Franţa: Arest preventiv prelungit pentru Pavel Durov, șeful Telegram / „FreePavel”, a scris Musk pe X
Arestarea preventivă a patronului Telegram, Pavel Durov, a fost prelungită duminică seara, la o zi după ce acesta a fost arestat pe un aeroport din Paris, un mandat de percheziție fiind emis împotriva sa de anchetatorii francezi pentru diverse infracțiuni legate de serviciul său de mesagerie criptată, potrivit FP.
Însoțit de garda sa de corp și de asistentul său, care îl urmăresc în permanență, miliardarul franco-rus de 39 de ani a fost arestat sâmbătă seara pe aeroportul Le Bourget, la nord de Paris, a declarat pentru AFP o sursă apropiată cazului.
Fondatorul Telegram călătorea din Baku (Azerbaidjan) și urma să petreacă cel puțin seara la Paris, unde planificase să ia cina, a adăugat o sursă apropiată anchetei.
- Citeşte şi: Cine este Pavel Durov, fondatorul discret al Telegram. Omul care a sfidat FSB-ul lui Putin
De la escrocherie la trafic de droguri
Potrivit unei alte surse apropiate anchetei, judecătorul de instrucție din Paris însărcinat cu această anchetă judiciară, a prelungit duminică seara arestul său preventiv. Aceasta ar putea dura maximum 96 de ore.
La sfârșitul acestei perioade, Pavel Durov ar putea fi eliberat sau adus în fața acestui magistrat în vederea unei eventuale inculpări.
Parchetul din Paris a refuzat duminică să ofere orice informație „în acest stadiu, deoarece cazul este în curs de cercetare”.
Oficiul însărcinat cu combaterea violenței asupra minorilor (Ofmin) a emis un mandat de percheziție pe numele lui Pavel Durov, în calitate de unitate coordonatoare a unei anchete preliminare privind infracțiuni care merg de la escrocherie la trafic de droguri, hărțuire informatică, crimă organizată, apologie a terorismului și fraudă, a explicat una dintre sursele apropiate cazului.
„Ajunge cu impunitatea Telegram”
De atunci, la o dată nespecificată, a fost deschisă o anchetă judiciară de către unitatea cibernetică (J3) a Junalco (instanța națională de luptă împotriva criminalității organizate), potrivit unei alte surse apropiate cazului.
Anchetele au fost încredințate Unității Naționale Cibernetice (UNC) a Jandarmeriei Naționale și Onaf, Oficiul Național Antifraudă atașat Serviciului Vamal.
Instanțele îl acuză pe Pavel Durov că nu a luat măsuri împotriva utilizării penale a Telegram de către abonații săi, în special printr-o lipsă de moderare și de cooperare cu anchetatorii.
„Ajunge cu impunitatea Telegram”, a declarat unul dintre anchetatori, care a fost surprins de faptul că miliardarul, știind că este căutat în Franța, a decis totuși să vină la Paris. „Poate din sentimentul de impunitate”, a declarat una dintre sursele apropiate cazului.
Serviciul de mesagerie online lansat în 2013 de Pavel Durov și fratele său Nikolai, pe care comunicațiile pot fi criptate de la un capăt la altul și care are sediul central în Dubai, s-a poziționat în contradicție cu platformele americane, criticate pentru exploatarea comercială a datelor personale.
În special, Telegram s-a angajat să nu dezvăluie niciodată informații despre utilizatorii săi.
Sprijin din partea lui Elon Musk şi Robert F. Kennedy Jr
Arestarea lui Pavel Durov a provocat o serie de reacții internaționale. „FreePavel”, a postat șeful platformei, Elon Musk, pe X (fostul Twitter), înainte de a publica un nou mesaj în limba franceză: ”Liberté. Liberté! Liberté?”.
Fostul candidat independent la președinția SUA Robert F. Kennedy Jr, care tocmai s-a raliat lui Donald Trump, a declarat pe X că „nevoia de a proteja libertatea de exprimare nu a fost niciodată mai urgentă”.
În Rusia, unde Telegram este una dintre cele mai utilizate rețele sociale, cu canale care pot avea câteva sute de mii de abonați, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat că „ambasada Rusiei la Paris s-a pus imediat pe treabă, așa cum se obișnuiește” în cazul în care cetățeni ruși sunt reținuți în străinătate.
Ea a reamintit, de asemenea, că numeroase ONG-uri internaționale au condamnat în 2018 decizia unui tribunal rus de a bloca Telegram, o decizie care nu a fost niciodată pusă în aplicare în totalitate. „Credeți că de data aceasta vor face apel, vor cere eliberarea lui Durov sau vor tăcea?”, a întrebat ea pe pagina sa de Telegram.
Campion al confidențialității, Pavel Durov i-a declarat jurnalistului american Tucker Carlson în aprilie, într-un interviu video rar, că i-a venit ideea de a lansa un serviciu de mesagerie criptată după ce a fost supus presiunilor autorităților ruse la momentul VK, o rețea socială pe care a creat-o în țara sa natală înainte de a o vinde și a părăsi Rusia în 2014.
El a declarat că a încercat apoi să se stabilească la Berlin, Londra, Singapore și San Francisco, înainte de a opta pentru Dubai, al cărui mediu de afaceri și „neutralitate” le-a lăudat.
„Cred că facem o treabă excelentă cu Telegram, cu 900 de milioane de utilizatori activi lunar”, a spus el.
În emiratul din Golf, serviciul de mesagerie Telegram s-a protejat de regulile de moderare ale guvernului, într-un moment în care atât Uniunea Europeană, cât și Statele Unite fac presiuni asupra marilor platforme pentru a elimina conținutul ilegal.