Sari direct la conținut

Macedonia de Nord are pentru prima dată o femeie președinte / Gordana Siljanovska-Davkova a refuzat să pronunțe noul nume al țării, convenit cu Grecia în 2018

HotNews.ro
Gordana Siljanovska-Davkova, presedinta Macedoniei de Nord, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Gordana Siljanovska-Davkova, presedinta Macedoniei de Nord, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Gordana Siljanovska-Davkova, prima femeie președinte a Macedoniei de Nord, a refuzat să pronunțe noul nume al țării folosit de la acordul din 2018 cu Grecia, în timpul depunerii jurământului de duminică, relatează AFP.

„Declar că voi exercita funcția de președinte al Macedoniei în mod conștiincios și responsabil, că voi respecta Constituția și legile și că voi proteja suveranitatea, integritatea teritorială și independența Macedoniei”, a declarat Siljanovska-Davkova la ceremoniea de depunere a jurământului.

În textul oficial, pe care ea l-a repetat, denumirea constituțională este Macedonia de Nord.

Candidată a dreptei naționaliste, susținută de VMRO-DPMNE, Gordana Siljanovska-Davkova a fost aleasă pe 8 mai pentru un mandat de cinci ani în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, învingându-l pe pro-occidentalul Stevo Pendarovski, susținut de social-democrații de guvernămând, cu 65% din voturi .

Este prima femeie care a accesat această funcție de la proclamarea independenței acestei mici țări balcanice în 1991.

Această profesoară universitară pensionară, care sâmbătă a împlinit 71 de ani, a dat asigurări că va fi președintele „tuturor cetățenilor” și a făcut apel la „unitate” în țară.

Skopje a încheiat un acord „istoric” cu Grecia în 2018, acceptând să adauge mențiunea geografică „Nord” la numele țării, pentru a pune capăt unei disensiuni de lungă durată cu vecinul său, care din acest motiv i-a blocat aderarea la NATO și la negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro