Sari direct la conținut

MAE: Doi cetăţeni români au murit şi alţi patru au fost răniţi în Congo

HotNews.ro
Sediu MAE, Foto: Inquam Photos / George Calin
Sediu MAE, Foto: Inquam Photos / George Calin

​Doi cetăţeni români au murit şi alţi patru au fost răniţi în urma evenimentelor recente din Congo, relatează MAE, care recomandă evitarea deplasărilor care nu sunt necesare în această ţară.

”Cu privire la evenimentele recente din Republica Democratică Congo (R.D. Congo), MAE informează că monitorizează cu atenţie situaţia, iar la nivelul Celulei de Criză Interinstituţională (CCI) au fost efectuate demersuri pentru verificarea informaţiilor din teren pe canale specifice”, a transmis, joi, MAE.

Ministerul menţionează că CCI funcţionează în regim de permanenţă, 24/7, de la momentul activării, inclusiv pentru identificarea de modalităţi de sprijin pentru cetăţenii români care se află în eventuale situaţii deosebite.

”Potrivit informaţiilor disponibile la nivelul CCI, la acest moment rezultă decesul a doi (2) cetăţeni români şi rănirea a altor patru (4) cetăţeni români în evenimentele recente din R.D. Congo. Reiterăm faptul că MAE recomandă evitarea deplasărilor ce nu sunt necesare în Republica Democrată Congo având în vedere că situaţia de securitate din această ţară este extrem de volatilă. Alerta de călătorie pentru R.D. Congo este disponibilă la https://www.mae.ro/travel-alerts/2902”, a arătat MAE.

Organizațiile umanitare prezente în Republica Democrată Congo trag un semnal de alarmă cu privire la escaladarea conflictului din estul țării, unde luptele continuă joi, potrivit AFP.

În Nord-Kivu, în special, s-a remarcat o intensificare a luptei în conflictul de mai bine de doi dintre rebelii M23 („Mișcarea 23 Martie”), susținuți de Rwanda vecină, împotriva forțelor armate congoleze (FARDC) , asociate în special cu grupurile armate cunoscute sub numele de „patrioți” („wazalendo”).

În ultimele săptămâni, „creșterea numărului de victime civile și utilizarea armelor grele în zonele populate, inclusiv în taberele pentru persoane strămutate, sunt alarmante”, avertizează Forumul Internațional al ONG-urilor din RDC (FONGI-RDC).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro