Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina – ziua 812: SUA anunță un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina/ Rusia revendică ocuparea unor noi localități / Zelenski și-a anulat vizitele externe

Soldați ucraineni în Harkov, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni în Harkov, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Armata ucraineană a anunțat marți seară că trupele sale s-au retras pe noi poziții în două zone din nordul regiunii Harkov, unde Moscova presează o ofensivă, și a avertizat asupra unei acumulări de forțe rusești în nord, în apropiere de regiunea Sumî. Oficiali ruși au anunțat miercuri dimineață mai multe lovituri ucrainene atât în Rusia, cât și în peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina – ziua 812 – LIVE pe HotNews.ro:

01:25Zeci de țări au confirmat participarea la summitul de pace pentru Ucraina, anunță Elveția. Ce obiectiv concret vizează conferința

Elveţia a primit până în prezent peste 50 de confirmări din partea celor peste160 de delegaţii pe care le-a invitat să participe la un summit care va avea loc la mijlocul lunii iunie și care, speră, Berna, va deschide calea pentru un proces de pace în Ucraina, a anunţat miercuri preşedinta elveţiană Viola Amherd, potrivit Reuters.

00:40Atacurile puternice ale rușilor au determinat armata ucraineană să repoziționeze unele trupe în direcția Kupiansk, la est de cel de-al doilea oraș ca mărime al țării, Harkov, a anunțat miercuri Statul Major

23:40Forțele ucrainene au reușit în timpul zilei să stabilizeze situația din regiunea Harkov, pe fondul încercărilor trupelor ruse de a sparge apărarea ucraineană, a declarat președintele Volodimir Zelenski miercuri, în discursul său video adresat națiunii, scrie The Kyiv Independent.

Rusia a lansat o nouă ofensivă cu un număr de 30.000 de soldați pe 10 mai, vizând regiunea nord-estică Harkov, care este situată în apropierea graniței comune.

Zelenski a spus că a primit rapoarte privind situația de pe linia frontului de la soldați și de la Ministerul Apărării pe tot parcursul zilei. Liderul ucrainean a adăugat că autoritățile monitorizează în mod constant activitățile de luptă în toate zonele de pe linia frontului.

Zelenski a precizat că forțele ucrainene au continuat acțiunile defensive în regiunea Harkov, distrugând trupele ruse prin „toate mijloacele” avute la dispoziție.

„Artileria, dronele, infanteria noastră lucrează cu acuratețe”, a adăugat președintele ucrainean.

Zelenski a menționat, de asemenea, situația din direcția orașului Pokrovsk, din regiunea Donețk, și a orașului Kupiansk, din Harkov, care rămân două dintre cele mai fierbinți zone ale liniei frontului.

Liderul de la Kiev a declarat că trupele ruse au încercat să disperseze unitățile ucrainene și să le împingă înapoi.

„Reacționăm exact așa cum este necesar – în fiecare direcție, trebuie să avem ceva cu care să răspundem inamicului”, a spus Zelenski.

Anterior în cursul zilei de miercuri, Zelenski a anunțat că forțe ucrainene suplimentare au fost desfășurate în regiunea Harkov pentru a asigura apărarea împotriva asalturilor rusești din regiune.

Armata ucraineană a respins atacurile rusești în direcția orașului Vovceansk, din regiunea Harkov, și „a respins parțial forțele inamice din oraș”, a anunțat și Statul Major General.

Trupele ruse continuă să atace Lyptsi, un sat situat la 10 kilometri sud de granița cu Rusia și la aproximativ 40 de kilometri est de Vovceansk.

22:39Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că armele mai puternice și mai avansate ar putea grăbi victoria trupelor sale care luptă în Ucraina.

„Am spus de multe ori că cine stăpânește mai repede cele mai noi mijloace de luptă armată câștigă. Trebuie să fim cu un pas înainte”, le-a spus Putin liderilor militari ruși, inclusiv noului ministru al Apărării, Andrei Belousov, în cadrul unei întâlniri care a fost televizată, potrivit AFP.

21:36Atacurile rușilor cu rachete și bombe ghidate asupra orașelor Mikolaiv și Herson din sudul Ucrainei au rănit miercuri cel puțin 25 de persoane, au anunțat miercuri oficialii ucraineni locali, potrivit Reuters.

Nouăsprezece oameni, inclusiv un adolescent, au fost răniți când forțele ruse au lovit Hersonul, a scris, pe Telegram, Roman Mrochko, șeful administrației militare din Herson. Trei persoane se aflau în stare gravă.

„Centrul orașului Herson. În mijlocul zilei, trei bombe aeriene rusești au lovit o zonă rezidențială”, a afirmat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin, într-un mesaj publicat pe Telegram.

Opt blocuri de apartamente, locuințe private, două școli și o unitate medicală au fost avariate, au precizat oficialii locali.

Separat, un atac cu rachete rusești a provocat un incendiu puternic într-un service de reparații auto din Mikolaiv, au anunțat serviciile de urgență pe Telegram. Cel puțin șase persoane au fost rănite.

21:20ANALIZĂ: Ce înseamnă vizita lui Putin pentru prietenia „fără limite” cu China

Parteneriatul „fără limite” este un termen inventat cu ocazia vizitei lui Vladimir Putin la Beijing în februarie 2022 cu doar câteva zile înainte de a ordona invazia la scară largă a Ucrainei. Deși Putin este acum un paria internațional, sprijinul Chinei este la fel de consistent, scrie Sky News.

Vladimir Putin va sosi joi în China pentru a se întâlni cu „prietenul său drag” Xi Jinping

21:16Un apropiat al liderului cecen Ramzan Kadîrov, Magomed Daudov, a demisionat miercuri în mod neașteptat din funcția de președinte al parlamentului, creând un post vacant în elita republicii într-un moment în care sănătatea lui Kadîrov este atentă urmărită.

20:34Președintele rus Vladimir Putin va sosi joi în China pentru a se întâlni cu „prietenul său drag” Xi Jinping, în contextul în care încearcă să obțină un sprijin mai mare din partea Beijingului pentru efortul său de război în Ucraina și pentru economia izolată a Rusiei, scrie AFP.

18:49Finlanda intenţionează să schimbe regulile de recrutare astfel încât mii de rezervişti să poată contribui la patrularea de-a lungul frontierei cu Rusia în cazul în care ar exista un val brusc de migranţi.

18:10Consilierul prezidențial ucrainene Mihailo Podoliak, care de obicei expune poziţia Kievului în probleme asupra cărora preşedintele Volodimir Zelenski nu se pronunţă, a calificat miercuri drept „ipocrită” disponibilitatea pentru dialog exprimată de preşedintele rus Vladimir Putin într-un interviu acordat agenţiei oficiale chineze Xinhua în ajunul vizitei sale de stat în China.

Într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X, Podoliak i-a reproşat liderului rus că vorbeşte de posibile negocieri, în timp ce Rusia continuă să treacă prin foc oraşele din Donbas şi încearcă să pătrundă în regiunea Harkov.

Consilierul prezidenţial ucrainean s-a referit la acţiunile ofensive ale Rusiei în regiunile din estul Ucrainei, cărora li se adaugă acum cele desfăşurate începând de vinerea trecută în regiunea de frontieră nord-estică Harkov, unde forţele ruse au deschis un nou front care complică şi mai mult situaţia pentru Kiev. Zelenski şi alţi lideri ucraineni au denunţat în repetate rânduri tactica Rusiei de a bombarda oraşele pe care doreşte să le ocupe până a le reduce la nişte ruine, lăsând forţele ucrainene fără poziţii defensive sau clădiri în spatele cărora să se ascundă, scriu EFE și Reuters, potrivit Agerpres.

În ajunul vizitei sale de stat în China, care începe joi, Putin a lăudat propunerea Beijingului pentru o soluţie politică la războiul din Ucraina. Preşedintele rus a declarat că este „deschis la dialogul cu privire la Ucraina” atât timp cât sunt luate în considerare „interesele tuturor ţărilor implicate în conflict”.

Podoliak i-a reproşat lui Putin că „vorbeşte de pace” în timp ce ordonă bombardarea masivă a oraşelor şi satelor ucrainene. Consilierul prezidenţial ucrainean a declarat că pentru Putin, „format de KGB”, diplomaţia este o „operaţiune specială, la fel ca războiul”. „Orice armistiţiu va fi folosit (de Rusia) doar pentru a se reface şi desfăşura trupe”, a reiterat Podoliak.

Blinken anunță un nou ajutor american pentru Kiev

17:50Armata ucraineană a respins afirmațiile rusești conform cărora forțele sale ar fi preluat controlul asupra satului Robotîne din regiunea Zaporojie, relatează Reuters.

„Această informație nu este adevărată”, a declarat Dmitro Pletenciuk, purtătorul de cuvânt al armatei, citat de agenția Ukrinform.

17:05Blinken anunță un nou ajutor american pentru Kiev, în timp ce Putin spune că forțele ruse avansează pe toate fronturile în Ucraina

17:01Negociatori ucraineni şi ruşi au redactat un proiect al unui acord de pace, la puţin timp după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina, care ar fi putut să pună capăt războiului la câteva săptămâni după ce a început. Documentul de 17 pagini pe care cotidianul german Die Welt l-a consultat „pare în continuare avantajos”, scrie Gregor Schwung de la publicaţia germană în cotidianul francez Le Figaro. Moscova cerea Kievului să fie neutru, să-şi limiteze numărul militarilor, armamentului, echipamentului, şi avioanelor şi să păstreze teritoriile ucrainene ocupate atunci, scrie Ukrainskaia Pravda.

16:36 Moscova a revendicat miercuri ocuparea a încă trei sate în Ucraina, inclusiv satul simbol Robotîne de pe frontul de sud-est ce fusese recucerit de armata ucraineană anul trecut, în timp ce în regiunea nord-estică Harkov trupele ucrainene s-au retras din unele zone în faţa acţiunilor ofensive ale trupelor ruse, informează AFP.

Soldaţii ruşi „au eliberat localităţile Glibokie şi Lukianţi în regiunea Harkov şi de asemenea au progresat în profunzimea liniilor defensive inamice”, a susţinut Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat de presă. Acele două sate, situate foarte aproape de frontiera cu Rusia, se află la sud de mai multe localităţi deja ocupate de trupele ruse în ultimele zile, un semn al înaintării ruse în această zonă în faţa trupelor ucrainene, notează Agerpres.

Armata rusă a susţinut de asemenea că a ocupat din nou satul complet distrus Robotîne, din regiunea sud-estică Zaporojie, o localitate simbol întrucât a fost una dintre puţinele eliberate de armata ucraineană în contraofensiva din vara trecută care pe ansamblu a fost un eşec.

16:24Autoritățile ruse au făcut primii pași pentru a confisca activele din Rusia ale unui important producător de vodcă al cărui fondator ucrainean a fost acuzat anterior de finanțarea forțelor armate ale Kievului, scrie miercuri The Moscow Times.

Trupele Kievului au respins „parțial” forțele rusești din orașul Vovchansk

15:04Forțele Kievului au respins „parțial” miercuri forțele rusești din orașul Vovchansk din regiunea Harkov, a anunțat armata ucraineană, informează Reuters.

Într-o actualizare a situației de pe câmpul de luptă, armata ucraineană a precizat că au avut loc lupte în nordul și nord-vestul orașului și că au fost respinse în total 18 atacuri rusești.

14:32Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a avut, miercuri, consultări bilaterale cu omologul său din Olanda, Hanke Bruins Slot, aflată în vizită la Bucureşti, întrevederea având loc pe fondul „intensificării dialogului politic şi sectorial bilateral, precum şi a coordonării constante şi strânse la nivel european şi internaţional”, transmite MAE.

Odobescu a salutat contribuţia Olandei la postura NATO de descurajare şi apărare din România, îndeosebi participarea militarilor din această ţară, în anii 2022 şi 2023, la Grupul de Luptă condus de Franţa, precum şi dislocarea aeronavelor F-16 şi a altor capabilităţi militare. În context, a evidenţiat conlucrarea eficientă în ceea ce priveşte Centrul European de Instruire pentru aeronavele F-16 din România.

Oficialul român a prezentat o evaluare a evoluţiilor regionale critice de securitate pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În acest context, Luminiţa Odobescu a evidenţiat necesitatea continuării sprijinului ferm pentru Ucraina şi a unei abordări cuprinzătoare de asigurare a securităţii în întreaga regiune a Mării Negre, prezentând şi demersurile României în acest sens.

Cei doi oficiali au abordat şi aspecte privind pregătirea Summitului NATO de la Washington şi necesitatea de a obţine rezultate consistente atât în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, cât şi consolidarea posturii de descurajare şi apărare a Flancului estic.

12:52 Rusia a avertizat miercuri Uniunea Europeană că va răspunde dur și cu „viteza luminii” dacă blocul comunitar va impune noi restricții asupra presei ruse, o măsură anunțată de vicepreședinta Comisiei Europene Vera Jourova.

12:47Forțele Moscovei și-au continuat avansul în Harkov, ocupând poziții într-un oraș important de la graniță, în ciuda asigurărilor Kievului cum că situația se stabilizează. Analizele de moment sugerează că Rusia nu urmărește neapărat o incursiune adâncă în regiunea nord-estică, scriu Institutul pentru Studiul Războiului și Reuters. Chiar și așa, situația din Harkov este îngrijorătoare, având în vedere importanța militară și economică a regiunii.

Zelenski și-a anulat vizitele în Spania și Portugalia

12:05Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a fost avertizat, în scris, de Trezoreria SUA că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi oprit din cauza afacerilor cu Rusia, a dezvăluit pentru Reuters o sursă care a avut acces la corespondenţa băncii austriece, relatează Agerpres.

10:51Șeful poliției ucrainene din regiunea Harkov spune că situația în orașul Vovchansk este „foarte dificilă”. Conform sursei citate, forțele rusești au ocupat poziții în interiorul localității.

„Situația este extrem de dificilă. Inamicul ocupă poziții pe străzile orașului Vovchansk”, a declarat Oleksiy Kharkivskiy, șeful poliției din Vovchansk, pe Facebook, potrivit Reuters.

Marți, Rusia a susținut că a cucerit părți din Vovchansk și un sat din apropiere, Buhruvatka.

10:48Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a anulat vizitele în Spania și Portugalia din cauza situației de pe front, potrivit Sky News.

Regele Felipe al Spania planificase pentru vineri o recepție pentru liderul de la Kiev.

Zelenski urma să semneze un acord bilateral de securitate cu premierul portughez Pedro Sanchez.

Un purtător de cuvânt al guvernului Portugaliei a declarat că liderul ucrainean a anulat vizita, dar nu a precizat din ce motiv, în trimp ce guvernul spaniol a precizat că nu vrea să facă declarații din motive de securitate.

10:21Moscova a respins miercuri dimineață un atac cu dronă ucraineană asupra regiunii Tatarstan, a declarat ministerul rus apărării, spunând că apărarea antiaeriană a distrus un vehicul aerian fără pilot, conform Reuters.

Atacul a avut loc în jurul orei 07.30, ora Moscovei, a spus ministerul.

SUA iau în considerare să trimită încă un sistem Patriot Ucrainei

09:51SUA iau în considerare să trimită încă un sistem Patriot Ucrainei pentru a ajuta la respingerea atacurilor aeriene rusești, potrivit unor surse citate de Bloomberg, relatează The Kyiv Independent. vrea să

Washington vrea să trimită o singură baterie și radare, iar costul va fi acoperit probabil de pachetul de 61 de miliarde aprobat recent de Congresul american.

Kievul a cerut insistent aliaților săi să trimită sisteme de apărare aeriană, după ce Rusia a intensificat atacurile asupra populației civile și infracturii energetice.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că este nevoie de 25 de sisteme Patriot sau echivalentul lor pentru a proteja întreaga Ucraină.

09:33Restricții temporare de au fost impuse la airoporturile rusești Kazan și Nizhnekamsk, a anunțat agenția rusă de stat pentru aviație civilă Rosaviatsia, relatează Reuters.

07:59Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că forțele sale aeriene au distrus 10 rachete cu rază lungă de acțiune, cunoscute sub numele de ATACMS, pe care armata ucraineană le-a lansat peste noapte spre Crimeea, transmite Reuters.

Nouă drone de atac au fost distruse deasupra regiunii Belgorod, a precizat ministerul pe Telegram.

Acesta a adăugat că cinci drone de atac au fost, de asemenea, distruse deasupra regiunii ruse Kursk și trei deasupra regiunii Briansk.

07:21Două explozii la un depozit de combustibil din regiunea Rostov, în sudul Rusiei, au fost rezultatul unui atac cu drone, a declarat miercuri guvernatorul acesteia, Vasili Golubev, informează Reuters.

Nu au existat răniți și nici incendii în urma atacului, a scris Golubev pe Telegram.

Forțele aeriene ruse au respins un atac aerian „masiv” al Ucrainei asupra Sevastopolului, deși resturi de la o rachetă au căzut într-o zonă rezidențială, a declarat miercuri guvernatorul instalat de Rusia în portul Crimeea, Mihail Razvozhayev, notează Reuters.

Potrivit informațiilor preliminare, nimeni nu a fost rănit, a declarat Razvozhayev pe canalul său de mesagerie Telegram. El a adăugat că „mai multe obiecte aeriene” au fost distruse de sistemele de apărare aeriană ale Rusiei deasupra Mării Negre în cursul nopții.

Nu se cunoaște amploarea atacului și a pagubelor. Reuters precizează că nu a putut verifica independent informațiile furnizate de oficialul rus.

Separat, guvernatorul regiunii Belgorod, în sud-vestul Rusiei, la granița cu Ucraina, a declarat că două persoane au fost rănite acolo într-un nou atac al Kievului, care a avariat, de asemenea, o linie electrică, mai multe case și mașini.

Atacurile Ucrainei asupra Belgorodului, care se află vizavi de regiunea Harkov, unde forțele rusești avansează, s-au intensificat în ultimele săptămâni și, potrivit Rusiei, sunt din ce în ce mai mortale.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro