MAE: Romania a notificat institutiile UE in procedura privind vizele romanilor pentru SUA, dar continuam si discutiile bilaterale
Romania a notificat institutiile europene privind regimul de vize impus cetatenilor romani de catre Statele Unite ale Americii, potrivit legislatiei europene care prevede masuri impotriva tarilor terte care nu respecta un regim de reciprocitate in materie de scutire de vize, dar in paralel Bucurestiul continua si negocierile bilaterale cu Washingtonul pe tema accesului romanilor pe teritoriul american, a informat joi Ministerul Afacerilor Externe, la solicitarea HotNews.ro.
„Conform obligaţiilor impuse prin prevederile recentului Regulament European 1289/2013, România a notificat deja instituţiile europene cu privire la acele state care nu respectă regimul de reciprocitate în materie de scutire de vize fată de cetățenii români care călătoresc pe teritoriul unor state terţe aflate pe lista pozitivă a UE (Anexa II a Regulamentului 539/2001). SUA este unul dintre statele care constituie obiectul notificării”, a raspuns MAE roman.
Diplomatia romana subliniaza, insa, ca un demers european pe langa SUA nu exclude dialogul bilateral Bucuresti-Washington pe tema vizelor de America pentru romani.
„Demersul Comisiei Europene, în baza Regulamentului European 1289/2013, nu exclude posibilitatea ca Statele Membre să întreprindă şi demersuri bilaterale faţă de statele terţe în vederea obţinerii reciprocității în materie de vize.
România are un dialog constant şi substanţial cu SUA, inclusiv în cadrul Grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor, pe tema admiterii României în Visa Waiver, ultima reuniune a acestui grup având loc în luna ianuarie 2014. Este de remarcat totodată, că rata de refuz a cererilor de viză a cunoscut în anul fiscal care s-a încheiat, cea mai mare reducere, de la 17% în anul anterior la 11,5%.
De asemenea, România continuă demersurile în plan bilateral pentru accelerarea procesului de amendare a legislaţiei americane în materie de vize, care va crea condiţii mai permisive accederii în program„, a mentionat sursa citata.
- Regulamentul european de presiune asupra SUA. Cum il explica MAE roman
Comisia Europeana a cerut Statelor Unite sa ridice regimul vizelor pentru cetatenii din 5 tari membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania, insa Bucurestiul trebuie sa notifice CE, pana duminica, 9 februarie, privind situatia curenta a accesului cetatenilor romani pe teritoriul american, a relatat miercuri EurActiv.com.
In 20 ianuarie 2014, a intrat in vigoare un Regulament european care cere statelor UE sa „reactioneze in comun” in privinta vizelor, in special in cazurile in care tarile terte ii supun pe catatenii UE „unui tratament diferentiat”.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti, Regulamentul European 1289/2013 „stabilește un mecanism foarte clar cu anumite obligații pentru Statele Membre, pe de o parte, şi Comisia Europeană pe de alta parte”.
„Odată declanşat, mecanismul de reciprocitate presupune o serie de etape şi termene pe care statele membre vizate, respectiv Comisia Europeană le parcurg în virtutea acestuia, finalitatea urmărită fiind aceea de a asigura, de către statul terţ vizat, reciprocitatea deplină cu privire la exonerarea de la obligativitatea deţinerii vizelor„, explica MAE mecanismul UE care se refera si la regimul de vize impus de SUA romanilor.
Potrivit EurActiv, daca SUA nu rezolva situatia privind regimul de acces al cetatenilor tuturor statelor UE pe teritorul american, Uniunea Europeana ar putea introduce vize pentru diplomatii americani, a avertizat Comisia.
Conform regulamentului european consultat de HotNews.ro, Uniunea Europeana isi asuma obiectivul comun de a obtine din partea statelor terte un regim de reciprocitate egal fata de toate cele 28 de tari membre UE.
„Reciprocitatea deplina a vizelor este un obiectiv pe care Uniunea ar trebui sa il urmareasca in mod activ in relatiile sale cu tarile terte, contribuind astfel la imbunatatirea credibilitatii si a coerentei politicii externe a Uniunii”, se arata in regulament.
„Prezentul regulament ar trebui sa stabileasca un mecanism privind suspendarea temporara a exceptarii de la obligativitatea vizelor pentru o tara terta care figureaza pe lista din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 539/2001 (mecanismul de suspendare), intr-o situatie de urgenta, atunci cand este necesara o reactie prompta pentru solutionarea dificultatilor cu care se confrunta cel putin un stat membru si tinand cont de impactul general al situatiei de urgenta asupra Uniunii in ansamblul sau„, se mai arata in legislatia europeana.
Statele Unite este una dintre tarile cuprinse in anexa mentionata de noul regulament.
- Cum functioneaza procedura europeana impotriva SUA, privind vizele pentru romani
Cele 5 state ale Uniunii Europene pentru care SUA mentin un regim strict de vize pentru accesul pe teritorul american sunt Romania, Bulgaria, Polonia, Cipru si Croatia.
Cele 5 state UE trebuie mai departe ca pana pe 9 februarie sa notifice Comisia Europeana privind situatia curenta a regimului de acces al cetatenilor lor pe teritoriul SUA, lucru pe care l-a indeplinit deja Romania, potrivit MAE.
Pana in martie 2014, daca SUA nu le rezolva situatia, cele 5 tari afectate pot sa ceara Comisiei Europene sa ia masuri pentru suspendarea vizelor pentru diferite categorii de cetateni americani, la intrarea pe teritoriul Uniunii Europene.
In iunie 2014, la cel mult 6 luni de la publicarea regulamentului, Comisia Europeana poate sa decida ca suspendarea regimului de vize trebuie sa intre in functiune.
Eventuale actiuni ale UE asupra SUA ar putea insa sa fie zadarnicite de intelegerile bilaterale pe care unele state membre le au cu americanii.
„Diplomati din tarile in cauza a declarat pentru EurActiv ca vor continua sa negocieze bilateral pentru a rezolva problema”, precizeaza Euractiv.com.
Diplomatii au declarat ca vor continua negocierile bilaterale, sugerand ca nu si-au pus prea multa speranta in efortul comun al UE, mentioneaza publicatia citata.
Citeste si: