Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina – ziua 808: Zelenski spune că se dau lupte în șapte sate de graniță din Harkov / Rușii plănuiau atacuri teroriste la Kiev pe 9 mai, susține Ucraina / SUA vând Ucrainei 3 sisteme HIMARS

Soldat rus in transee, Foto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia Images
Soldat rus in transee, Foto: Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia Images

​ „Faza critică” în războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei va veni în următoarele două luni, a declarat Oleksandr Pavliuk, comandantul Forțelor Terestre ucrainene, în contextul în care și președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina se confruntă cu o „nouă etapă” în război. Forțele ruse au început o nouă operațiune ofensivă vineri, care vizează regiunea Harkov, a mai spus liderul de la Kiev.

Sinteza zilei:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 808 – LIVE pe HotNews.ro:

23:23Sâmbătă seara, o grenadă a explodat în centrul orașului Brovarî, regiunea Kiev, rănind două persoane, relatează Ukrainska Pravda.

22:35Brigada mecanizată separată 110 din Ucraina a afirmat sâmbătă că a doborât un alt avion de luptă rusesc Su-25, potrivit The Kyiv Independent.

Unitatea nu a precizat unde a avut loc doborârea, dar se știe că brigada operează în direcția Avdiivka, în regiunea Donețk.

The Kyiv Independent notează că nu a putut verifica veridicitatea afirmației.

Avioanele de tip Su-25 sunt folosite pentru a oferi sprijin aerian pentru trupele ruse de la sol, ajutându-le să efectueze atacuri intense în mai multe secțiuni ale frontului de est, care acoperă o mare parte din regiunea Donețk.

După ce a cucerit orașul Avdiivka în februarie, Moscova și-a mutat atenția spre Ceasiv Iar, un oraș care deschide potențial calea pentru noi avansuri teritoriale în regiune.

Săptămâna trecută, Brigada mecanizată separată 110 a anunțat că doborât un alt Su-25 în regiunea Donețk.

Pierderile totale ale Rusiei în timpul războiului se ridică la aproximativ 674 de aeronave – 349 de avioane și 325 de elicoptere, a anunțat Statul Major General al Ucrainei sâmbătă dimineață.

Dacă informația se va confirma, totalul avioanelor de război rusești doborâte va urca astfel la 350.

22:27Propunerea lui Vladimir Putin ca premierul rus în exerciţiu Mihail Mişustin să preia un nou mandata fost confirmată de Duma de Stat. Președintele rus Vladimir Putin le-a acordat sâmbătă sarcini suplimentare celor doi oficiali cheie ai guvernului care supraveghează industria de apărare și sectoarele energetice, în timp ce șeful Kremlinului se pregătește pentru un război de lungă durată în Ucraina

21:29Pentru Ucraina, luna mai se dovedește a fi una dintre cele mai crude luni de până acum ale războiului. Orașul Vovceansk din regiunea nordică Harkov, eliberat de sub ocupația rusă în urmă cu mai bine de 18 luni, s-a trezit vineri sub bombardamente intense și atacuri aeriene. Astfel, Rusia a găsit o altă modalitate de a pune sub presiune linia defensivă a Ucrainei, deja solicitată la maximum, scrie sâmbătă, într-o analiză a celor mai recente evoluții de pe front, CNN.

Lupte în șapte sate de graniță din Harkov – Zelenski

20:22Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în discursul său video zilnic că luptele au loc sâmbătă în șapte sate de graniță din regiunea Harkovului și a numit situația din regiunea Donețk „deosebit de tensionată”.

„Operațiunile noastre defensive continuă în regiunea Harkov, în zona satelor Strilecha, Krasne, Morokhovets, Oliynykovo, Lukiantsi, Hatyshche și Pletenivka”, a spus el. „De asemenea, situația din Donețk rămâne deosebit de tensionată, în special direcția Pokrovsky”, a adăugat el.

19:46Letonia va furniza în curând Kievului drone și sisteme radar de producție internă, a declarat sâmbătă ambasadorul Ucrainei în această țară baltică, Anatolii Kutsevol, potrivit The Kyiv Independent.

Într-un interviu acordat agenției ucrainene de presă Ukrinform, Anatolii Kutsevol, a spus că cooperarea tehnico-militară între companiile ucrainene și cele letone este în creștere.

„Cred că, în timp, vom avea mai multe relatări în mass-media despre transferul de drone și sisteme de apărare radar fabricate în Letonia către Ucraina”, a spus el. „Există și alte domenii de cooperare, dar acestea nu pot fi numite acum din motive de securitate”, a adăugat ambasadorul.

Letonia a fost unul dintre cei mai fermi susținători ai Ucrainei după izbucnirea războiului și alocă anual 0,25% din PIB-ul său pentru a oferi ajutor militar Kievului.

Cel mai recent pachet de ajutor militar al Letoniei pentru Ucraina a fost anunțat de prim-ministrul Evika Silina pe data de 30 aprilie și acesta vizează „îmbunătățirea atât a apărării antiaeriene a Ucrainei, cât și a capacităților de intelligence”. Pachetul a inclus tunuri antiaeriene, sisteme tactice de supraveghere fără pilot la bord și „alte bunuri materiale și tehnice esențiale pentru Forțele Armate ale Ucrainei”, a anunțat Silina.

Rușii plănuiau atacuri teroriste la Kiev pe 9 mai, susține Ucraina

19:08Serviciul de Securitate al Ucrainei a reținut spioni ruși care pregăteau atacuri teroriste la Kiev pentru 9 mai, ziua în care Moscova marchează victoria sovietică asupra Germaniei naziste, relatează Ukrainska Pravda, citându-l pe Artem Dehtiarenko, purtătorul de cuvânt al SBU.

18:45Premierul rus Mihail Mișustin a propus sâmbătă o serie de numiri ministeriale, inclusiv nume noi, dar l-a păstrat pe Maxim Reșetnikov ca ministru al economiei și pe Anton Siluanov ca ministru de finanțe, au declarat agențiile de presă ruse, relatează Reuters.

De asemenea, Mișustin i-a propus pe Denis Manturov ca prim-vicepremier și pe Alexander Novak ca viceprim-ministru pentru energie și economie.

17:06Lupte grele continuă să se dea în regiunea Harkov, în apropiere de granița cu Rusia, dar nu există nicio amenințare privind invadarea terestră a orașului, a declarat sâmbătă guvernatorul regional Oleg Sinegubov, potrivit The Kyiv Independent.

Vorbind cu jurnaliștii, Oleg Sinegubov a susținut că situația este „complet sub control”.

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat vineri că forțele ruse au lansat o încercare de pătrundere în regiunea Harkov.

Sâmbătă, Ministerul Apărării de la Moscova a afirmat că forțele sale au preluat controlul asupra a cinci sate ucrainene din regiunea Harkov, aflate în apropiere de granița cu Rusia. Într-un briefing de presă, ministerul rus a anunțat că trupele ruse controlează acum Pletenivka, Ohirtseve, Borysivka, Pylna și Strilecha.

Sinegubov a afirmat că în patru din cele cinci sate revendicate de Moscova – Strilecha, Pylna, Borysivka și Ohirtseve – luptele sunt în derulare.

„Nu există amenințarea unei operațiuni terestre (ruse, n.r.) în ceea ce privește orașul Harkov”, a adăugat el.

În ultimele 24 de ore, 1.775 de civili din regiunea Harkov au fost evacuați din casele lor pe fondul reluării atacurilor rusești asupra regiunii, anunțase anterior, în cursul zile de sâmbătă, guvernatorul Sinegubov.

16:55Ucraina a identificat personalul Forțelor Aeriene Ruse responsabil de atacurile cu rachete Kinjal asupra civililor, a anunțat agenția ucraineană de informații militare (GUR) pe 11 mai, relatează Kyiv Independent.

Racheta Kinjal, despre care Rusia pretinde că este hipersonică, este greu de interceptat și doborât. Forțele aeriene ucrainene au declarat în ianuarie că apărarea aeriană a interceptat 25 din 63 de rachete Kinjal de la începutul invaziei la scară largă.

15:41Cinci persoane au fost ucise și nouă au fost rănite în trei atacuri separate cu drone și artilerie ucrainene în provinciile rusești de graniță Belgorod și Kursk și orașul Donețk, pe care Rusia pretinde că l-a anexat, au declarat sâmbătă oficialii locali, relatează Reuters.

Denis Pușilin, șeful instalat de ruși în regiunea Donețk din estul Ucrainei, a declarat pe aplicația de mesagerie Telegram că trei civili au fost uciși și alți opt răniți când o rachetă ucraineană a lovit un restaurant din orașul Donețk.

SUA vând urgent Ucrainei 3 sisteme HIMARS

15:36Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea urgentă a trei sisteme de rachete cu lansare multiplă HIMARS către Ucraina la prețul de aproximativ 30 de milioane de dolari, scrie European Pravda, citând Agenția de Cooperare pentru Securitate a Apărării a Pentagonului, potrivit Ukrainska Pravda.

15:09Președintele rus Vladimir Putin a scos Serviciul Federal de Cooperare Militaro-Tehnică, care supraveghează exporturile pe apărare, de sub autoritatea ministerului apărării, potrivit unui decret publicat sâmbătă, relatează Reuters.

14:55Ministerul rus al Apărării a anunțat sâmbătă că forțele sale au cucerit cinci sate de frontieră din regiunea ucraineană Harkov, unde Rusia a lansat vineri o ofensivă terestră, scrie Reuters.

14:10Armata rusă și-a continuat sâmbătă atacurile în regiunea nord-estică Harkov și a încercat să avanseze, a declarat guvernatorul Harkovului, informează Reuters.

Oleh Syniehubov a declarat că lupte aprige au avut loc pentru controlul mai multor sate din apropierea graniței ucrainene, unde Rusia și-a lansat vineri noua ofensivă.

14:02Două persoane au fost ucise și o alta rănită în două atacuri separate ale dronelor ucrainene asupra provinciilor rusești de frontieră Belgorod și Kursk, au anunțat sâmbătă guvernatorii acestor regiuni, informează Reuters.

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat, pe Telegram, că un om a fost ucis și altul rănit după ce o dronă ucraineană a lovit un camion parcat în satul de frontieră Novostroyevka-Pervaya.

Omologul său din regiunea învecinată Kursk, Roman Starovoit, a declarat că un civil a murit la spital după ce a fost rănit în urma unui atac cu dronă în orașul de frontieră Sudzha.

Atât regiunea Belgorod, cât și regiunea Kursk au fost atacate în mod regulat de când Moscova a ordonat intrarea a zeci de mii de trupe în Ucraina în februarie 2022.

Separat, un oficial instalat de Moscova în regiunea ucraineană Lugansk a declarat că numărul morților în urma unui atac cu rachete care a provocat un incendiu de proporții cu pagube majore la un depozit de combustibil din orașul Rovenki a crescut la patru, iar 11 persoane au fost rănite.

13:38Forțele ruse au început vineri dimineață o operațiune ofensivă de-a lungul frontierei ruso-ucrainene în nordul regiunii Harkov și au obținut câștiguri semnificative din punct de vedere tactic, notează analiștii de la Instititul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a conflictului din Ucraina.

Rușii au reluat asaltul în regiunea Harkov

12:43 Ruşii şi-au reluat sâmbătă dimineaţa asaltul lângă satul Hlîboke din regiunea Harkov, iar armata ucraineană se aşteaptă la o intensificare a focului inamic, relatează Ukrainskaia Pravda.

„Dimineaţă, inamicul a reluat operaţiunile de asalt în anumite zone din apropierea localităţii Hlîboke. Au tras focuri de artilerie în direcţia Starîţia. Se aşteaptă o nouă intensificare a focului în alte zone, în special Strilecea-Hlîboke”, au declarat surse militare pentru publicaţia ucraineană, scrie News.ro.

Potrivit sursei, în sectorul Vovceansk, vizat vineri de un asalt rus cu blindate, nu există deocamdată acţiuni de asalt ale inamicului.

Pe de altă parte, sâmbătă dimineaţa a fost declanşată o alertă aeriană în Kiev şi în toate regiunile, cu excepţia regiunilor de vest şi Odesa. Potrivit armatei, există o ameninţare de atacuri cu rachete balistice în zonele în care a fost declarată alerta aeriană.

12:10Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat sâmbătă guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, citat de AFP.

Atacul prin surprindere al forţelor ruse care au trecut frontiera a fost însoţit de lovituri de artilerie asupra a 30 de localităţi în ultimele 24 de ore, a adăugat oficialul, scrie Agerpres.

Ruşii au revenit astfel de partea ucraineană a frontierei din Harkov, de unde fuseseră respinşi în urmă cu aproape doi ani. O mare parte din regiune este controlată de Ucraina din septembrie 2022, reaminteşte AFP.

O sursă militară ucraineană de rang înalt a afirmat că inamicul a avansat circa un kilometru şi încearcă să creeze o „zonă tampon” pentru a împiedica atacurile pe teritoriul Rusiei din regiunile ucrainene Harkov şi Sumî.

Ministerul rus al apărării a informat sâmbătă, într-un comunicat pe Telegram preluat de Reuters, că forţele sale au doborât în cursul nopţii 21 de rachete şi 16 drone lansate de ucraineni asupra regiunilor Belgorod, Kursk şi Volgograd din vestul Rusiei.

10:34Rusia a susținut sâmbătă că a respins o serie de atacuri ucrainene pe teritoriul său, folosind drone și rachete, conform Reuters.

Într-o declarație postată pe Telegram, ministerul rus al Apărării a precizat că forțele sale au doborât 21 de rachete și 16 drone în regiunile ruse Belgorod, Kursk și Volgograd.

10:00Statul Major Ucrainean a afirmat în estimarea de sâmbâtă că în ziua anterioară au fost „lichidați” 1.320 de soldați ruși, acesta fiind un bilanț record în cadrul războiului ce durează de mai bine de doi ani.

„Moment critic” în războiul cu Rusia, anticipează un general ucrainean

08:26Un batalion de pușcași motorizați ruși a refuzat să participe la asaltul terestru din regiunea Harkov, potrivit grupului de partizani Atesh, scrie The Kyiv Independent.

Luptele continuă în regiune, deși trupele ucrainene au ținut piept încercării inițiale de a străpunge liniile de apărare ale Ucrainei.

Un membru din grupul de partizani Atesh, care servește într-un batalion de pușcași motorizați din cadrul Corpului 44 al Armatei Forțelor Armate Ruse, a declarat că batalionul a refuzat categoric să participe la ofensiva împotriva regiunii Harkov.

Membrul Atesh a declarat că soldații erau precauți din cauza fortificațiilor de înaltă calitate care au fost construite de-a lungul graniței ruso-ucrainene. El a mai spus că militarii au fost martorii unor operațiuni rusești de sabotaj și recunoaștere în regiune care nu au avut succes.

„Având în vedere acest lucru, când … a fost dat ordinul, o parte a unității a refuzat să îndeplinească voința criminală a comandamentului”, a spus partizanul.

Atesh a declarat că membrii grupului continuă să lucreze cu forțele ucrainene pentru a respinge atacurile rusești în regiunea Harkov.

07:53Comandantul forțelor terestre ucrainene a declarat, într-un interviu publicat vineri, că se așteaptă ca războiul împotriva Rusiei, care durează de 26 de luni, să intre într-o fază critică în următoarele două luni, deoarece Moscova încearcă să exploateze întârzierile în furnizarea de arme către Kiev, informează Reuters.

07:30 Construcția unei instalații de depozitare a armelor nucleare tactice rusești în Belarus a început probabil în martie 2023, lângă orașul Asipovici, care a servit drept bază militară încă din vremea sovietică, scrie New York Times, care a analizat imagini din satelit, potrivit Ukrainska Pravda.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Ucrainenii au lovit un depozit rusesc de combustibil din regiunea Lugansk, scriu blogerii militari pe Telegram, precum și Tass, în timp ce imaginile arată un incendiu masiv.
  • Intensificarea activității forțelor ruse la granița din regiunea Harkov face parte dintr-o operațiune psihologică menită să îndepărteze trupele ucrainene de zonele fierbinți din estul țării, a declarat vineri Nazar Voloșin, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Khortytsia.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus vineri că „lupte intense” au loc pe întreaga linie a frontului, după ce Rusia a lansat o ofensivă terestră majoră în nord-estul Ucrainei, relatează AFP.
  • Rusia „cu siguranță își va intensifica atacurile și va angaja mai multe trupe” în nord-estul Ucrainei „în următoarele săptămâni” și va încerca să creeze o „zonă tampon” de-a lungul frontierei, a avertizat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe.
  • Roshel Smart Armoured Vehicles, o companie canadiană, își propune să producă vehicule blindate în Ucraina, a spus CEO-ul Roman Shimonov într-un interviu pentru Arhivele Apărării, scrie Ukrainska Pravda.
  • „Faza critică” în războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei va veni în următoarele două luni, a declarat Oleksandr Pavliuk, comandantul Forțelor Terestre ucrainene.
  • Cehia l-a plasat pe generalul-maior al serviciilor secrete militare ruse (GRU) Andrei Averianov pe lista de urmăriților.

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro