Sari direct la conținut

Liz Truss, fostă prim-ministră pentru 44 de zile, și-a pierdut mandatul parlamentar în Marea Britanie. Înfrângeri pentru numeroși lideri conservatori

HotNews.ro
Liz Truss, fostă prim-ministră pentru 44 de zile, și-a pierdut mandatul parlamentar în Marea Britanie. Înfrângeri pentru numeroși lideri conservatori
Liz Truss. FOTO: Jacob King / PA Images / Profimedia

Fosta prim-ministră conservatoare Liz Truss, care a devenit liderul cu cel mai scurt mandat din istoria țării atunci când a provocat o prăbușire a pieței obligațiunilor și o prăbușire a lirei sterline, și-a pierdut vineri mandatul parlamentar în urma alegerilor. Alți oameni importanți din partid, inclusiv membri ai actualului guvern, au fost de asemenea înfrânți în circumscripțiile lor, scrie Reuters.

Rezultatele alegerilor de joi arată că Liz Truss a obținut 11.217 voturi în circumscripția sa din South West Norfolk din estul Angliei, pierzând la limită în fața candidatului laburist Terry Jermy, care a adunat 11.847 de voturi.

Truss, în vârstă de 48 de ani, a fost nevoită să își anunțe demisia după doar 44 de zile de la preluarea mandatului de premier de la Boris Johnson. Acest lucru s-a întâmplat după ce reducerile de impozite sesustenabile anunțate de cabinetul Truss au provocat turbulențe pe piețele financiare, crescând costul ipotecilor pentru proprietarii de locuințe aflați deja în plină criză a costului vieții.

Criticată în presă Truss a devenit pentru mulți alegători simbolul eșecului guvernului conservator. Cu toate acestea, ea a rămas o voce influentă în rândul legislatorilor de dreapta din partid.

Un număr record de miniștri conservatori de rang înalt, inclusiv ministrul apărării și unul prezentat ca un posibil viitor lider, și-au pierdut joi locurile în Parlament.

Ministrul apărării, Grant Shapps, și Penny Mordaunt, liderul camerei inferioare a parlamentului, s-au numărat printre cei zece miniștri care și-au pierdut locurile, depășind recordul precedent de șapte, înregistrat în 1997, când Tony Blair a adus laburiștii la putere printr-o victorie electorală zdrobitoare.

Ministra educației Gillian Keegan, ministra culturii Lucy Frazer, ministra științei Michelle Donelan și ministrul justiției Alex Chalk și-au pierdut, de asemenea, locurile.

Printre alte victime se numără și Peter Bottomley, care a fost cel mai longeviv deputat din parlament. „Tatăl Camerei” – titlul onorific acordat deputatului care a fost cel mai mult timp în parlament – a fost ales pentru prima dată în 1975, dar a pierdut locul său din Worthing West.

Jacob Rees-Mogg, un fost ministru poreclit „onorabilul gentleman din secolul al XVIII-lea”, un radical al Brexit-ului, susținător al lui Donald Trump, a pierdut și el.

Pentru conservatori, situația este dramatică – acesta este cel mai slab rezultat al Partidului Conservator din istoria sa, în ceea ce privește numărul de locuri.

Premierul Rishi Runak a declarat vineri dimineață că l-a sunat pe Keir Starmer pentru a-l felicita pentru victorie. El a admis „o noapte dificilă” pentru partid li a subliniat că alegătorii au oferit un verdict care dă de gândit conservatorilor.

Vestea bună pentru Sunak este că el și-a câștigat totuși mandatul de parlamentar – sondajele sugerând anterior că este aproape de a pierde.

INTERVIURILE HotNews.ro