Macron afirmă că nu va condiționa vânzarea de arme către Egipt de respectarea drepturilor omului

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că nu va condiționa vânzarea de arme către Cairo de drepturile omului deoarece nu vrea să slăbească abilitatea Egiptului de a combate terorismul în regiune, relatează Reuters
Ambele state, care au îngrijorări comune privind instabilitatea din regiunea Sahel, amenințările din partea grupurilor jihadiste din Egipt și vidul de putere din Libia, au cultivat legături economice și militare mai apropiate în timpul mandatului președintelui Abdel Fattah al-Sisi.
Însă 17 grupuri franceze și internaționale care militează pentru respectarea drepturilor omului au remis un comunicat comun înaintea unei vizite a lui Sisi în Franța, acuzându-l pe Macron că este indiferent la ceea ce activiștii spun că sunt încălcările tot mai frecvente ale libertăților de către guvernul egiptean.
„Nu voi condiționa problemele ce țin de apărare și cooperarea economică de aceste neînțelegeri (cu privire la drepturile omului)”, a declarat Macron în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de Sisi după întâlnirea dintre cei doi lideri la Palatul Elysee.
„Este mai eficace să avem o politică a dialogului decât un boicot care doar va reduce eficacitatea luptei împotriva terorismului a unuia dintre partenerii noștri”, a adăugat președintelui francez.
Alți oficiali francezi au respins la rândul lor criticile, afirmând că guvernul are o politică de a evita declarațiile publice despre respectarea drepturilor omului de către alte țări și că în schimb ridică aceste probleme în privat.
Însă nu toți au împărtășit acest punct de vedere.
„Nu știu ce am câștigat din această vizită”, a afirmat un diplomat francez care s-a declarat oripilat de poziția lui Macron.
Benedicte Jeannerod, directorul Humans Rights Watch pentru Franța a afirmat la rândul său că „Emmanuel Macron efectiv înmânează un cec în alb reprimării nemiloase realizate de Sisi împotriva societății civile și își întoarce spatele propriilor angajamente”.
Între 2013 și 2017 Franța a fost principalul furnizor de arme al Egiptului însă numărul contractelor a scăzut în ultimii ani, lucru pe care experții îl pun pe seama problemelor de finanțare și răspunsului Franței privind îngrijorările legate de drepturile omului.
Sisi a respins acuzațiile de încălcare a drepturilor omului.
„Nu este adecvat ca voi să prezentați statul egiptean și tot ce face acesta pentru poporul său și stabilitatea din regiune ca un regim opresiv”, a afirmat acesta.
„Nu avem nimic de ce să ne temem sau să ne rușinăm, suntem o nație care luptă să construiască un viitor pentru poporul său în condițiile extrem de dificile dintr-o regiune cu numeroase tulburări”, a adăugat președintele Egiptului.
Citește și: