Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 570: Producția de drone aeriene din Ucraina a crescut de peste 100 de ori / Rachete Storm Shadow și Scalp, folosite în atacul din Crimeea / Rusia neagă că Ucraina a recuperat Andriivka

HotNews.ro
Soldat ucrainean de pe un blindat Bradley pe frontul din Robotîne, în regiunea Zaporojie, Foto: Dmytro Smolienko/UKRINFOR / Sipa Press / Profimedia
Soldat ucrainean de pe un blindat Bradley pe frontul din Robotîne, în regiunea Zaporojie, Foto: Dmytro Smolienko/UKRINFOR / Sipa Press / Profimedia

Apărarea aeriană rusă a doborât două drone ucrainene deasupra regiunii Kaluga și Tver, a anunțat sâmbătă Ministerul rus al Apărării.Peşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit ucrainenilor, vineri seara, despre situaţia de pe front şi despre progresele înregistrate de contraofensiva ucraineană, confirmând cucerirea satului Andriivka, aflat la 10 kilometri sud de Bahmut.

Sinteza zilei:

  • Rusia a negat sâmbătă afirmația ucrainenilor că ar fi recucerit satul devastat din est Andriivka
  • Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a inspectat sâmbătă bombardiere strategice nucleare rusești și rachete hipersonice „Kinjal”, însoțit de ministrul apărării
  • Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a confirmat că liderul cecenilor, Ramzan Kadîrov, se află în stare critică din cauza unei boli, a declarat purtătorul de cuvânt al SBU, Andrii Iusov
  • Atacul cu rachete ucrainene asupra șantierului naval din Sevastopol din peninsula Crimeea anexată ilegal în 2014 de Rusia, a provocat daune importante unei nave de debarcare și unui submarin rusesc de mari dimensiuni, arată imaginile prin satelit
  • Aleksandr Lukașenko și-a exprimat interesul pentru crearea unui parteneriat trilateral cu Rusia și Coreea de Nord
  • Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au declarat sâmbătă că intenționează să vândă aproximativ 100 de proprietăți ucrainene, inclusiv una aparținând președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
  • Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită Guvernului să interzică importul mai multor produse agroalimentare din Ucraina

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 570, LIVETEXT:

22:10Preşedintele Ucrainei, Volodiimir Zelenski, a afirmat, sâmbătă, că oficialii ucraineni au programate zeci de negocieri în această lună, el subliniind, şi în perspectiva Forumului Industriilor de Apărare, că ţării trebuie să îi se ofere toate oportunităţile de a produce arme şi muniţii şi o tehnologie modernă pentru a avea o protecţie fiabilă împotriva oricărei forme de agresiune. “Lumea trebuie să fie mai puternică decât orice ameninţare la adresa vieţii din partea agresorilor sau a teroriştilor”, a menţionat el, potrivit News.ro.

“Astăzi este o zi plină de semnificaţii – ne pregătim pentru o a doua jumătate a lunii septembrie puternică. Puternică în ceea ce priveşte activitatea noastră internaţională cu partenerii şi deciziile pe care le punem în aplicare aici, în Ucraina. Zeci de negocieri au fost deja planificate şi există un program clar de întâlniri. Vor exista, de asemenea, rezultate clare şi specifice”, a spus Zelenski în discursul de sâmbătă.

El a precizat că Ucraina se pregăteşte pentru Forumul Industriilor de Apărare, pe care îl va găzdui în această toamnă. “Interesul pentru forum este foarte mare. Acest lucru reflectă pe deplin puterea şi potenţialul Ucrainei – capacitatea noastră de a ne apăra şi de a ajuta alte ţări să menţină libertatea şi ordinea internaţională… Deja, 86 de companii de apărare de top din întreaga lume – reprezentând 21 de ţări – şi-au confirmat participarea la forum. Îndatorirea noastră este absolut clară – să oferim Ucrainei toate oportunităţile de a produce arme şi muniţii, să oferim tehnologie modernă pentru a avea o protecţie fiabilă împotriva oricărei forme de agresiune. În plus, desigur, să împărtăşim experienţa noastră în domeniul apărării între aliaţi şi parteneri. Lumea trebuie să fie mai puternică decât orice ameninţare la adresa vieţii din partea agresorilor sau a teroriştilor”.

21:50Marina rusă a mutat trei ambarcațiuni de debarcare din Marea Neagră în Marea Azov, a spus purătorul de cuvânt al marinei ucrainene Dmitro Pletenciuk, după ce Kievul a provocat daune importante unei nave de debarcare și unui submarin rusesc de mari dimensiuni, relatează Ukrainska Pravda.

19:45UE ar trebui să aloce mai multă numerar pentru a sprijini Ucraina în bugetul său revizuit pe termen lung și pentru a completa fondurile pentru mobilitatea militară a UE, a declarat ministrul de finanțe al Lituaniei, Gintarė Skaistė, relatează Guardian.

Ca parte a revizuirii bugetare UE 2021-2027, Comisia Europeană a propus în iunie 50 de miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi pentru Ucraina pentru a menține finanțarea Kievul, în timp ce luptă împotriva agresiunii ruse.

Anul acesta, UE va plăti Ucrainei 18 miliarde de euro sub formă de împrumuturi, dar, dacă totalul propus de 50 de miliarde de euro rămâne bătut în cuie, Ucraina va primi doar 12,5 miliarde de euro anual din 2024 până în 2027.

18:00Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită Guvernului să interzică importul mai multor produse agroalimentare din Ucraina şi a precizat că această măsură este esenţială pentru salvarea fermierilor români şi protejarea securităţii alimentare a României.

17:37Soldații Brigăzii a 3-a Separată de Asalt au postat, sâmbătă, noi imagini ale operațiunii de eliberare a satului Andriivka, o piatră de temelie pe drumul spre Bahmut, Donețk, în aceeași zi în care Rusia a negat afirmațiile Kievului conform cărora satul devastat a fost recuperat.

16:58Două nave comerciale s-au apropiat de porturile ucrainene în această dimineață pentru a încărca aproximativ 20.000 de tone de grâu pentru Africa și Asia, potrivit unui oficial ucrainean, devenind primele nave care au folosit un coridor temporar pentru a naviga în porturile Mării Negre și a încărca cereale de când Rusia s-a retras dintr-un acord menit să garanteze trecerea în siguranță a navelor de marfă care transportă cereale.

Luna trecută, Ucraina a anunțat un „coridorul umanitar” în Marea Neagră pentru a elibera navele prinse în porturile sale de la începutul războiului în februarie 2022 și pentru a ocoli blocada Rusiei.

Kadîrov ar fi grav bolnav, susține Ucraina

16:24Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a confirmat că liderul cecenilor, Ramzan Kadîrov, se află în stare critică din cauza unei boli, a declarat purtătorul de cuvânt al SBU, Andrii Iusov, publicației de știri Obozrevatel pe 15 septembrie, relatează Kyiv Independent.

16:05Subsecretarul american al Apărării, William LaPlante, a declarat pe 15 septembrie că SUA au furnizat armatei ucrainene imprimante 3D de dimensiune industrială pentru a imprima piese de schimb pentru echipamentele de pe câmpul de luptă, relatează Kyiv Independent.

LaPlante a spus că imprimantele 3D au fost achiziționate luna trecută, iar pregătirea armatei ucrainene privind operarea lor a fost finalizată în ultima săptămână.

mprimantele 3D au „aproximativ dimensiunea unui camion”, iar utilizarea lor pe câmpul de luptă „schimbă jocul”, a spus La Plante.

15:20 Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au declarat sâmbătă că intenționează să vândă aproximativ 100 de proprietăți ucrainene, inclusiv una aparținând președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

15:00 Rusia a negat sâmbătă afirmația ucrainenilor că ar fi recucerit satul Andriivka, o piatră de temelie pe drumul către orașul Bahmut.

„Inamicul nu a abandonat planurile de a captura orașul Artyomovsk [Bahmut] din Republica Populară Donețk și a continuat să desfășoare operațiuni de asalt… încercând fără succes să alunge trupele ruse din centrele populației Klișciivka și Andriivka”, a declarat ministerul rus al apărării.

14:57Ministrul de Interne Mariusz Kaminski a declarat sâmbătă că Polonia va interzice intrarea în țară a vehiculelor pentru pasageri înmatriculate în Rusia începând de duminică, a informat agenția de presă poloneză PAP, potrivit Reuters.

Interdicția este o parte suplimentară a sancțiunilor impuse Rusiei și cetățenilor săi în legătură cu războiul din Ucraina, a spus PAP, citându-l pe Kaminski.

Lukașenko vrea parteneriat trilateral cu Rusia și Coreea de Nord

14:45 Aleksandr Lukașenko și-a exprimat interesul pentru crearea unui parteneriat trilateral cu Rusia și Coreea de Nord, pe fondul zvonurilor că Vladimir Putin și Kim Jong-un negociau un acord de arme pentru a susține războiul Rusiei în Ucraina, relatează The Guardian.

Liderul din Belarus a făcut aceste remarci în timpul unui summit cu Putin în stațiunea Soci, la Marea Neagră, unde cei doi au avut a șaptea întâlnire față în față în acest an.

„Cred că ne putem gândi la o cooperare în trei”, a spus Lukașenko. „Coreea de Nord, Rusia. Știu că coreenii sunt foarte interesați de tine. Cred că o parte de muncă poate fi găsită acolo și pentru Belarus. Având în vedere problemele care există.”

14:20 Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că sistemele sale de apărare aeriană au distrus o dronă lansată din Ucraina peste graniță în regiunea adiacentă Belgorod, transmite Reuters.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a declarat că apărarea aeriană rusă a doborât două drone ucrainene deasupra regiunilor Kaluga și Tver.

13:05Ucraina va putea efectua mai multe atacuri asupra navelor rusești, a declarat pentru Reuters ministrul pentru Transformare Digitală, Mihailo Fedorov, care a jucat un rol cheie în construirea industriei de drone din țară, după o serie recentă de raiduri pe mare.

12:20Forțele rusești au lansat atacuri împotriva a opt regiuni ucrainene în ultima zi, Sumî, Lugansk, Cernihiv, Zaporojie, Donețk, Herson, Dnipropetrovsk și Harkov, potrivit The Kyiv Independent.

Atacurile au avariat sau distrus mai multe locuințe, instalații industriale și infrastructură civilă, au anunțat autoritățile regionale.

Doi femei au fost rănite în regiunea Zaporojie în urma unui atac rusesc aerian, potrivit guvernatorului Iurii Malashko.

11:45Atacul cu rachete ucrainene asupra șantierului naval din Sevastopol din peninsula Crimeea anexată ilegal în 2014 de Rusia, a provocat daune importante unei nave de debarcare și unui submarin rusesc de mari dimensiuni, arată imaginile prin satelit, notează Reuters.

Rusia afirmă că a doborât drone ucrainene în două regiuni

11:21Fostei patinatoare ruse Margarita Drobiazko, multiplă campioană a Lituaniei, i-a fost retrasă cetăţenia lituaniană. Un decret în acest sens a fost semnat, vineri, de preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.

11:07​Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că „astăzi nu vedem condiţii politice pentru un plan de pace în Ucraina”, iar un eventual plan de încheiere a conflictului ruso-ucrainean trebuie să aibă la bază cele zece puncte propuse de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

09:51Rusia continuă să atace infrastructura civilă din zonele populate, anunță Statului Major General al Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.

Forțele ruse au lansat în ultimele 24 de ore, 59 de lovituri aeriene și 36 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă atât asupra pozițiilor trupelor ucrainene, cât și asupra unor ținte civile, mai precizează Statul Major.

De asemenea, Moscova a atacat Ucraina cu 17 drone kamikaze, toate fiind doborâte de apărarea aeriană ucraineană.

08:58Liderul nord-coreean Kim Jong Un și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, au sosit în portul Vladivostok pentru a vedea fregata Mareșal Șapoșnikov a Flotei rusești din Pacific, au relatat sâmbătă agențiile de presă rusești de stat, transmite Reuters.

08:55Liderul nord-coreean Kim Jong Un a făcut sâmbătă o vizită în regiunea rusă Primorsky, unde a fost întâmpinat de ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, relatează agenția de presă Interfax.

Șoigu i-a arătat lui Kim rachetele hipersonice rusești Kinjal, precum și trei avioane strategice.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

––––––

Evenimentele de vineri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro