Luni este semnat acordul pentru spitale regionale la Iasi, Cluj-Napoca si Craiova. Ministrul Sanatatii: "In doi ani si jumatate ar trebui sa poata fi construite"
Guvernul Romaniei si Banca Europeana de Investitii (BEI) semneaza luni acordul privind constructia spitalelor regionale. Totodata va fi lansata si Strategia Nationala de Resurse Umane in Sanatate.
Cele trei spitale regionale, care vor fi construite la Iasi, Cluj-Napoca si Craiova, beneficiaza de finantare prin Programul Operational Regional 2014-2020.
„Unul dintre obiectivele prioritare ale Ministerului Sanatatii il reprezinta construirea a trei spitale regionale de urgenta, la Cluj, Iasi si Craiova, investitie pentru care Guvernul Romaniei a negociat cu Comisia Europeana alocarea a 150 milioane de euro reprezentand contributia nationala, conform memorandumului prin care, in martie 2015, a fost stabilita majorarea procentului aferent ratei de cofinantare nationala pentru axele prioritare Dezvoltarea infrastructurii sociale si Asistenta Tehnica ale Programului Operational Regional 2014-2020”, potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, publicat pe site-ul institutiei.
Ministrul Sanatatii: Spitalele regionale ar trebui construite in doi ani si jumatate
In luna septembrie, ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu declara ca cele trei spitale regionale din Craiova, Cluj si Iasi ar trebui sa fie construite in doi ani si jumatate, capacitatea lor fiind de pana in 1.000 de paturi.
„Este vorba despre cele trei spitale regionale, in Iasi, Cluj si Craiova care sunt discutate si agreate cu Comisia Europeana. Pana voi pleca din mandat vom avea temele de abordare si apoi pregatirea proiectelor tehnice si, daca facem lucrurile cum trebuie, cel tarziu in a doua parte a anului urmator vom avea licitatiile. (…) In principiu, in doi ani si jumatate ar trebui sa poata fi construite spitalele”, a declarat ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, la evenimentul ZF Pharma Summit 2016, organizat de Ziarul Financiar.
Ministrul Sanatatii a mai anuntat ca spitalele vor fi de tip generalist si ar urma sa aiba o capacitate de sub 1.000 de paturi, desi ‘aceasta numaratoare a paturilor este usor contraproductiva. E o gandire de acum zece ani si la un moment dat trebuie sa facem o schimbare”, a precizat Voiculescu.
Prin Programul Operational Regional (POR) 2014-2020, Romania are alocate peste 325 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii si a serviciilor de asistenta medicala. La aceasta suma, se adauga o finantare de 250 de milioane de euro prin intermediul Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), pentru proiectul ‘Imbunatatirea calitatii si eficientei sistemului de sanatate din Romania,’ din care insa Romania, nu a utilizat deocamdata bani.
Prin POR 2014-2020, sprijinul financiar european planificat pentru sectorul sanatatii din Romania cuprinde 280 de investitii in domeniul asistentei ambulatorii si altele 35 in unitati de primiri urgente din cadrul spitalelor judetene.