Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 500: Kievul stabilește 5 principii pentru folosirea bombelor cu dispersie / Comandanții ucraineni care au apărat Azovstal se întorc acasă, înfuriind Kremlinul / Cel puțin opt morți după un bombardament rusesc în Lîman

HotNews.ro
Un pilot ucrainean pe frontul din Donețk, Foto: Evgeniy Maloletka / AP / Profimedia
Un pilot ucrainean pe frontul din Donețk, Foto: Evgeniy Maloletka / AP / Profimedia

La 500 de zile de la declanșarea invaziei, Statele Unite au anunțat că vor furniza Ucrainei muniții cu dispersie, interzise în peste 120 de țări, pentru contraofensiva sa împotriva forțelor rusești, iar liderul NATO a declarat că alianța militară se va uni la un summit care va avea loc săptămâna viitoare pentru a decide cum să aducă Ucraina mai aproape de aderare. Grupurile pentru drepturile omului și secretarul general al ONU au pus sub semnul întrebării decizia Washingtonului privind munițiile, parte a unui pachet de securitate de 800 de milioane de dolari care ridică ajutorul militar american total la peste 40 de miliarde de dolari de la invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022.

Sinteza zilei:

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 500, LIVETEXT:

00:30Președintele american Joe Biden va sosi duminică în Marea Britanie pentru o scurtă vizită în timpul căreia se va întâlni cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak și va discuta despre problemele legate de schimbările climatice cu regele Charles înainte de viitorul summit NATO.

Casa Albă a spus că călătoria a fost concepută „pentru a consolida și mai mult relația strânsă dintre națiunile noastre”.

22:20Comandantul Legiunii Libertatea Rusiei spune că luptătorii săi plănuiesc un alt raid transfrontalier în Rusia și că încearcă să profite de dezordinea din interiorul Kremlinului în urma revoltei lui Evgheni Prigojin, relatează The Guardian. De asemenea, liderul raidurilor transfrontaliere spune, din Ucraina, că sunt necesare arme, nu cuvinte, pentru a răsturna regimul de la Moscova.

21:45Polonia a început să desfășoare peste 1.000 de militari în estul țării, a declarat sâmbătă ministrul apărării, pe fondul îngrijorării crescânde a membrului NATO că prezența luptătorilor Grupului Wagner în Belarus ar putea duce la creșterea tensiunii la granița sa, relatează Reuters.

Kremlinul spune că întoarcerea comandanţilor Azovstal din Turcia este o „încălcare flagrantă” a acordului

20:30Turcia a încălcat acordurile prin eliberarea comandanților care au apărat fabrica de oțel Azovstal din orașul ucrainean Mariupol care fuseseră capturați de Rusia, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.

19:00Comandanții militari care au apărat Fabrica Azovstal și apoi au rămas în Turcia după ce au fost eliberați din captivitatea rusă în cadrul unui schimb se întorc în Ucraina din Turcia, relatează Ukrainska Pravda.

„Ne aducem eroii acasă”, a spus președintele ucrainean Zelenski. „Soldații ucraineni Denîs Prokopenko, Sviatoslav Palamar, Serhii Volînsky, Oleg Khomenko, Denîs Șleha în sfârșit vor fi alături de rudele lor”, a adăugat acesta.

18:46Canada și-a reiterat opoziția față de utilizarea munițiilor cu dispersie după ce SUA au anunțat că vor furniza armele Ucrainei.

Într-o declarație de sâmbătă, guvernul canadian a declarat: „Nu sprijinim utilizarea munițiilor cu dispersie și ne angajăm să punem capăt efectelor pe care le au munițiile cu dispersie asupra civililor, în special asupra copiilor”.

17:44Rusia, care folosește ea însăși muniție cu fragmentație, a declarat sâmbătă că livrarea de către SUA a bombelor cu dispersie ca ajutor pentru Ucraina este un „act de disperare” și arată „slăbiciune”, care va face Washingtonul „complice” la morților civililor provocate de această armă controversată, relatează AFP.

16:54Agenția France-Presse relatează că Ministerul de Interne al Ucrainei a declarat că numărul morților a crescut la opt și 13 persoane rănite, după ce orașul a fost lovit de rachete la ora 10.00.

Bilanțul anterior vorbea de cel puțin șase persoane ucise.

Mai multe state critică furnizarea de către SUA a bombelor cu dispersie

16:16Bombele cu dispersie nu ar trebui trimise în Ucraina, a declarat ministrul spaniol al apărării sâmbătă, la o zi după ce SUA au anunțat că armele vor fi trimise la Kiev pentru a ajuta în contraofensiva sa împotriva forțelor ruse, relatează Reuters.

Munițiile cu dispersie sunt interzise de peste 100 de țări, inclusiv Spania, a raportat Reuters.

„Spania, pe baza angajamentului ferm pe care îl are cu Ucraina, are, de asemenea, un angajament ferm că anumite arme și bombe nu pot fi livrate sub nicio circumstanță”, a declarat Margarita Robles reporterilor în timpul unui miting de la Madrid înaintea alegerilor naționale din 23 iulie.

15:35Mercenarii grupului Wagner, fondat de Evgheni Prigojin, se pregătesc să se mute în Belarus, potrivit termenilor unui acord care a dus la încetarea rebeliunii lor împotriva conducerii militare a Rusiei, a declarat un comandant al grupului, transmite sâmbătă Reuters.

15:03Marea Britanie este semnatara unei convenții care interzice producția sau utilizarea munițiilor cu dispersie și descurajează utilizarea acestora, a declarat sâmbătă premierul Rishi Sunak, după ce Statele Unite au declarat că intenționează să aprovizioneze Ucraina cu acest tip de bombe, relatează Reuters.

„Vom continua să ne facem partea pentru a sprijini Ucraina împotriva invaziei ilegale și neprovocate a Rusiei”, a declarat Sunak reporterilor.

14:45În timp ce SUA au anunțat oficial că trimit Ucrainei bombe cu dispersie care au o precizie scăzută și sunt extrem de controversate, Kievul se angajează să adere la cinci principii de utilizare a acestor muniții, inclusiv să nu le folosească în orașe și pe teritoriul Rusiei, precum și să țină evidența zonelor afectate, relatează Ukrainska Pravda, citându-l pe ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

13:50Cel puțin șase persoane au fost ucise și alte cinci au fost rănite sâmbătă la Lîman, în estul regiunii ucrainene Donețk, a declarat guvernatorul Pavlo Kirilenko.

Într-un mesaj pe Telegram, el a precizat că orașul a fost lovit de rachete la ora 10.00 și că o casă și un magazin au fost, de asemenea, avariate.

Orașul Lîman este un nod feroviar cheie în estul regiunii Donețk. Armata ucraineană a declarat în actualizarea sa militară zilnică că a respins încercările de asalt ale trupelor rusești în apropiere de Lîman. (The Guardian)

Putin vine în Turcia

12:40 Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că face presiuni asupra Rusiei pentru a prelungi cu cel puţin trei luni acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră şi a anunţat o vizită a preşedintelui Vladimir Putin în luna august, informează Reuters.

11:58Preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu afirmă, în mesajul transmis la 500 de zile de război, că Ucraina va învinge şi exprimă solidaritatea Republicii Moldova faţă de poporul ucrainean.

„500 de zile de când oamenii paşnici, care dormeau în casele lor, care trăiau pe pământul lor, au fost treziţi de exploziile bombelor şi huruitul tancurilor. Oameni nevinovaţi executaţi şi lăsaţi să se descompună pe străzi sau aruncaţi în groapa comună. La Bucha, la Irpin, la Hostomel, la Borodianka. Femei violate şi copii ucişi sau schilodiţi de bombe”, afirmă Maia Sandu, citată de news.ro.

Ea subliniază că viaţa oamenilor paşnici din Ucraina a fost radical schimbată din cauza acestui război.

„Cei în puteri, femei şi bărbaţi, au luat armele în mâini şi-şi apără ţara. Milioane de mame cu copii şi vârstnici au fost nevoiţi să-şi lase casele şi să se adăpostească în subsoluri, în staţiile de metrou sau să fugă în alte regiuni ale Ucrainei sau în alte ţări. Acest război brutal seamănă moarte şi teroare. Invadatorii distrug clădiri şi locuinţe, bombardează reţele electrice, distrug sistemele de apă, devastând totul”, a declarat preşedintele Republicii Moldova.

Liderul de la Chişinău a subliniat că datorită curajului militarilor ucraineni, datorită rezistenţei populaţiei civile, în Moldova e pace.

11;30 Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a inspectat trupele şi a supravegheat pregătirea unităţilor nou formate ale militarilor sub contract, a declarat sâmbătă instituţia, care a publicat pe contul de Telegram imagini cu oficialul rus, unul dintre principalii duşmani ai lui Evgheni Prigojin, oligarhul rus care luna trecută a încercat împreună cu mercenarii Wagner să se revolte împotriva conducerii militare ruse şi să îl dea jos pe Şoigu, relatează Reuters.

10:50La 500 de zile de la declanșarea invaziei, în România s-au înregistrat 4.423 de cereri de azil din partea cetățenilor ucraineni care fug de război, potrivit datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne.

Ergodan: Ucraina merită să adere la NATO

10:32În timp ce mercenarii Wagner avansau spre Moscova într-o tentativă de revoltă, la sfârşitul lunii iunie, autorităţile din Siria şi comandanţii militari ruşi de acolo luau o serie de măsuri rapide împotriva forțelor locale Wagner pentru a împiedica extinderea rebeliunii, au declarat pentru Reuters şase surse familiare cu acest subiect.

10:05Președintele Voldomir Zelenski a fost pe Insula Șerpilor și a înregistrat un discurs video adresat ucrainenilor în cea de-a 500-a zi de război total, transmite Ukrainska Pravda.

09:51Ministerul britanic al Apărării apreciază în evaluarea de sâmbătă dimineață că luptele din Bahmut din ultimele șapte zile au fost unele dintre cele mai intense de pe front, în timp ce Ucraina își continuă contraofensiva în orașul controlat de Rusia.

Ce spun serviciile militare secrete britanice:

  • Forțele ucrainene au obținut câștiguri constante atât la nord, cât și la sud de orașul controlat de ruși.
  • Este foarte probabil ca rușii aflați în apărare să lupte cu un moral scăzut, unitățil sunt disparate și au capacitate limitată de a găsi și de a lovi artileria ucraineană.
  • Conducerea rusă consideră aproape sigur că este inacceptabil din punct de vedere politic să cedeze Bahmut, care are o greutate simbolică, fiind una dintre puținele câștiguri rusești din ultimele 12 luni.
  • Cu toate acestea, este foarte probabil să existe puține rezerve suplimentare care să fie angajate în acest sector.

09:37Ucraina „merită să adere la NATO”, a declarat vineri preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, după o întâlnire la Istanbul cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, notează AFP.

09:17 Contraofensiva ucraineană a obținut câștiguri „semnificative din punct de vedere tactic” în zona Bahmut și a continuat operațiunile în cel puțin alte trei sectoare ale liniei frontului, potrivit unui ISW.

Institutul pentru Studiul Războiului spune că imaginile geolocalizate au arătat că forțele ucrainene au câștigat teren substanțial în apropierea satelor de la nord și sud de Bakhmut, recâștigând controlul asupra pozițiilor pierdute anterior în zonă.

Oficialii militari au confirmat continuarea operațiunilor ofensive în vestul Zaporojie și de-a lungul graniței dintre regiunile Zaporojie și Donețk.

Ministerul rus al Apărării și alte surse rusești au afirmat că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive în direcția Kreminna, de-a lungul graniței Harkov-Lugansk.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

––––––

Evenimentele de vineri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro