Sari direct la conținut

Lucrările la centrala Iernut au avansat, în ultimul an, de la 90% la 91% / Investiția Romgaz trebuia finalizată de acum 4 ani

HotNews.ro
Centrală cu ciclu combinat cu turbine de gaze, Foto: Il`mar Idiyatullin | Dreamstime.com
Centrală cu ciclu combinat cu turbine de gaze, Foto: Il`mar Idiyatullin | Dreamstime.com

Compania de stat Romgaz raportează din nou întârzieri în execuția lucrărilor la noua centrală electrică de la Iernut, potrivit raportului semestrial al companiei, publicat miercuri dimineață. Lucrările la noua centrală de 430 MW au început în urmă cu 8 ani, după ce a fost încheiat un contract cu o asociere controversată, trebuiau terminate de 4 ani, ultimul termen pentru finalizare fiind decembrie 2024.

În raportul semestrial al Romgaz scrie că întârzierile de acum sunt „cauzate de faptul că resursele implicate de antreprenor reprezintă un procent estimat de 70% din cele asumate prin Programul de Execuție transmis prin ofertă”.

În ciuda raportului, ministrul energiei Sebastian Burduja se arată mai optimist. El spunea în urmă cu trei săptămâni că „avem şanse să îl punem (n.red. centrala) în funcţiune în luna decembrie anul acesta”.

Avans „accelerat” de la 90% la 91%

„Am parcurs stadiul principalelor proiecte care au şanse să fie puse în funcţiune anul acesta. Iernut, sigur că e cel mai important şi cel mai aşteptat, un grup pe gaz modern, peste 400 MW putere instalată, cu un grafic accelerat de lucrări”, a mai spus Burduja.

La finalului lunii iulie, „progresul total al execuției investiției” (progres compus din execuția Contractului Inițial de Lucrări + execuția Noului Contract de Lucrări) este de aproximativ 91%”, se precizează în document.

Pe scurt, contractul inițial a fost semnat în 2016 cu asocierea formată din compania spaniolă Duro Felguera si cea româneasă Romelectro, pentru suma de 268 milioane de euro plus TVA. În 2021, contractul a fost reziliat. Motivul invocat de Romgaz era „încălcarea constantă a obligațiilor contractuale asumate de către Asociere, aceasta nefinalizând lucrările în termenul stabilit”. Termenul stabilit era 26 decembrie 2020.

În primăvara anului trecut, Romgaz a semnat un nou contract pentru reluarea lucrărilor cu aceeași companie spaniolă, Duro Felguera, invocând motivul că lucrările sunt gata în proporție de 90%, iar alegerea unui alt constructor ar însemnat întârzieri în plus.

Stadiul lucrărilor nu a fost foarte clar în cazul primului contract, potrivit rapoartelor Romgaz.

Într-un raport Romgaz din 12 octombrie 2021, Romgaz scria că „lucrările sunt realizate într-o proporție mai mică de 90%”, că „din punct de vedere general, (proiectare, execuție, instruiri, cursuri, etc.), investiția este finalizată aproximativ 80%”, iar „din punct de vedere al execuției (execuție care face parte din investiție), lucrările sunt realizate în proporție de aproximativ 65 – 70%, cu precizarea că, în calcul, au fost luate lucrările care au mai rămas de executat din ceea ce este proiectat și lucrările pentru care nu există încă proiecte”.

Tot pe 12 octombrie 2021, fostul director general al companiei Aristotel Marius Jude spunea că „Rapoartele de progres, până să fiu numit director general, dădeau undeva la 92% ca realizare a centralei”.

Într-un alt raport din 2020, Romgaz vorbeste despre unele lucrări finalizate deja, altele făcute în proporție de peste 90%, iar altele la un nivel de circa 80%.

Într-un referat din aprilie 2023 al Romgaz, se precizează că „Potrivit raportărilor făcute de ROMGAZ – SPEE Iernut, în baza Raportului tehnic de audit independent: “Raport anual privind stadiile fizice și valorice” – stadiul fizic al lucrărilor din șantier, la data de 25 martie 2021, era de cca. 90% din punct de vedere Turnkey Project”.

„Progresul noului contract de Lucrări, semnat la data de 31 martie 2023, cu Duro Felguera (…) este la finalul lunii iulie 2024 de 54,8 %”, se mai precizează în raportul semestrial al Romgaz.

Potrivit documentului este necesară „organizarea şi mobilizarea exceptională a EXECUTANTULUI (DURO FELGUERA) în şantier”.

Duro Felguera, trecut controversat

În 2016, Romgaz a încheiat cu asocierea formată din Duro Felguera si Romelectro contractul privind realizarea proiectului unei centrale noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze de la Iernut, de 430 MW, contract care prevedea proiectarea, livrarea echipamentelor, execuția lucrărilor și punerea în funcțiune pentru suma de 268 milioane de euro plus TVA

Acest contract a fost controversat încă de la început. HotNews.ro a arătat la momentul semnării că Duro Felguera era investigată în Spania într-un caz de corupție, care se întindea până în Venezuela.

Romelectro era o companie abonată la contractele mari cu societăți energetice de stat. Între timp, compania a intrat în insolvență.

Comisia de evaluare a Romgaz a transmis către HotNews.ro, în 2016, după semnarea contractului, că nu a avut cunoștință despre faptul că Duro Felguera este investigată în Spania pentru spalare de bani și dare de mită.

În primul semestru al anului 2024 a fost încasată suma de 15,8 milioane lei din Planul Național de Investiții pentru investiția în noua centrală de la Iernut. Suma totală încasată până la 30 iunie 2024 este de 292,32 milioane lei. Conform contractului de finanțare, suma maximă pe care Romgaz o poate accesa este de 320,91 milioane lei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro