ajuns în Rusia, unde urmează să se întâlnească cu președintele rus, Vladimir Putin, pentru a discuta despre un „plan de pace”:

17:08Ucraina are nevoie de mai multe arme de precizie cu o rază de acţiune de 200 de kilometri pentru a-şi „consolida” ofensiva și pentru a învinge Rusia, spune unul dintre adjuncţii ministrului apărării de la Kiev, citat de CNN.

16:40O fetiță de 9 ani și o femeie de 57 de ani au fost rănite în orașul Kosteantînivka din regiunea Donețk, în urma bombardamentelor lansate de ruși sâmbătă, a anunțat Procuratura Generală a Ucrainei, citată de The Kyiv Independent. Rusia a lovit orașul cu artilerie, distrugând 11 clădiri rezidențiale, un garaj, o conductă de gaz și rețele de electricitate.

Kostiantynivka, un oraș din apropierea frontului de est al Ucrainei, a fost în mod regulat ținta bombardamentelor Rusiei de la începutul invaziei.

Liderii africani au ajuns în Rusia. Urmează să se vadă cu Putin

16:17Delegația liderilor africani care a mers vineri la Kiev pentru a prezenta un plan de pace a fost în mare parte interesată de suspendarea mandatului de arestare emis pe numele președintelui rus Vladimir Putin, spune consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak, citat de The Kyiv Independent.

16:03Vladimir Putin a urmărit, de pe un iaht, cum în Sankt Peterburg au fost ridicate, pe catarge de 180 de metri, drapelele Federației Ruse, URSS și Imperiului Rus, potrivit TASS.

Putin a asistat la ceremonie, împreună cu directoarea adjunctă a Gazprom Neft, de pe iahtul Okhta, aflat în apele Golfului Finlandei.

15:47Președintele sud-african Cyril Ramaphosa, în fruntea unei delegații de mediatori africani, a sosit sâmbătă în Rusia, după ce a vizitat Kievul cu o zi înainte, a anunțat președinția sud-africană.

„Președintele Ramaphosa a sosit la Sankt Petersburg”, în nord-vestul Rusiei, unde urmează să aibă discuții cu liderul rus Vladimir Putin, înainte de o întâlnire cu toți mediatorii africani, a precizat președinția sud-africană pe Twitter. (AFP)

15:38NATO a lansat un nou centru pentru a ajuta la protejarea conductelor și cablurilor submarine vulnerabile, în contextul preocupărilor legate de faptul că Rusia cartografiază infrastructura occidentală esențială pentru energie și internet în apele din jurul Europei.

„Amenințarea se intensifică”, a declarat generalul-locotenent Hans-Werner Wiermann, care conduce o celulă specială axată pe această provocare, după ce miniștrii apărării din NATO au dat undă verde noului centru, situat în Northwood, în nord-vestul Londrei.

„Navele rusești au cartografiat în mod activ infrastructura noastră submarină esențială. Există îngrijorări sporite că Rusia ar putea viza cablurile submarine și alte infrastructuri esențiale într-un efort de a perturba viața occidentalilor”, a declarat el presei la sediul NATO din Bruxelles. (Sky News)

Fake news grosolan pe TASS cu un așa-zis Bradley

14:49 Forţele aeriene ucrainene au lansat în ultima zi 17 atacuri asupra unor zone cu concentrări de trupe ruseşti, a anunţat sâmbătă Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei,.

„Pe parcursul ultimei zile, aviaţia forţelor de apărare a efectuat 17 atacuri asupra unor zone în care erau concentrate trupe inamice. De asemenea, soldaţii noştri au distrus un elicopter de atac inamic Ka-52 şi şapte vehicule aeriene fără pilot de recunoaştere tactico-operaţională”, se arată într-un buletin militar ucrainean.

Acesta adaugă că „pe parcursul zilei, unităţile de rachete şi artilerie au atacat un post de comandă, 3 zone de concentrare inamică, 5 unităţi de artilerie în poziţii de tragere, 4 staţii de război electronic şi alte 2 instalaţii inamice importante”. (EFE via Agerpres)

14:33 Ministerul ucrainean de Interne a afirmat că Rusia a bombardat vineri regiunea Herson, provocând rănirea a 23 de persoane. Printre răniți se numără trei minori : un băiat de 15 ani, o fată de 16 ani și o fată de 11 ani.

Într-o postare pe Telegram, ministerul de interne a adăugat că o serie de clădiri au fost avariate și o mașină a fost incendiată.

14:16VIDEO Câțiva soldați ruși au primit bani și medalii pentru că au distrus un „Bradley”, anunță TASS / Imaginile arată însă că există o problemă

Pierderi foarte mari pentru ruși în ultima zi

13:38 Dmitri Peskov, despre jurnaliștii străini: „Să vedem care va fi situația, cum se vor comporta”

13:19 Un atac cu rachete rusești asupra unui mic sat din regiunea Harkov a ucis sâmbătă patru persoane, a declarat guvernatorul regional Oleh Synehubov.

Synehubov scris pe Telegram că armata rusă a bombardat satul Huryiv Kozachok, iar o rachetă ghidată antitanc a lovit o mașină care se îndrepta spre satul care se află în apropiere de granița cu Rusia. Patru civili care se aflau în mașină au murit pe loc, a precizat el. (Reuters)

12:51 Armata ucraineană afirmă că a provocat în ultima zi pierderi foarte mari rușilor: 670 de soldați, 12 tancuri, 23 de alte blindate de luptă, 22 de tunuri, 38 de diferite vehicule, 3 lansatoare multiple de rachete, 1 elicopter și 1 echipament special.

12:13VIDEO Serghei Șoigu s-a dus în inspecție la o fabrică de tancuri din Siberia

Conducta Drujba a fost atacată cu drone, spun rușii

12:03 Guvernator rus: Ucrainenii au atacat cu drone conducta Drujba, care duce petrol în Ungaria, Slovacia și Cehia

Rusia a afirmat sâmbătă că a respins un atac cu drone ucrainene asupra unei unități petroliere din regiunea Briansk, aflată la granița cu Ucraina.

„Sistemele rusești de apărare aeriană din districtul Novozybkov au respins în cursul nopții un atac al forțelor ucrainene asupra stației petroliere Drujba. Datorită profesionalismului militarilor noștri (…), trei drone au fost distruse”, a scris guvernatorul regiunii Briansk, Alexander Bogomaz, pe Telegram.

11:09Igor Sechin, șeful gigantului energetic rus Rosneft, a declarat sâmbătă că Rusia pierde în fața țărilor OPEC+ din cauza unei ponderi mai mici a exporturilor sale de petrol din producție.

Vorbind la un forum economic, el a propus monitorizarea nu doar a producției de petrol, ci și a exporturilor. (Reuters)

10:42 Șoferii companiei municipale de alimentare cu apă din Mariupol au anunțat vineri că intră în grevă , după ce nu au fost plătiți pentru două luni de muncă, potrivit Centrului Național de Rezistență al armatei ucrainene, citat de Kyiv Independent.

Centrul a raportat că în zonele ocupate de ruși din Ucraina există un deficit de muncitori de sex masculin, în special „mineri, metalurgiști, ingineri, constructori, lăcătuși, șoferi, medici și alte specialități”.

Rusia și-a creat un avantaj cu elicopterele de atac

10:28 După Kiev, misiunea africană de pace se îndreaptă spre Sankt Petersburg, unde ar trebui să se întâlnească sâmbătă cu Vladimir Putin, la o zi după ce Zelenski a respins oferta sa de mediere.

Delegația condusă de președintele sud-african Cyril Ramaphosa a propus vineri o mediere de pace în acest conflict, afirmând din capitala ucraineană că ar trebui să existe o „dezescaladare de ambele părți”.

A fost respinsă de șeful statului ucrainean, care a acuzat că este o încercare de „înșelăciune” a Moscovei în plină contraofensivă a forțelor sale armate. (AFP)

10:03 Evaluarea ministerului britanic al apărării de sâmbătă dimineață sugerează că Rusia are un avantaj în sud datorită elicopterelor sale de atac:

  • „De la începutul operațiunilor ucrainene de contraofensivă în sudul țării, Rusia și-a consolidat forța de elicoptere de atac din zonă.
  • Imaginile (disponibile) arată că peste 20 de elicoptere rusești suplimentare au fost desfășurate pe aeroportul Berdiansk, la aproximativ 100 km în spatele liniei frontului.
  • În lupta continuă dintre acțiunile aeriene și cele de contracarare, este probabil ca Rusia să fi obținut un avantaj temporar în sudul Ucrainei, în special cu elicopterele de atac care utilizează rachete cu rază de acțiune mai mare împotriva țintelor terestre.”

Stoltenberg va fi rugat să rămână la șefia NATO

09:44 Confederația Evreilor din Ucraina a reacționat la declarația lui Putin potrivit căreia Zelenski „nu este evreu”.

„Zelensky este un erou nu numai al poporului evreu, ci și al întregii națiuni politice ucrainene, care, desigur, îi include pe evrei”, a transmis Confederația. (Kyiv Independent)

09:31 Se așteaptă ca Jens Stoltenberg să fie rugat să rămână în funcția de secretar general al NATO pentru încă un an, potrivit unei surse familiare cu discuțiile și unui oficial american, după ce alianța a avut dificultăți în a se decide asupra unui înlocuitor înainte de summitul de la jumătatea lunii iulie din Lituania.

Stoltenberg, un norvegian care a petrecut nouă ani în această funcție și care ar urma să se retragă la sfârșitul lunii septembrie, are un sprijin amplu în rândul alianței și continuă să fie un lider eficient, a declarat pentru Reuters sursa.

„Administrația (Biden) ia în considerare ideea ca Stoltenberg să mai rămână încă un an. Nu pare să existe în acest moment un consens în cadrul alianței cu privire la înlocuirea sa”, a declarat oficialul american, care a vorbit de asemenea sub rezerva anonimatului.

Punctul central al luptelor s-a mutat spre Mariupol și Berdiansk

09:02 Ce a spus Hanna Maliar, ministru adjunct al apărării:

„Dacă în prima săptămână epicentrul a fost în est, acum vedem că luptele se deplasează spre sud și că zonele cele mai active sunt Berdiansk și Mariupol. În est, inamicul și-a activat toate forțele pentru a opri ofensiva noastră.

Și ei își concentrează forțele acolo pentru a ne opri. În sud nu au prea mult succes. Există progrese pe toate direcțiile din sud, și sunt mai multe.

Dacă vorbim despre pierderi, în sectorul Bahmut au fost uciși de nouă ori mai mulți ruși decât ucraineni. Iar în direcția sudică, au murit de peste cinci ori mai mulți ruși decât ucraineni.”

00:54 Zelenski face o menţiune misterioasă despre şeful serviciului de spionaj al armatei, Kirilo Budanov, despre care Moscova susţine că a fost rănit grav.

00:33 Președintele Biden mai elimină un obstacol pentru ca Ucraina să adere la NATO.

00:10 Fiecare metru de teren recuperat este de cea mai mare importanță, spune Zelenski.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro